fb
Damespraatjes Damespraatjes

Donna heeft een groot geheim: “Ik doe alsof ik het op eigen kracht heb gedaan”

groot geheim over gewicht

Haar hele leven lang al stoeit Donna met haar gewicht. “Ik was niet alleen zwaar, ik had het ook zwaar.” Inmiddels is Donna slank maar leeft met een enorme leugen; ze verkondigt dat ze op eigen kracht zoveel gewicht verloor, maar de waarheid is dat ze een maagverkleining heeft ondergaan. “Daarover zwijg ik: ik voel me een loser, een opgever.”

Ze ziet er oogverblindend uit in haar skinny en eenvoudige zwarte blouse. Donna laat een foto van twee jaar geleden zien. “Moet je zien hoe zwaar ik was. Ik droeg altijd wijde kleding om mijn lijf te verhullen. De blik in mijn ogen is zo verdrietig.” Haar leven lang kampte ze met overgewicht. “Het zijn de genen van mijn moeder. Zij heeft met voedsel ook een haat-liefde verhouding en schommelt continu in haar gewicht.”

Afschuwelijk lijf

Er is geen enkel dieet dat Donna niet heeft geprobeerd, er zijn geen zogenaamde vet oplossende pillen die de 42-jarige alleenstaande caissière niet heeft geslikt. “Soms ging het afvallen heel goed en verloor ik in korte tijd tien kilo. Maar dat zat er dan ook zo weer bij.” Donna ging gebukt onder haar zware gewicht. “Ik durfde niet met mannen te daten bang dat ze mijn lijf afschuwelijk zouden vinden. Ik was altijd zo gepest dat ik zelf ook geloofde dat ik de moeite niet waard was. Dat ik dik en lelijk was.”

Maagverkleining

Als Donna op een goede dag breekt en snikkend haar hart lucht bij haar moeder stelt haar moeder voor om eens over een maagverkleining te denken. In eerste instantie wil Donna daar niets van weten, ze wil het op eigen kracht doen. Toch maakt ze een afspraak met de huisarts. “Tot mijn grote verbazing luisterde mijn huisarts naar mij en was heel begripvol. Ik woog inmiddels 120 kilo en had alles al geprobeerd maar afvallen lukte gewoon niet. De huisarts verwees mij door naar een obesitaskliniek.”

Lekker makkelijk

Daar gaat een wereld voor haar open. Ze voert gesprekken met psychologen en wordt voorbereid op de zware operatie. “Mensen denken vaak: ‘o, een maagverkleining, dat is lekker makkelijk’ maar zo werkt dat niet. Wie voor zo’n ingreep in aanmerking komt, heeft al een lange weg gegaan. Heeft talloze afvalpogingen ondergaan, dealt al jaren met een overgewicht en moet bereid zijn om te willen veranderen. Ik kon alles afvinken en een afspraak werd ingepland.”

Dankbaar

Omdat Donna zich voor de maagverkleining schaamt, liegt ze erover. Ze neemt twee weken vakantie op en bereidt zich voor op de operatie. “Alleen mijn moeder wist dat ik het ging doen. Zij was mijn grote steun en toeverlaat en na de ingreep is ze bij mij in huis gekomen om voor me te zorgen. Ik ben haar zo dankbaar. Zonder haar had ik dit nooit kunnen doen.”

Strakke kleding

Na de operatie voelt Donna hondsberoerd. “Ik was in het begin alleen maar misselijk en moest niet aan eten denken. Na een paar dagen ging het beter met me en thuis knapte ik langzaam op. In de weken en maanden erna vlogen de kilo’s eraf. Ik wist niet wat me overkwam! Ineens kon ik kleding kopen in ‘normale’ winkels. Ik shopte me suf online en werd zo gelukkig van mijn maat. Omdat ik nu ook weer in strakke kleding durfde ben ik gaan sporten waardoor ik nog meer afviel maar ook een strakker lijf heb gekregen.”

Zware ingreep

Haar gewichtsafname blijft niet onopgemerkt; Donna krijgt van iedereen complimenten. Als mensen haar naar haar geheim vragen, antwoordt ze dat ze door sporten en minder eten zo slank is geworden. “Een grote leugen natuurlijk. Maar zeggen dat ik een maagverkleining heb ondergaan, kan ik niet. Omdat ik net als zoveel mensen een vooroordeel daarover had. Een maagverkleining is voor luie mensen, een makkelijke manier om slank te zijn. Inmiddels weet ik hoe dat het een zware ingreep is, en mijn leven drastisch is veranderd.”

Gebraden kippenpoten

Zo kan Donna alleen maar kleine porties eten en is eten functioneel geworden. Naar restaurants gaan kan niet meer, want als ze maar een beetje te veel eet, wordt ze doodziek. “Dan wil ik alleen maar op de grond liggen. Dat is wat gênant in een restaurant.” Wonderlijk vindt ze ook dat ze heel veel niet meer lekker vindt. Deed ze vroeger een moord voor gebraden kippenpoten, nu gruwelt ze ervan. Hetzelfde geldt voor chocola. “Door die maagverkleining heb ik een heel andere mindset. In het begin vond ik dat wennen, maar nu weet ik niet beter.”

Buikschort

Laatst had Donna een date met een heel leuke man. Ze maakten een strandwandeling en het gesprek was zo fijn dat ze bijna wilde vertellen over haar maagverkleining. “Omdat ik zo ben afgevallen, heb ik nu een buikschort en dat ziet er niet fraai uit. Ik wil dat laten opereren en maar daarvoor moet je gewicht een bepaalde periode stabiel zijn. Nu ben ik als de dood dat die man mij niet aantrekkelijk vindt als hij mij naakt ziet. En dus heb ik het contact met een smoes afgekapt terwijl ik hem echt heel leuk vindt. Ik weet niet of ik met deze leugen kan blijven leven. Maar voorlopig moet ik er niet aan denken de waarheid op te biechten. Zelfs mijn beste vriendinnen weten van niets en ik merk dat ik dat steeds lastiger vind.”

Wat vind jij? Kan Donna gewoon vertellen dat ze een maagverkleining heeft ondergaan of adviseer jij haar daarover te zwijgen. Want: wat hebben anderen daar mee te maken? Praat met ons mee in de comments onder dit artikel.

Foto door Andrea Piacquadio via Pexels

Mijn man filmt ons stiekem in de slaapkamer. Wat moet ik hiermee?

man filmt in slaapkamer

Dringend ben ik op zoek naar advies… Ik ben er vorige week achtergekomen dat mijn man Floris een camera in de slaapkamer heeft geïnstalleerd. Ik heb hem er mee geconfronteerd en de reactie die ik kreeg, stelde mij niet bepaald gerust … Lees verder

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

1 reactie

Reageer ook