fb
Damespraatjes Damespraatjes

Gras leggen is een kunst

Een eigen tuin is ideaal in het zomerseizoen. Kinderen kunnen buiten spelen en op het terras is het prettig koffie drinken. Een tuin vergt echter onderhoud. Toch is een onderhoudsarme tuin mogelijk.

Gras
Het gazon vergt in de groeiperiode het meeste onderhoud. Minimaal één, maar twee maaibeurten zijn nodig. Om een gazon netjes te houden is meer nodig dan maaien alleen. Verticuteren, onkruid verwijderen, kalk strooien om mosgroei tegen te gaan, bemesten voor voldoende voedingsstoffen en graskanten afsteken. Het bordes met planten dienen onkruidvrij te worden gemaakt.

Kunst
Een onderhoudsvrije tuin bestaat niet, maar met kunstgras wordt het tuinonderhoud een stuk minder. In veel Nederlandse tuinen vind je steeds meer kunstgras grasmatten. Het is een ideale manier om je tuin tóch te voorzien van een mooi grasveld zonder dat je er veel werk aan hebt. Tegenwoordig is de kwaliteit van kunstgras erg goed en is bijna niet van echt te onderscheiden.

Kwaliteit
Kunstgras is een product dat gebruikt kan worden voor diverse doeleinden. Er zijn verschillende soorten grastapijt met verschillende kwaliteiten en prijzen. De kwaliteit van grastapijt wordt bepaald door de samenstelling, duurzaamheid, veiligheidsnorm, het gewicht en het uiterlijk. Het uiterlijk wordt bepaald door het vezeltype, de backing, het gewicht en de hoogte van de grasvezels. Er is specifiek kunstgras voor tuinen die fraai van uiterlijk zijn en gebruiksvriendelijk. Kunstgras voor tuinen kenmerkt zich door een hoge dichtheid aan vezels per vierkante meter.

Zelf doen
Het leggen is eigenlijk vakwerk omdat met name de ondergrond een juiste voorbereiding vraagt. De ondergrond dient stevig, egaal en goed gedraineerd zijn. Dit betekent grond afgraven en verstevigen met speciaal zand of gemalen puin en vervolgens aandrillen. Vervolgens dient een stabilisatiedoek aangebracht te worden alvorens het kunstgras uitgerold kan worden. Voor het verbinden van de stroken kunstgras wordt lijmband gebruikt. Afhankelijk van het kunstgras dient kwartszand gestrooid te worden. Dit zorgt ervoor dat de vezels automatisch weer opveren.

Zelf kunstgras leggen is geen alledaagse klus. Twijfel je om het zelf te doen, schakel dan een hovenier in. Vanaf twintig vierkante meter wordt kunstgras door de vakman gelegd waarbij je zeker weet dat het goed gelegd wordt. Het is een investering, maar die laat zich uitbetalen door een hoop vrije tijd.

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook