fb
Damespraatjes Damespraatjes

Fleur kwam 20 kilo aan nadat ze vegan ging eten: “Had gehoopt juist af te vallen”

Fleur kwam 20 kilo aan nadat ze vegan ging eten

Steeds meer Nederlanders kampen met overgewicht. Helaas is hier iets aan doen niet makkelijk. Al jaren is het idee dat ‘gewoon minder eten’ niet voor iedereen een oplossing is. Dingen als stress, slaaptekort, medicijngebruik en overmatig diëten kunnen er allemaal voor zorgen dat je over een periode van jaren steeds wat zwaarder wordt. De oplossing? Daarvoor moet je niet bij ons zijn. Wat we wel kunnen, is vrouwen aan het woord laten die moeite hebben met hun gewicht en hier iets aan willen doen. Zo ook Fleur (35 jaar). Sinds een jaar eet ze veganistisch en kwam 20 kilo aan. “En dat terwijl ik juist had gehoopt af te vallen en gezonder te worden.” 

Knop ging om

Na het zien van de documentaire ‘Game Changers’ op Netflix, weet Fleur het zeker: ze wil nooit meer vlees, vis, zuivel en andere dierlijke producten eten. “Dat was heel wat voor mij! Ik ben een onwijze liefhebber van lekker eten en in het bourgondische Limburg kwam ik altijd goed aan mijn trekken. Er stond altijd wel een pan zuurvlees op het fornuis en tijdens verjaardagen was de vlaai niet aan te slepen”, vertelt Fleur. “Maar na het zien van die docu ging er een knop om. Ik realiseerde me dat we als wereld niet zo verder kunnen en dat al die dierlijke producten niet goed voor ons zijn.”

Boodschappenlijstje

Met volle overtuiging geeft Fleur de helft van het eten in haar ijskast weg. “De boterhamworst, eieren, melk, kaas, biefstuk en honing gingen allemaal in een grote tas naar de buurman. Met goede moed stapte ik op de fiets en trapte naar de supermarkt. Op mijn lijstje: appels, dadels, linzen, kikkererwten, brood, hummus, avocado, noten en plantaardige drinks. Ik voelde me super en kon wel van de daken schreeuwen hoe lekker, leuk en goed mijn nieuwe vegan lifestyle was.”

Van eiwitrijk naar koolhydraatrijk

Het lichaam van Fleur moet wennen aan het nieuwe eten. “Ineens kreeg ik veel meer vezels en suikers binnen. Waar ik voorheen veel eiwitten binnenkreeg, koos ik nu vaker voor koolhydraatrijke producten. Geen omelet met feta en spinazie, maar een boterham met hummus en avocado. Als lunch geen dikbelegde boterham met plakjes kipfilet, maar een salade met linzen, noten en olijfolie. Als tussendoortje kies ik regelmatig voor dingen als dadels of gedroogde vijgen. Allemaal gezonde producten, maar ik merkte dat mijn spijsvertering en lichaam het niet gewend waren.”

Voldoende verzadigd

Op internetfora leest Fleur dat het heel normaal is dat je bij een veganistisch dieet echt even moet inkomen. “Gewoon lekker zo doorgaan dus, dacht ik. Vol enthousiasme propte ik mijn maaltijden vol noten, peulvruchten en avocado. Allemaal manieren om ook zonder vlees voldoende verzadigd te zijn. Maar waar ik hoopte dat ik een paar kilo zou verliezen door mijn veganistische dieet, kwam ik in rap tempo juist kilo’s aan. En dat heeft niet alleen te maken met wat ik thuis voor mezelf kook…”

Patat met ketchup

De vrienden en familie van Fleur weten ‘vegan’ helemaal trendy is in de randstad, maar op het Limburgse plattenland sijpelt dat nog niet echt door. “In het begin vergaten ze steevast dat als ik kwam eten, er dan ook iets plantaardigs op tafel moet komen. Nu gaat dat beter en maken ze heerlijke pasta’s, ovenschotels en bakken vol friet voor me. Allemaal heerlijk, maar ook rijk aan calorieën en koolhydraten. Patat met ketchup is nou eenmaal makkelijk, altijd lekker en hartstikke vegan. Dat gaat er op dat soort avondjes in als koek.”

Vegetarisch eten

Vorige week stond Fleur voor het eerst sinds de start van haar veganistische levensstijl op de weegschaal. “Ik schrok me dood. Maar liefst 20 kilo ben ik aangekomen! Ik voelde natuurlijk dat al mijn kleding strakker zat, maar ik dacht dat dit kwam doordat mijn darmen nog moesten wennen aan de vele suikers en vezels. Dit bleek niet het geval. Ik heb gewoon maanden lang veel meer calorieën gegeten dan ik heb verbrand.” Fleur schrikt en maakt een afspraak met een diëtist. “Ik ben nu één keer bij haar geweest. Ook zij had niet vaak meegemaakt dat iemand zo veel aankwam in één jaar tijd, door veganistisch te gaan eten. We hebben mijn eetpatroon onder de loep genomen en haar oordeel is simpel: ik moet minder suikers en meer eiwitten gaan eten. Ook hebben we afgesproken dat ik vegetarisch in plaats van veganistisch ga eten. Dat maakt het volgens haar eenvoudiger om eiwitten binnen te krijgen. Ik hoop echt dat alles goed komt!”

Afbeelding: Madrona Rose via Unsplash

Astrid: “Ik ben zo jaloers op de reis van mijn broer en vermijd zijn Facebook en appjes”

Hoewel Astrid normaal gesproken een verwoed Facebooker is, mijdt ze het deze weken zorgvuldig. “Ik kan al die vrolijke vakantiefoto’s die continu voorbij komen, niet meer zien. Vooral die van mijn broer vind ik lastig. Ik merk dat ik jaloers op hem ben omdat hij dit jaar de reis maakt die Bart en ik al zo lang op ons lijstje hebben staan… LEES VERDER!

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook