Zodra het kwik onder de 10 graden duikt, zet ik kaarsen aan. ’s Avonds als ik lekker op de bank zit, maar ook op mijn bureau heb ik een heerlijke geurkaars staan. Ik denk dat ik in de winter wel zo’n 10 uur per dag word blootgesteld aan waxinelichtjes, kaarsen en geurkaarsen. Maar is dat wel gezond?
Giftige stoffen
Uit onderzoek van de universiteit van South Carolina blijkt dat de dampen die geurkaarsen produceren gevaarlijk voor de gezondheid kunnen zijn. Dit komt door het ingrediënt paraffine. Paraffine is een goedkope stof die er onder andere voor zorgt dat de geur van de kaars beter naar voren komt. Bij de verbranding van paraffine komen er giftige stoffen als aceton, benzeen of tolueen vrij. Deze dampen worden in verband gebracht met kanker en astma. Uit het onderzoek blijkt dat de meeste geurkaarsen deze stof bevatten.
Lees ook: Waarom worden arme wijken harder getroffen door het coronavirus?
Met mate
Direct reden voor paniek? Nee, dat niet! Pas als je jarenlang in hoge mate wordt blootgesteld aan deze stoffen kan het de schadelijke effecten hebben. Wel is het natuurlijk goed om geurkaarsen met mate te branden. Niet zoals ik dat de hele dag door doe 😉
Alternatief
Wil je zeker weten dat je goed zit? Kies dan voor kaarsen zonder paraffine. Ook kan je kiezen voor kaarsen van sojawas, deze bevatten geen schadelijke stoffen.
Lees ook: Dit is wat een huismoeder zou moeten verdienen
Praat mee
Wist jij dat kaarsen met paraffine slecht voor de gezondheid kunnen zijn? Ga jij nu anders om met het gebruik van geurkaarsen? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel.
Joris -
Hey Mara, ga jij nu zelf anders om met het gebruik van geurkaarsen?