fb
Damespraatjes Damespraatjes

Fietstochten maken, hoe begin je daar nou mee? Karin geeft zeven tips!

Ik fiets veel, vaak en het liefst vroeg. Dat is iets van de laatste drie jaar, daarvoor fietste ik van A naar B, maar nu stap ik regelmatig op om mooie tochten te maken. Dat doe ik alleen, maar ook maak ik regelmatig met Sandra mooie ritjes. Steeds meer vrouwen gaan fietsen en niet zelden wordt mij gevraagd hoe ik dat nou doe, dat fietsen.

Voor niet al te veel geld kocht ik van een kennis een hybride fiets waarop ik al talloze kilometers heb gefietst. Tijd voor een nieuwe? Misschien wel, misschien ga ik wel een moutainbike online bestellen. Maar zover is het nog niet, ik zet eerst wat tips op een rij voor de beginnende fietser. Want waar moet je beginnen?

 1. Bepaal je doel

Wat wil je gaan doen? Wil je razendsnelle tijden neerzitten? Of wil je een combinatie van mooie fietstochten en lekker buiten zijn? Belangrijk om dat te weten, want dan weet je ook wat voor een fiets je moet aanschaffen.

2. Fietskleding

Je hoeft niet gelijk in vol ornaat in dure kleding op je fiets te stappen, maar ik raad je wel een fietsbroek aan. Dat is er eentje met zo’n zeem in het kruis, waardoor je net even lekkerder zit. Omdat je nooit weet wat voor een weer het onderweg wordt, is het handig laagjes aan te trekken. Dan kun je een truitje uitdoen als het te warm wordt.

3. Klikschoenen?

Het lijkt een beetje eng, die klikschoenen. Want wat nou als je voet niet snel genoeg loskomt? Dan val je… Ja dat klopt. En dat gebeurt elke fietser minimaal een keer in zijn fietscarriere. Er is een tussenoplossing: trappers met een klikker en een ‘gewone’ kant. Dan kun je als je je niet veilig voelt vast je schoenen losklikken. Zeker in het begin raad ik aan op gewone schoenen te oefenen, puur om te kijken of je het leuk vindt. Als dat zo is, koop dan klikschoenen, want je gaat echt veel harder.

4. Eten en drinken

Als je op pad gaat en tochtjes gaat maken, zorg dan voor een bidon water en iets te eten voor onderweg. Sandra is van de eitjes: zij neemt altijd een gekookt eitje mee voor onderweg. Een gesneden appeltje in een zakje, een mueslireep of banaan kan makkelijk in de zakken op de rug van je fietsshirt. Doe dat, want niets is zo vervelend als je trek krijgt onderweg.

5. Muziek

Zelf fiets ik altijd met mijn favoriete muziek. Ik heb mijn Spotify zo hard staan dat ik nog wel de omgevingsgeluiden hoor en als ik midden in drukke steden trap, doe ik mijn oordopjes uit omdat ik dan alert wil zijn.

 6. Alleen of samen

Ik vind het heerlijk om ’s ochtends vroeg als de zon opkomt op te stappen. Als ik in een flow kom, dan kan ik mijn gedachten ordenen, dan los ik kleine probleempjes grijnzend op en bereid ik me voor op een nieuwe dag. Met z’n tweeen fietsen vind ik ook leuk: je gaat sneller koffie drinken of uitgebreid lunchen. Sandra en ik combineren fietstochten met bijkletsen. Twee vliegen in een klap: goed voor onze conditie en nog gezellig ook.

7. Route

“Maar waar fiets je dan naar toe?” In de loop van de tijd heb ik een aantal favoriete routes. Hoe ik daaraan kom? Door gewoon op te stappen en te fietsen en soms paadjes in te fietsen die ik niet ken. Ook haal ik routes van internet of googlemaps. Ik vind het heerlijk om langs water te fietsen, maar ik heb ook fietsvriendinnen die liever over de hei trappen. Dat is persoonlijk. Ik varieer ook in de lengte van de rondjes. Soms heb ik meer tijd en maak ik een langere fietstocht soms heb ik maar een uurtje en dan zorg ik ervoor dat ik minder kilometers maak.

Kijk als je echt geïnteresseerd bent gewoon eens op internet. Onderzoek wat voor een fiets je wil. Wil je een mountainbike of toch liever een racefiets? Probeer het uit en ga vervolgens genieten van de wind door je haren, de natuur om je heen en de ijzeren conditie die je ervoor terug krijgt!

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook