fb
Damespraatjes Damespraatjes

De Voedselzandloper gelezen door Mara

Als 21-jarige vrouw die middenin het leven staat, probeer ik er (op zondag na) altijd goed uit te zien. Er is bij mij een duidelijke wisselwerking tussen er goed uitzien en me goed voelen. In tijden van gezondheid straal ik en als ik er slecht uitzie komt dit vaak door een slecht voedingspatroon. Toen ik jonger was, maakte ik me daar nooit zo druk om. Dagelijks werkte ik heerlijke koekjes, vette snacks en zoete sapjes weg. Oh, wat was dat een vet lekkere tijd. Toen ik langzaam maar zeker ouder werd, zag ik mensen om mij heen steeds verder uitdijen en werden ze vaker ziek. Oh God… Zou dat bij mij ook zo zijn? Jazeker, ook bij mij was dit een steeds groter wordend probleem. Letterlijk.

Gezond

Vette paniek
Na het herkennen van dit probleem schoot ik toch wel vrij snel in de paniekmodus. Beelden van een dik lijf, niet meer uit bed komen, vaker ziek en een hartaanval op mijn 45ste schoten door mijn hoofd. IK MOET HIER IETS AAN DOEN. Sonja Bakker, Het Brooddieet, Het Soepdieet, Het Eierdieet: ik probeerde het allemaal. Afvallen lukte wel, maar me echt gezonder voelen? Not so much.

Na zelf maar eens even een nachtje met Google in bed gedoken te zijn, werd het me duidelijk. Die diëten, werken niet. Vervelend om te horen -ik lag er zelf ook een weekje wakker van- maar toch werkt het allemaal niet echt. Ik hoor je denken: “Ik val toch af?” Och meid, heb je vast gelijk in, maar word je er op lange termijn echt gezonder van? Wetenschap wijst uit van niet.

Gezonder door wetenschap
In april vorig jaar verscheen ‘De Voedselzandloper’. In dit boek vertelt arts Kris Verburgh over een aantal wetenschappelijk bewezen waarheden over voedsel, het effect hiervan op onze gezondheid en de veroudering van ons lichaam. In De Voedselzandloper doorprikt Verburgh vele diëten en voedingsmythes en biedt een nieuw model dat een alternatief biedt voor de verouderde schijf van vijf en de voedseldriehoek. The Healthy Eating Pyramid (Harvard, 2008) biedt de basis voor De Voedselzandloper en is dé vervanger voor de schijf van vijf en voedseldriehoek.

Voedselzandloper

De Voedselzandloper…

  • maakt een belangrijk onderscheid tussen goede en slechte vetten, rood en wit vlees, gewone thee en groene thee, omega-6- en omega-3-rijke oliën, enzovoort;
  • geeft duidelijker weer wat ongezonde voeding is(en propt de ongezonde voeding niet in een kleine ‘verboden top’);
  • biedt alternatieven waardoor ongezonde voeding vervangen kan worden (via de symmetrische vorm en kleursamenstelling van de zandloper);
  • is niet alleen gebaseerd op inzichten uit de voedingsleer, maar ook uit de geneeskunde, biogerontologie (de wetenschap van veroudering), biochemie en biologie (de evolutie van de mens);
  • is vooral gericht op het voorkomen van chronische ziekten en verouderingsziekten, terwijl het gewichtsverlies automatisch volgt.

Zelf gezonder worden en jonger blijven?

Zandloper

Ikzelf heb naar aanleiding van deze inzichten ook mijn voedingspatroon drastisch aangepast en merk een groot verschil in de vorm en gezondheid van mijn lichaam. Als ik heel eerlijk ben, moet ik bekennen dat ik niet volledig leef naar de adviezen uit de zandloper, maar de volgende (kleine) veranderingen hebben mij al geholpen:

  • Ik vervang alle sappen en frisdranken voor water en groene of witte thee
  • In plaats van brood eet ik tussen de middag vaak soepen of wokgroente
  • Als ik zin heb in een snack (daar heeft iedereen weleens last van toch?) neem ik een rijstwafel

Wil jij ook gezonder worden aan de hand van De Voedselzandloper? Bestel het boek dan HIER.

De Voeselzandloper
Kris Verburgh
ISBN 9035137582
€ 17,95

Mara
Mara Blikslager (21 jaar) werkt voor online vrouwenmagazine damespraatjes.nl en studeert Reclame, Marketing en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Ze is gek op schrijven, de wereld ontdekken, socializen en sporten. Als Mara niet aan het werk is of in de schoolbanken zit is ze te vinden in het zwembad, op de spinning-fiets, in een hippe club of lekker op de bank. Ze woont in Amsterdam maar bezoekt regelmatig haar familie in het rustige Hilversum. 

Lees ook de andere artikelen van Mara Blikslager 

1 reactie

Nel -

Dank je Mara dit is denk ik precies wat ik zoek. Anders eten en fitter worden en voelen.

Reageer ook