fb
Damespraatjes Damespraatjes

Heb jij een wondje? Op deze manier geneest het sneller!

Wat doe jij als je een wondje hebt? Doe je er meteen een pleister op of laat je het even aan de lucht drogen. Eigenlijk doe ik zelf meestal het laatste tenzij het te veel bloed geeft en het op mijn kleren komt. Als ik ga koken en ik heb een wondje, dan doe ik er altijd een pleister op, dat vind ik echt veel hygiënischer.

Ik was altijd in de veronderstelling dat wonden beter genezen als je ze aan de lucht laat drogen. Nu las ik laatst een artikel dat dat helemaal niet waar is. Sterker nog, er stond dat wonden veel beter genezen in een vochtige omgeving en dat de kans op lelijke littekens daardoor ook nog eens verkleint. Dat vonden we best wel een interessante theorie en het leek ons goed om dit met jullie te delen.

Wat is een wond eigenlijk?

Een wond is een beschadiging van de huid, dat ontstaat is door schade van buitenaf. Je hebt allerlei verschillende type wonden waaronder schaafwonden, snijwonden, brandwonden, bijtwonden en schotwonden.

De huid bestaat uit verschillende delen. De bovenste laag wordt de opperhuid genoemd. Vaker gaat een wond wat dieper richting de daaronder liggende weke delen. De binnenkant van de huid wordt ook wel de lederhuid genoemd. Daaronder ligt het onderhuids bindweefsel en daaronder de spieren, pezen en botten. Soms is dat ook zichtbaar, maar hier gaan we maar niet verder op in in dit artikel. Mocht het ooit zover komen dat je dit te zien krijgt, ga dan niet eerst dit artikel lezen, maar zorg dat je dan zo snel mogelijk naar een dokter gaat of naar de spoedeisende hulp.

Onmisbaar voor snel herstel van je wond

Voor een goede wondgenezing is het volgende van groot belang:

  • Voldoende nachtrust
  • Geen stress
  • Vitamine A en C, mineralen, eiwitten, enzymen en hormonen
  • Zuurstof.  Als je een slecht werkend hard hebt of je longen werken slecht, dan vertraagd dat de genezing van een wond. Bij rokers duurt het vaak langer voordat een wondje geneest
  • Bepaalde ziektes vertragen de wondgenezing, zoals stofwisselingsziektes of diabetes
  • Ook kan er een infectie bij de wond komen. Dat vertraagt het herstel ook enorm

Heb je last van een ziekte, onder andere zoals hierboven genoemd, dan zul je extra aandacht aan je wonden moeten besteden. Mogelijk bezoek je dan zelfs de wondpoli in het ziekenhuis, ben je onder behandeling van een wondverpleegkundige of je moet direct naar de dokter.

Heb je last van een huis- tuin en keukenwondje dan kun je zelf gaan bepalen hoe je dat oplost. Maar vertrouw je het niet, ziet de wond er slecht uit, blijft het maar bloeden, gaat het stinken of krijg je koorts, ga dan toch echt even bij de dokter langs.

Aan de lucht drogen of een pleister?

Bovenstaande info was toch eigenlijk wel echt nodig om deze vraag te kunnen gaan beantwoorden. Voor een goede genezing van je wond is een goede gezondheid van belang.

Zelf heb ik altijd geleerd dat wondjes het best aan de lucht genezen en tot nu toe heb ik dat zoveel mogelijk gedaan. Ik vind het ook fijn om te zien of het goed geneest en er geen ontstekingen bij komen.

Op de website van Hansaplast (maar dat is natuurlijk een pleistermerk, dus niet zo gek dat zij pleisters aanraden voor een sneller herstel haha) lazen we een heel aannemelijke theorie over genezing van wondjes.

Snelle Wondgenezing

Volgens Hansaplast hebben onderzoeken aangetoond dat wonden in vochtige omstandigheden sneller kunnen genezen en dat de vorming van een korst wordt tegengegaan. Dit komt omdat vochtige wondgenezing de groei en migratie van cellen bevordert en ervoor zorgt dat essentiële eiwitten in de wond blijven. Zij hebben speciale pleisters ontwikkeld die Snelle Wondgenezing worden genoemd. Snelle Wondgenezing is gebaseerd op een geavanceerde technologie waarmee het vochtgehalte en de temperatuur van de wond kunnen worden gecontroleerd voor een optimale wondgenezing.

Voorkomen van littekens

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat vochtige wondgenezing helpt om littekens te voorkomen en het is een geavanceerde technologie die in ziekenhuizen wereldwijd wordt gebruikt, omdat dit het natuurlijke, vochtige milieu voor wondgenezing creëert dat de huid nodig heeft om te herstellen.

Momenteel heb ik zelf geen noemenswaardige wondjes. Maar als ik nu weer eens wat heb dan ga ik deze pleisters zeker een keer gebruiken.

Meer info en bestellen van Snelle Wondgenezing

Wie heeft ervaring met Snelle Wondgenezing?

Wij zijn trouwens benieuwd of iemand van jullie deze Snelle Wondgenezing pleisters al heeft gebruikt. Was de wond sneller genezen dan je normaal zou verwachten en bleef er daadwerkelijk geen litteken achter?

Meer info en bestellen van Snelle Wondgenezing

We zijn heel benieuwd! Je reactie kun je hieronder plaatsen bij REAGEER OOK.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

1 reactie

Sylvia -

Hart is toch echt met een ’t’ ipv van een ‘d’, bij het stukje over zuurstof. Jammer dat het stukje meer reclame is dan info waar we wat mee kunnen.

Reageer ook