fb
Damespraatjes Damespraatjes

Er zit roest in mijn gietijzeren theepot! Wat nu?

gietijzeren theepot

Ik ben een drama met het onderhouden van mijn spullen. Mijn vriend is hier heel anders in. Zo herinnert hij mij er altijd aan wanneer mijn auto naar de APK moet, geeft hij het aan als de bakfiets wel een onderhoudsbeurt kan gebruiken en helpt hij met het droog wegzetten van mijn mooie racefiets. En dat is maar goed ook, want dit zijn dingen die waar ik zelf niet aan denk en die hierdoor dus eigenlijk nooit goed gebeuren. Terwijl het wel heel belangrijk is!

Nog een ding waarbij mijn onderhouds-skills tekortkomingen vertonen, is bij het onderhouden van het keukengerei. Zo hebben wij een prachtig handgemaakt Japans koksmes, die al zeker twee jaar geen slijpsteen heeft gezien. En drink ik altijd uit mijn klassieke gietijzeren theepot, die vanbinnen volledig verroest is. Ja, je leest het goed: hij is verroest.

Drinken uit een verroeste gietijzeren theepot: kan dat?

Ja, dat kan! Roest is niet giftig en het kan dan ook geen kwaad om uit een verroeste gietijzeren theepot te drinken. Wist je zelfs dat men in Japan zelfs het liefste uit een verroeste theepot drinkt? Dit omdat ze het een lekkere smaak vinden hebben. Zelf moet ik eerlijk toegeven dat ik het verschil niet proef en dat maakt het schoonmaken des te minder een prioriteit.

Toch vind ik mijn gietijzeren theepot met roest een stuk minder mooi dan mijn theepot toen hij nog niet verroest was. Tijd voor een schoonmaakbeurt dus!

Hoe verwijder je roest uit een gietijzeren theepot?

1. Borstel met een zachte borstel over de roestplekken aan de binnenkant van de theepot.

2. Vul de theepot met theeblaadjes en kokend water en laat dit 20 minuten staan.

3. Spoel de theepot om met warm water en ga met een droge doek door de binnenkant van de pot.

4. Herhaal eventueel wanneer de roest erg hardnekkig is.

Hoe voorkom ik roestplekken in mijn gietijzeren theepot?

Voorkomen is altijd beter dan genezen! Gelukkig zijn er een aantal manieren om ervoor te zorgen dat je gietijzeren theepot gelukkig, gezond en schoon blijft.

1. Laat nooit langer dan een uur water in de theepot staan.

2. Spoel de pot na gebruik altijd om met warm water en droog hem zorgvuldig af.

3. Sluit na het schoonmaken de pot niet meteen af met een deksel. Laat hem eerst even afkoelen en uitdampen.

4. Gebruik geen zeep en zout om de pot schoon te maken.

5. Zet de pot nooit in de afwasmachine.

Discipline

Je ziet: het onderhouden van een gietijzeren theepot vergt wat discipline. Maar, dan heb je ook wat 🙂 Heb je geen zin om hem te onderhouden en laat je hem liever verroesten? Dan is het ook geen man overboord. De roest is niet giftig en je kunt de pot gewoon lekker blijven gebruiken.

Heb jij roest in je gietijzeren theepot? Of onderhoud je hem goed? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de comments onder dit artikel. Vinden we gezellig. 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook