Iedereen die niet (makkelijk) zwanger wordt, heeft ermee te maken: de omgang met je omgeving. Het kan moeilijk zijn hier een weg in te vinden. Want hoe ga je bijvoorbeeld om met de vaak goedbedoelde, maar soms pijnlijke opmerkingen van de mensen om je heen? Hoe maak je vruchtbaarheidsproblemen bespreekbaar, waarbij wederzijds respect centraal staat? Hoe zorg je dat jouw vruchtbaarheidsproblemen niet tussen jou en je vriendin in komen staan? Hoe kun je blij reageren op de zwangerschap van je zus en tegelijkertijd ruimte ervaren voor je eigen verdriet?
Zaterdag 15 september: Een unieke dag voor jou en de mensen uit je omgeving!
Programma
09.30 – 10.00 Ontvangst
10.00 – 11.00 Lezing ‘Kinderloos zijn met de familie en vrienden’ door Odile van Eck
11.15 – 12.45 Napraten onder professionele begeleiding over thema ‘omgeving’ in diverse groepen:
1. Mensen in behandeling (o.l.v. Denise Hilhorst)
2. Mensen die bezig zijn met KID/eiceldonatie (o.l.v. Hannette Webbink)
3. Mensen die Samen Verder gaan zonder kind (o.l.v. Ditte van Dulst en Diana van den Bijtel)
4. Mensen uit de omgeving (o.l.v. Odile van Eck)
12.45 – 14.00 Lunch met informatiemarkt
14.00 – 15.30 Ervaringsverhaal met aansluitend lotgenotencontact:
1. Pleegzorg (door Maaike Hattink)
2. Adoptie (door Greta Rubbink)
3. Samen verder (door Esther de Kreek)
4. Eiceldonatie (door Sandra Blankenberg en Sylvia de Kok)
5. Vroeggeboorte (door Jacqueline Baltussen)
6. Overgewicht en vruchtbaarheid (door Chantal Gernette)
7. Behandelingen (door Suzanne Lelivelt)
15.30 Einde
Tijdens de themadag ‘Omgeving’ draait alles om de omgang met je omgeving. Toonaangevend psychotherapeut Odile van Eck opent deze dag met de lezing ‘Kinderloos zijn met de familie en vrienden’. Haar lezing is herkenbaar voor zowel het paar met de vruchtbaarheidproblemen als de mensen uit de omgeving. Maar daarnaast biedt het inzichten en handvatten om hier samen een weg in te vinden.
Na haar lezing wordt onder professionele begeleiding in 4 groepen – ingedeeld op interessegebied – nagepraat. Dit biedt een unieke gelegenheid om onder leiding van een expert in gesprek te komen met elkaar en anderen. Eén van de groepen bestaat uit de mensen uit de omgeving die onderling ervaringen uitwisselen. De andere groepen zijn voor mensen die onder behandeling zijn, bezig zijn met KID/eiceldonatie of dit overwegen of Samen Verder gaan zonder kind.
In de middag staan diverse ervaringsverhalen op het programma. En hoewel ieder ervaringsverhaal natuurlijk uniek is, zijn tegelijkertijd de gevoelens die gepaard gaan met het traject dat bewandeld wordt, herkenbaar voor anderen in een soortgelijke situatie.
Aansluitend vindt in kleine groepjes lotgenotencontact plaats waar jullie eigen ervaringen en gevoelens centraal staan. Voel je getroost door de woorden van anderen en vind steun in het feit dat je er niet alleen voor staat! Tijdens dit lotgenotencontact nodigen we de mensen uit jullie omgeving van harte uit om deel te nemen aan dezelfde sessie die jij bezoekt. Dit is een bijzondere kans om hen deelgenoot te maken van jullie gevoelens, in een prettige, informele setting.
Informatiemarkt
Tijdens de Freyadag zijn er verschillende informatiestands die je kunt bezoeken:
FIOM
Verpleegkundigen
Van Brug boeken
Europa Kinderhulp
Stichting Adoptievoorzieningen
Algemene Freya stand
Verzekeringsstand Freya
Praktische informatie
De Freya dag vindt plaats op 15 september van 9.30 – 15.30 uur in TechCenter, Galvanistraat 13 in Ede. Leden en hun introducés betalen p.p. € 20, niet-leden p.p. € 32,50. Het verschuldigde bedrag dient te worden voldaan bij binnenkomst (bij voorkeur gepast). De lunch en een kopje koffie of thee bij ontvangst is bij de toegangsprijs inbegrepen.
Je kunt je tot uiterlijk 7 september aanmelden. Heb je vragen over deze dag? Stel ze aan de commissie Bijeenkomsten van Freya, bereikbaar op mailadres [email protected] of bezoek de website: Freya.nl