fb
Damespraatjes Damespraatjes

Genietmomentjes

zicht_op_de_vecht.jpg
Het terras van de Nonnerie in Maarssen lag er wat verlaten bij, afgelopen vrijdagmiddag. Ik keek eens al ronddrentelend om me heen en besloot resoluut wat te gaan windowshoppen in het kleine centrum tot mijn gezelschap zou opdagen. Op zich beslist geen straf daar ik bij aankomst in het dorp al een prachtige woonwinkel met hoog ‘Riviera Maison’ gehalte had gespot.

Een kostbaar besluit, zo bleek later, want ik stuitte pardoes en totaal onverwacht op een prachtige loveseat  die voor mij gemaakt leek te zijn!  Bezig de stoel niet te kopen, trilde mijn mobiel een sms-alarm de lucht in. Mijn lunchdate was gearriveerd. In een laatste halfslachtige poging om het niet te doen, kocht ik toch de stoel die mij zo verleid had. Wat een heerlijk genietmomentje!

Bij de Nonnerie was het goed toeven! Mijn gezelschap besloot in een overmoedige bui dat hij ernstig zin had in bubbels. “Bubbles, so be it!” moet hij gedacht hebben. Want we dronken ze de hele maaltijd door! De fijne mousse van de Limoux, van Gilles Faëlens ( Bacchantes wijnimport) twinkelde in ons glas. Ach,  weer zo’n kristalhelder, maar ongrijpbaar genietmomentje.

Ons gesprek was zakelijk, maar gelukkig doorspekt met hilariteit en humor. Zonder dat geen leven, denk ik altijd. Zelfspot ook aan het einde van die lunch, bij het moment van betalen waar even alle creditcards het bevend opgaven en de afwas grijnzend op ons af leek te komen.

De lunch, de entourage en last but not least mijn gezelschap waren allemaal top. Top van de bovenste plank. De bediening van de Nonnerie is zoals ze moet zijn. Niet opdringerig, praterig of choquerend arrogant, maar lekker bescheiden, competent communicatief, vakkundig en met een gezonde dosis… inderdaad: “humor”.

De lunch was echt fijn. Zelf volgde ik één gang van het verrassingsmenu van mijn tafelgenoot, het voorgerecht. Mooi opgemaakt en smakelijk. Daarna stapte ik daar van af, met mijn eigen keuze van de kaart, knetterlekkere Ravioli. Met artisjok, anijschampignons, Olde Remeker en  Taggiasche olijf, raapstelen en schuim van morieljes. Echt,echt, echt een aanrader.
De kaart is duidelijk en overzichtelijk. Tweetalig. Er is een uitgebreide wijnkaart,  er zijn strakke wijnarrangenmenten, er is  een BOB arrangement en ja, het is heel zeker de moeite waard in zijn totaliteit daar aan het water bij Maarssen.

Die vrijdag hield het niet op met genieten. Mijn hele dag stond in het teken van lekkerheid, gezelligheid en jammie! Dus ‘s avonds kwam de ‘hapje-sapje’ elite.  De vrienden met wie wij regelmatig eten, bij elkaar over de vloer komen en lief en leed delen.
Koken kunnen we allemaal als de beste( denken we). Deze avond was het zeer voorjaars!  Een kraakverse Hollandse garnalen salade met een echte ouderwetse cocktailsaus, gevolgd door een soepje, zo vol en creatief, dat kan alleen de beste hobbykokkin van Nederland maar! Gelukkig voor ons wil ze nog steeds vriendin blijven. En dan de pièce! Goudgele asperges, met keurig gescheiden eigeeltjes en -witjes, vloeibare boter, ( hmm ja echt geklarifeerd nb) en een verrukkelijk hammetje erbij. Nootmuskaatmolentje op tafel en smullen maar.

Daarna nog het dessert. Dat sloeg alles! Ik weet niet wie er tegenwoordig nog rabarber eet, maar dit moet iedereen maar eens proeven! Gekarameliseerde rabarbervla, echt homemade. Goddelijk!

Ja vernieuwing is goed, dat moet ook, dat begrijp ik wel. Maar mijn hang naar het verleden is erg groot. Mijn lp blijft vaak hangen in de tweede helft van de vorige eeuw. Ik kan er niets aandoen.

Hebben we hier ook nog iets bij gedronken? Nou en of.

Een eenvoudig aperitief, Cuvée Amelie, Picpoul de Pinet. Alleen al omdat ik de melodie van de film zo mooi vind! Daarnaast is het een perfect fris en droog aperitief.
Bij de rest van de maaltijd dronken we muscat van Hugel uit de Alsace en voordat we aan de goddelijke rabarber begonnen, aten we lekker wat gorgonzola met een Ramos Pinto port.

Werkelijk, een dag vol genietmomentjes!

Marja van Beek
BuyYourWine.com

byw_logo.jpg

Marja van Beek (1959) stapte in 1989, van een mooie carrière als
hotelmanager bij de hotelketen Accor, over naar een eigen bedrijf. Met
haar man Marcel nam zij de monumentale boerderij ’t Hoogje over in de
beroemde oude Kerkebuurt van Soest. Hierin was al een klassiek
georiënteerd restaurant gevestigd, gericht op de Franse keuken en kon
zij zich geheel gaan toeleggen op haar passie voor wijn en spijs. Het
samenstellen van een mooie wijnkaart zorgde voor heel wat wijngenot bij
haar gasten en gaf haar veel plezier.
In 1997 vroeg de Business School Notenboom haar, als vinologe, om de
lessen over wijn en spijs aan HBO hotelstudenten voor haar rekening te
nemen.  Vandaag de dag geeft ze met veel plezier les op drie vestigingen
met een door haar zelf ontwikkelde wijnmodule, waarin zij veel aandacht
schenkt aan de combinatie van wijn en gerechten.

Naast haar werk als wijndocent, is zij eigenaresse van
Wijncoachingbureau Marja van Beek, waarbij ze horecamedewerkers
begeleidt en traint op het gebied van de wijnverkoop, partner van de
webwinkel BuyYouWine.com  en schrijft ze het blog byWine.nl

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook