fb
Damespraatjes Damespraatjes

Geen zin meer in seks na de bevalling: 5 tips die je kunnen helpen

Na de bevalling van je eerste kindje kan je wereld compleet op zijn kop komen te staan. Had je voor de bevalling nog veel zin in seks, daarna is het soms compleet verdwenen en staat je hoofd er helemaal niet naar om “het” weer te doen. 

Eigenlijk is dat ook helemaal niet erg, want het is belangrijk dat je je lichaam tijd en rust geeft om zich te herstellen. Het duurt ongeveer zeventien dagen voordat de baarmoedermond weer volledig gesloten is en tot die tijd zou je partner met zijn penis bacteriën naar binnen kunnen brengen die een infectie kunnen veroorzaken. Het beste is om daarom een weekje of 3 te wachten met seks en artsen adviseren zelfs 4 tot 6 weken.

Hier een paar tips als je ook na die 6 weken nog geen zin in seks hebt:

  • Eventuele hechtingen of wondjes van de bevalling kunnen pijnlijk zijn bij het hebben van seks. Dit duurt minimaal 6 weken. Duurt het langer overleg dan zeker even met de verloskundige of gynaecoloog bij de nacontrole hoe je hiermee om kunt gaan. Ook kan het zijn dat je de bekkenbodemspieren te veel aanspant tijdens de seks, waardoor penetratie niet mogelijk is. Dit wordt vaginisme genoemd. Kijk hier voor meer info over vaginisme.
  • Het hebben van seks kan echt anders aanvoelen net na de bevalling. Je borsten kunnen spontaan gaan lekken. Als je hier last van hebt kolf dan eerst af of geef je baby borstvoeding voordat jullie gaan vrijen. Het klaarkomen kan ook anders aanvoelen door de hevigere samentrekking van de baarmoeder. Dit verdwijnt na verloop van tijd weer.
  • De baby wordt vaak het nieuwe middelpunt van je leven. Hierdoor raakt de aandacht voor je partner wat naar de achtergrond. Werk aan jullie band, ga lekker uiteten, naar de film of organiseer een romantisch avondje thuis met kaarsjes en wijn!
  • Je slaapt misschien wat slechter doordat de baby ook ’s nachts wakker wordt. Door dit slaapgebrek heb je ook minder zin in seks. Probeer goed je rust te pakken, door misschien ’s middags af en toe een dutje te doen als je kindje toch slaapt. Lukt het niet omdat er ook nog een paar andere koters in het rond springen, regel daar dan een oppas voor.
  • Door een mogelijke gewichtstoename kan het zijn dat je zelfvertrouwen wat lager is en je daardoor niet aan je gevoelens durft over te geven. Is je BMI veel hoger dan die eigenlijk zou moeten zijn, ga dan lekker sporten. Je verzet je zinnen en je figuur krijgt ook zijn oorspronkelijke vormen weer terug.

Over het algemeen horen we dat partners er wel begrip voor hebben dat de zin in seks bij hun vrouw even wat minder is. Toch kan het fijn zijn om die intieme momenten weer samen te delen en seks hoeft niet altijd tot penetratie te leiden. Het kan ook heerlijk zijn om gewoon lekker bij elkaar te liggen en te kussen en te strelen.

Lees ook: 7 dingen die Romy niet mist na haar zwangerschap

Bron:

Reageer ook