fb
Damespraatjes Damespraatjes

Lou: ‘Ik erger me mateloos aan al die hoestende gasten in de trein en winkels’

hoesten niezen trein zonder mondkapje

Is ze nou de enige die zich zo ergert aan al die aso’s die maar hoestend en proestend in de trein zitten en zich geen moment druk lijken te maken om de gezondheid van de medemens? “Is het nou zo moeilijk een mondkapje te dragen als je verkouden bent?”

Soms verlangt Lou terug naar de tijd dat iedereen gewoon een mondkapje moest dragen. “Natuurlijk zijn het ondingen, maar die lapjes stof voor je mond zorgen er wel voor dat je een ander niet besmet als je verkouden of grieperig bent. Zeker in de bus en trein waarin iedereen op elkaar gepakt staat houd ik elke keer weer mijn hart vast.” Dagelijks reist Lou met de trein en bus naar haar werk. Regelmatig zit ze dan naaste vreemden die verkouden zijn en er lekker op los niezen en hoesten. “Soms kijk ik een andere reiziger aan of hij er ook zo verbaasd over is, maar het lijkt wel of ik de enige ben. Zo apart.”

Mens doe dat lappie af

Hoe moeilijk is het om als je verkouden bent een mondkapje te dragen. “Dat is toch gewoon netjes en rekening houden met je medemens? Als ik verkouden ben, draag ik een mondkapje, ik wil anderen niet besmetten met mijn bacillen. Ik draag het alleen op plekken waar veel mensen zijn, vooral dus in de trein en bus of als er sprake is van direct contact. En ja, ik word soms raar aangekeken als ik dat doe of mensen zeggen: ‘mens, doe dat lappie af, dat hoeft nu niet meer hoor’. Maar ik wil dat wel. En thuisblijven voor een verkoudheidje dat doe je ook niet dus dat verwacht ik ook niet van een ander, maar je kunt toch gewoon wat voorzorgsmaatregelen treffen?”

Kwetsbare moeder

Lou maakt zich vooral druk om haar moeder. “Mama is 85 en haar gezondheid is kwetsbaar. Ze heeft twee keer corona gehad, maar gelukkig rolde ze er doorheen en heeft ze er niets aan overgehouden. Mijn vader is al jaren geleden overleden en broers en zussen heb ik niet, dus mama is mijn enige familie. Haar houd ik graag zo lang mogelijk bij me. Twee keer in de week eet ik bij haar en kletsen we gezellig de week bij. Ook spelen we heel fanatiek Rummikub en dat wil ik nog in lengte van dagen met haar kunnen doen, maar vanwege haar leeftijd is ze toch kwetsbaar en zit ze niet op een zware verkoudheid of griep te wachten.”

Nies in je elleboog

Laatst besprak ze de rondniezende en rochelende aso’s met een collega en ze vroeg zich af of je mensen kunt vragen of ze misschien de andere kant op kunnen hoesten? Of dat ze een mondkapje willen dragen als ze verkouden zijn en met het openbaar vervoer reizen? “Weet je nog dat de coronaregels breed werden uitgemeten door premier Rutte? Mensen: nies in je elleboog en niet in je hand, was je handen goed, draag een mondkapje en blijf bij twijfel thuis. Nou, ik zie niemand meer niezen in zijn elleboog, ik zie de spetters gewoon in het rond vliegen. Ik vind dat niet kunnen en maak me serieus zorgen over mijn en de gezondheid van anderen.”

Bellen en niezen tegelijk

Het viel niet echt lekker toen Lou laatst de stoute schoenen aantrok en een medereiziger aansprak op haar niesgedrag. “Ik stapte in de trein en er was nog een plekje vrij. Omdat ik erg last van mijn rug heb, kan ik niet lang staan dus het is fijn als ik kan zitten. Naast me zat een vrouw van middelbare leeftijd met haar laptop op schoot. Ze was luid aan het bellen en kreeg tijdens dat gesprek een niesbui. De spetters zaten op haar scherm. Die dame ging al mijn grenzen over en ik vroeg haar of ze de andere kant op wilde niezen omdat ik er niet op zat te wachten om ook verkouden te worden. Nou, ik kreeg me toch een grote mond, ik schaamde me rot. Waarmee ik me bemoeide en dan als ik last van haar had dan moest ik maar mooi ergens anders gaan zitten.”

Ben ik dan de enige?

Bijval van medereizigers kreeg Lou niet en dat verbaast haar. “Ik weet zeker dat ik niet de enige ben die zich zorgen maakt en het niet prettig vind als mensen zo tekeer gaan. Maar het lijkt wel of ik de enige ben die er iets van probeert te zeggen. Is dat gek als ik doe? Het is niet alleen voor mijn gezondheid maar ik vraag het in het belang van alle andere reizigers. Kennelijk sla ik een verkeerde toon aan want wat ik ook zeg: helpen doet het niet.”

Wat vind jij? Snap jij de angst van Lou? En is het een idee om ten tijden van griepgolven gewoon weer mondkapjes te dragen? Of vind je dat Lou niet zo moeilijk moet doen omdat het besmettingsgevaar heus wel meevalt? Praat mee in de comments onder dit artikel.

Foto door Nataliya Vaitkevich via Pexels

Lotte: “Met een deodorantdop in mijn vagina meldde ik me op de eerste hulp”

Seksspeeltjes zijn een fijn hulpmiddel tijdens soloseks of ter aanvulling van een lekkere vrijpartij met je partner. Bij gebrek aan veilig speelgoed, stoppen sommigen uiteenlopende voorwerpen in lichaamsholtes die er vervolgens niet meer uitkomen. Lotte (41) kan daarover meepraten. “Stond ik daar voor de balie aan een keurige assistente uit te leggen dat er ergens in mijn vagina een deodorantdop rondzwierf……. Lees verder

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter