fb

Fragmenten van Traditie, schoonheid en Hoop, foto's door dertien jonge fotografen uit Bamiyan

maryam_amini-dp.jpgStaatssecretaris Ben Knapen opende de jongste expositie van de Prins Claus Fonds Galerie. In de provincie Bamiyan – waar in 2001 de Taliban de Boeddha-beelden vernietigden – zijn dertien jonge fotogafen – vrouwen en mannen – uitgenodigd om naar hun eigen omgeving te kijken door de lens van een camera. Kunst gekoppeld aan educatie. De foto’s zijn de resultaten van een drie maanden durende workshop. De tentoonstelling in Amsterdam is de neerslag ervan. Prachtige foto’s die prima zouden kunnen passen in de NOVIB-kalender. Komt allen kijken.

De foto’s illustreren de veerkracht van mensen die dagelijks te midden van conflict leven. Ze geven een unieke en persoonlijke kijk op de geografische, sociale en politieke kontekst van het leven in Afghanistan en de pogingen tot vredesopbouw en heropbouw. De jonge fotografen werden uitgedaagd het Afghaanse leven in al zijn aspecten en diversiteit te onderzoeken. Ze ontwikkelden een oog voor het historisch erfgoed, de culturele waarden en de schoonheid van nhun land. Ze maakten foto’s van een land dat heen en weer wordt geslingerd tussen traditie en moderniteit. De cursus besteedde ook aandacht aan sociale vraagstukken en de rol van de vrije, onafhankelijke media in een democratie.

De workshop werd gegeven door het 3rd Eye Photojournalism Center. Met de workshops die het Center geeft, wordt de nieuwe generatie fotografen en journalisten de kans gegeven professionele vaardigheden en kennis te verwerven en opent zo wegen voor de deelnemers die anders gesloten zouden blijven. Ook werkt de workshop eraan de beeldvorming van het leven in Afghanistan genuanceerder, realistischer en sociaal meer geëngageerd te maken.

maryam_amini-portret.jpgIn gesprek met Fotografe Mariyam Amini
Een van de dertien fotografen is Mariyam Amini (zie foto). De foto bij dit stukje komt van haar. Een kleine toelichting van Mariyam:
"Ik kom oorspronkelijk uit de provincie Dykoundi en studeer nu wiskunde aan de universiteit van Bamiyan. Ik ben erg goed met computers.
Tijdens mijn studie heb ik gewerkt als verslaggeefster en presentatrice voor radio Bamiyan. Ook was ik gids voor toeristen die Bamiyan bezochten op een ecotoerismeprogramma.

Voordat ik ging studeren heb ik in Iran gewerkt als kleermaakster en tapijtmaakster. Ook maakte ik adobe, door de zon gedroogde bouwstenen van klei. Ik houd heel erg van schilderen, muziek, fotografie en handwerken.  Ik denk dat de Afghaanse overheid niet onafhankelijk functioneert. Andere landen zoals Iran, Pakistan en de Verenigde Staten gebruiken hun positie in Afghanistan om er voordeel uit te halen. De mensen in Afghanistan discrimineren nog sterk. Ik hoop dat dat snel voorbij gaat. Toen ik terugkwam uit Iran heb ik geprobeerd om mensen gelijk te behandelen.

Ik ben heel optimistisch over de toekomst. Met elkaar zullen we de hoop en de vrede vinden waarvoor we strijden.
Fotografie zie ik als de verbeelding van het gevoel en de visie van de mens. De taal van de fotografie is universeel, hij wordt door iedereen gesproken. Fotojournalistiek vind ik een bijzonder medium omdat het werkt met harmonie en contrast."

Te zien tot 17 juni 2011. Expositie geopend op werkdagen tussen 10.00 en 17.00 uur en gratis toegankelijk.
Prins Claus Fonds Galerie, Herengracht 603, 1017 CE Amsterdam, tel. 020-3449160, www.princeclausfund.org

Walter van Teeffelen
www.avantiproductions.nl

Reageer ook