fb
Damespraatjes Damespraatjes

Heeft mijn kind dyslexie? Dit zijn symptomen waar je alert op kunt zijn!

Mijn ouders hebben vroeger heel wat te stellen gehad met mij. Naar school gaan vond ik altijd leuk, maar ook echt wat leren? Daar had ik vaak geen zin in. Waardoor het kwam weet ik niet, maar al op jonge leeftijd had ik een sterke weerstand tegen blokken, stampen en rijtjes leren. Zo kostte het mij flink wat moeite om de tafels te leren en was leren lezen ook echt een strijd. Uiteindelijk is alles goedgekomen en kan ik inmiddels lezen, schrijven en rekenen, maar dat ging dus niet zonder slag of stoot. Hierin gaan alle credits naar mijn ouders. Met name mijn moeder heeft uren met mij gezeten om alles onder de knie te krijgen. Maar wat als jij -net als mijn ouders- uren met je kind oefent en het lezen lukt nog steeds niet? Dan kan er misschien sprake zijn van dyslexie. 

Wat is dyslexie?

Dyslexie is erfelijke (aangeboren) leerstoornis. Mensen met dyslexie hebben moeite met diverse facetten binnen taal, zoals lezen, spellen en schrijven. In Nederland heeft ongeveer 4 procent van de kinderen deze leerstoornis, welke in verschillende gradaties voorkomt. Een kind kan heel veel last van dyslexie hebben of minder last. In sommige gevallen is de dyslexie dusdanig ernstig, dat zelfs met oefening en begeleiding de klachten niet afnemen. Gelukkig is hier in de meeste gevallen geen sprake van en kunnen kinderen door middel van de juiste begeleiding en goede dyslexie behandeling prima leren lezen en schrijven.

Symptomen dyslexie

Maar hoe weet je nou of jouw kind dyslexie heeft? Om te kunnen vaststellen of er sprake is van dyslexie, wordt er een dyslexie onderzoek uitgevoerd. Binnen dit onderzoek worden er teksten gelezen, dictees afgenomen en andere oefeningen gedaan. Pas na een dergelijk onderzoek kan er worden vastgesteld of er daadwerkelijk sprake is van dyslexie of dat er wellicht naar andere oorzaken van de problemen gekeken moet worden. Grof gezegd zijn er echter wel een aantal symptomen waar jij als ouder alert op kunt zijn.

Het kind…

  • vindt het lastig om het verschil te horen in klanken, zoals m, n en ng en eu, uu en ui
  • haalt letters door elkaar en leest ‘drop’ in plaats van ‘dorp’
  • heeft moeite met het lezen van lange woorden
  • slaat soms woorden in zinnen over of vervangt ze
  • kan moeite hebben om op woorden te komen
  • vindt het lastig om dingen als voor/achter en links/rechts uit elkaar te houden
  • kan lastig rijtjes, regels en soms tafels onthouden,
  • heeft moeite met het leren van liedjes en rijmpjes,
  • kan uitdrukkingen en gezegdes minder makkelijk onthouden,
  • leest in verhouding tot leeftijdsgenootjes minder snel en nauwkeurig,
  • probeert het lezen te ontwijken.

Onderzoek

Herken jij (een aantal) van deze zaken bij je kind? Dan betekent dit niet automatisch dat er ook daadwerkelijk sprake is van dyslexie. Bespreek deze zaken met de leerkracht en/of neem contact op met een bureau dat dyslexie onderzoeken uitvoert. Wees terughoudend met het uitspreken van je vermoeden naar het kind. Onderzoek eerst rustig wat er aan de hand kan zijn, voordat het kind de stempel ‘dyslectisch’ krijgt. Wil je iets meer de spirituelere kant op, dan kun je ook contact leggen met een Kinderfluisteraar.

Heb jij het vermoeden dat er sprake kan zijn van dyslexie bij jouw kind? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook