fb
Damespraatjes Damespraatjes

Hardlopen en wijn drinken tijdens Marathon du Medoc

“We hebben er zo’n zin in”, wrijven Anouk Pols en Arjanneke van den Berg in hun handen. Sinds maart dit jaar trainen zij voor een marathon. Niet zomaar een marathon, maar voor de Marathon du Medoc. “Een marathon die wordt gehouden in de Bordeaux streek en langs talloze wijnhuizen voert.” Onderweg dus geen AA’tje, maar een wijntje. Echt? “Ja”, knikken de Hilversumse dames, “hardlopen en wijn drinken, het kan echt.”

Arjanneke en Anouk-dp

Een gezamenlijke kennis van Anouk (44) en Arjanneke (46) heeft de bizarre, maar o-zo leuke Franse marathon al drie keer gelopen. Het verkrijgen van een startbewijs –er zijn er tienduizend te vergeven- is een hels karwei en gaat makkelijker als een groep zich inschrijft en er gelijk accommodatie bij boekt. “Dus inventariseerde Marcel, onze gemeenschappelijke kennis, wie er mee wilde doen. Om mensen over de streep te trekken, organiseerde hij een powerpointpresentatie.” Anouk vond het onmiddellijk een leuk idee, Arjanneke werd door de foto’s van Marcel enthousiast. Het rekruteren van Marcel werkte: elf hardlopers uit Hilversum en Amersfoort vertrekken vrijdag 12 september naar Bordeaux en staan zaterdag 13 september aan de start van Marathon du Medoc. “Voorafgaand aan de marathon hebben we een zesgangen-diner, uiteraard met wijn. Dan slapen en ’s ochtends kunnen we aan de bak”, lacht Anouk. De dames denken er zo’n vijf uur over te doen. “We trekken een uur uit voor het drinken van wijn en eten van oesters, Franse kaasjes en entrecotes”, somt Anouk op. Want daar waar een marathonloper een stukje banaan en appel onderweg eet, wordt in de Bordeaux uitgepakt met smakelijke hapjes.

Marathon-du-medoc-marcel-anouk-dp

Om te ervaren hoe het is om tijdens het hardlopen wijn te drinken en een stokbrood brie te nuttigen, hebben ze het geoefend. “Tijdens een van onze langere trainingen hebben we wijn gedronken en stokbrood gegeten. En dat viel helemaal niet tegen”, vertelt Anouk. Arjanneke valt haar bij: “Nee, zo’n wijntje is best lekker eigenlijk, lekker soepel. En met een bananenmuffin en stokbrood prima te doen.”

Aan de marathon, die dit jaar voor de 30ste keer wordt gehouden, doen hardlopers uit 53 verschillende landen mee. Jaarlijks is er een thema en dit jaar is deelnemers gevraagd zich uit te dossen in kleding uit hun land. Wie denkt dat de Gooise dames met een oranje klomp op hun hoofd gaan rennen, heeft het mis. “Nee, we hebben gekozen voor Delfts blauw.” Een blauw sportbroekje vinden was nog een heel gedoe, want voor dames zijn de broekjes zwart of roze. “Maar het is gelukt”, grijnst Anouk terwijl ze een cowboyhoed met Delfts blauwe afbeeldingen op haar hoofd zet. Het ziet er zeer stylisch uit. “Er lopen mensen dusdanig uitgedost mee, dat je je afvraagt hoe ze überhaupt kunnen lopen. Niet iedereen in het team zag dat zitten”, zegt Arjanneke.

Wijnpost-marathon-du-medoc-dp

De winnaar van de marathon krijgt zijn gewicht in grand cru uitgekeerd, voor alle andere lopers is er een T-shirt en een fles wijn. “Het is zaak om op tijd binnen te komen, want de eersten die over de finish komen krijgen de betere wijnen. Hoe later je over de streep komt, hoe minder de wijn wordt.” En na de marathon is er ’s avonds een dansfeest, met uiteraard veel wijn. “En bier”, zegt Arjanneke, “want dat is goed voor het herstelproces.”

Karin-van-Leeuwen-portret-gemaakt-door-Tom-m
Karin van Leeuwen (41) jaar is in between jobs, maar drukker dan ooit. Heeft twintig jaar voor kranten gewerkt en schrijft blogs voor Damespraatjes.  Ze woont samen met Robert Brekelmans en hun twee boenders Bob en Tom in ’t Gooi. Naast schrijven is lezen een grote hobby. De andere passie is sporten; heel wat uurtjes brengt zij door in de sportschool om een spinning-, pump-, of bodybalanceles te volgen. Sinds kort is ze regelmatig op het voetbalveld te vinden om het team van haar oudste te coachen. De andere blogs van Karin op Damespraatjes vind je hier

Lees hier de persoonlijke blog van Karin: www.kaleeuw.blogspot.com

Foto Karin: gemaakt door Tom Brekelmans

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

1 reactie

Menno -

Wat een aardig artikel over deze bizarre onderneming.

Proost!

Wellicht dat er in 2015 een heel damespraatjesteam mee wil doen.

Reageer ook