fb
Damespraatjes Damespraatjes

Geef HPV minder kans. Bescherm je kind.

HPV. Het is een zeer besmettelijk virus dat kan leiden tot HPV-gerelateerde kankers en genitale wratten. Daarom krijg je als ouder in het jaar dat jouw kind 10 wordt een brief van het RIVM. Een oproep voor zowel jongens als meisjes om hun HPV-vaccinatie te halen. Maar hoe besmettelijk is het virus eigenlijk? Hoe wordt het overgedragen op kinderen en wat zijn de symptomen? In dit artikel geeft samentegenhpv.nl – hét online platform met alle informatie over HPV – antwoord op de meestgestelde vragen. Geef HPV minder kans. Bescherm je kind.

Wat is HPV en hoe krijg je het?

HPV staat voor humaan papillomavirus. Iedereen kan het virus krijgen: jongens, meisjes, mannen, vrouwen. Sterker nog, iedereen komt eens in zijn of haar leven in aanraking met dit virus. Het wordt meestal overgedragen via seksueel contact, maar in sommige gevallen ook door huid-op-huid contact. Bijvoorbeeld als je een handdoek deelt met iemand die besmet is met het virus. Meestal ruimt je lichaam het virus binnen 2 jaar op. Wanneer je lichaam het niet opruimt, kunnen de hoog risico HPV-typen leiden tot kanker aan de anus, baarmoederhals, mond/keel, penis, vagina en vulva. En de laag risico HPV-typen tot genitale wratten.

Waarom mijn kind vaccineren?

Er zijn 2 dingen die je kind kan doen om zichzelf te beschermen tegen de gevolgen van HPV: een condoom gebruiken wanneer hij/zij seksueel actief is en een HPV-vaccinatie halen. Een condoom beschermt namelijk niet voor de volle 100%, omdat het virus zo besmettelijk is. Daarom krijgen kinderen in het jaar dat ze 10 worden een uitnodiging voor het halen van een vaccinatie. Omdat de kans groot is dat ze op die leeftijd nog niet besmet zijn met het virus. Het HPV-vaccin werkt namelijk alleen tegen nieuwe besmettingen en niet tegen bestaande. De HPV-vaccinatie bestaat uit 2 prikken (RIVM). Deze worden gegeven door de GGD of een Centrum voor Jeugd en Gezin. Uit onderzoek blijkt dat de vaccins voor 90% effectief zijn en bescherming kan bieden tegen de HPV-typen die in het vaccin zitten.

Waarom ook jongens?

Ook jongens kunnen HPV krijgen, wat kan resulteren in verschillende kankersoorten. Deze vormen van kanker komen (ook) bij mannen steeds vaker voor. Jaarlijks krijgen ongeveer 400 mannen in Nederland kanker door het HPV-virus. Daarom adviseert de Gezondheidsraad ook jongens vanaf 10 jaar een HPV-vaccinatie te halen. Daarnaast kan vaccinatie de verspreiding van het virus verminderen.

Het verschil tussen de verschillende soorten vaccinaties?

We kennen in Nederland drie verschillende HPV-vaccinaties. Er bestaan in totaal 170 verschillende HPV-typen. Typen met een hoog risico op kanker en typen met een laag risico, die genitale wratten kunnen veroorzaken. De drie verschillende vaccins hebben andere eigenschappen en zijn gericht tegen verschillende HPV-typen. Ze beschermen allemaal in ieder geval tegen anus-, baarmoeder-, vagina en vulvakanker.

Meer weten over HPV en hoe je jouw kind kunt beschermen? Je leest er alles over op samentegenhpv.nl. Geef HPV minder kans. Bescherm je kind.

Dit artikel wordt mede mogelijk gemaakt door MSD Nederland.

NL-NON-02215 / 14-02-2023

Bronnen:

RIVM. “Baarmoederhalskanker.” RIVM, https://www.rivm.nl/baarmoederhalskanker. Accessed 14 February 2023.

RIVM. “Bijsluiters HPV-vaccins.” RIVM, https://www.rivm.nl/hpv-humaan-papillomavirus/vaccinatie-hpv/bijsluiters-hpv-vaccins. Accessed 14 February 2023.

RIVM. “Vaccineren tegen HPV-kanker.” Rijksvaccinatieprogramma, https://rijksvaccinatieprogramma.nl/vaccinaties/hpv. Accessed 14 February 2023.

Afbeelding: Tim Mossholder via Unsplash

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over! 

2 reacties

... -

Als iedereen gezond is, verdienen de doktoren, artsen, ziekenhuizen en farmaceutische bedrijven niets meer. Als je iets mankeert, lever je meer op dan dat je gezond bent en niets nodig hebt. Zo houden ze elkaar bezig.

Marion -

Jammer dat er niet gesproken wordt over de bijwerkingen van deze vaccinatie. Die zijn niet misselijk en blijven je hele leven lang. Dat is waarschijnlijk ook een reden waarom mensen het niet doen. Dat is wel de reden waarom ik mijn kinderen niet hiervoor heb laten vaccineren nadat ik er met hun in gesprek ben geweest. Het de voor en nadelen besproken en ze laten beslissen. Jammer dat de voorlichting van de bijwerkingen gewoon niet gediend worden!

Reageer ook