fb
Damespraatjes Damespraatjes

Van energielabel G naar A: dit zijn de feiten

Sinds 1 januari van dit jaar ben je verplicht om een energielabel te overhandigen bij het verkopen of verhuren van je woning. Het energielabel laat zien hoe energiezuinig jouw huis is. Heeft je woning energielabel G? Slecht nieuws, dan is jouw woning zeer onzuinig. Dit werkt niet alleen in je nadeel wanneer je besluit om je woning te koop te zetten, maar dit merk je waarschijnlijk ook aan een hoge energierekening en weinig wooncomfort. Om je te helpen bij het omtoveren van energielabel G in energielabel A hebben we enkele duurzame maatregelen op een rijtje gezet, samen met interessante feitjes.

Feit 1: Een oude cv-ketel vreet energie

Heeft jouw woning energielabel G? Goede kans dat er een grote energieslurper in je huis, ook wel een cv-ketel genoemd. Cv-ketels hebben in het laatste decennium enorme sprongen gemaakt op het gebied van duurzaamheid. Het is zelfs zo dat de conventionele ketel, die vroeger immens populair was, tegenwoordig niet eens meer wordt verkocht. Deze ketel had ‘slechts’ een rendement van 80%. Dit is niets in vergelijking met de hr-ketel, de op het moment meest verkochte ketel, die een rendement van meer dan 100% behaalt. Met een hr-ketel is verloren energie dus voorgoed verleden tijd.

Feit 2: HR++ glas isoleert 2,5 keer beter dan dubbel glas

Staat jouw huis of appartement al ruim een halve eeuw op deze aardbodem? Kijk dan eens kritisch naar je ramen, grote kans dat hier nog enkel glas in zit. Dubbel glas werd namelijk pas standaard toegepast in de woningbouw vanaf de jaren 70. Enkel glas zorgt niet alleen voor een veel te hoge energierekening, maar waarschijnlijk ook voor veel ergernissen. Ben je het zat om thuis te komen in een koud huis dat je maar niet warm kunt krijgen, zelfs niet wanneer je verwarming op volle toeren draait? Dubbel glas zal een enorme verbetering zijn, maar zelfs dubbel glas is inmiddels gedateerd. Tegenwoordig wordt er standaard gewerkt met HR++ glas. Dit glas isoleert 2,5 keer beter dan standaard dubbel glas. Niet alle kozijnen zijn geschikt om HR++ glas te dragen. Laat je direct de kozijnen vervangen? Kies dan voor kunststof kozijnen. Kunststof kozijnen isoleren perfect, vragen nauwelijks onderhoud en ook de prijzen van kunststof kozijnen liggen laag.

Energielabel

Feit 3: Huizen werden voor 1976 niet geïsoleerd

Duurzaamheid is tegenwoordig niet meer weg te denken uit onze samenleving, maar vroeger was dit anders. Zo werd er bij woningen die gebouwd zijn voor 1976 nauwelijks rekening gehouden met isolatie. Ook in de jaren hierna was de aandacht die aan isolatie werd besteed minimaal. Zonde, het isoleren van je woning is namelijk een van de belangrijkste maatregelen om energie te besparen. Je zult veel profijt hebben van ingrijpende maatregelen, zoals het isoleren van je gevel, dak of vloer, maar ook kleine aanpassingen kunnen een groot effect hebben. Hang bijvoorbeeld radiatorfolie achter je verwarming, plaats tochtstrips bij je ramen en deuren of gebruik rolluiken om de warmte in je huis te houden.

Feit 4: Zonnepanelen leveren in Spanje slechts 1,5 keer zoveel energie op als in Nederland

Zonnepanelen in Nederland zijn niet interessant? Onzin! De zon laat zich hier misschien wat minder vaak zien dan in bijvoorbeeld Spanje of Italië, maar feit is dat zonnepanelen ook met bewolkt weer nog energie opwekken. Deze eigenschap maakt zonnepanelen ook in Nederland interessant. Van plan om je woning een stukje duurzamer te maken met zonnepanelen? Vergeet dan niet om de btw over de aanschaf en installatie terug te vragen van de Belastingdienst. Dit kan je zomaar honderden euro’s opleveren waardoor je de duurzame panelen op je dak nog sneller hebt terugverdiend.

Besparen

Feit 5: Duurzaam wonen heb je zelf in de hand

Bovenstaande maatregelen maken je woning een stuk duurzamer met een verbetering van je energielabel als gevolg. Maar natuurlijk heb je energiezuinig wonen voor een groot deel ook zelf in de hand. Door verstandig om te gaan met energie spaar je niet alleen het milieu, maar bespaar je ook aanzienlijk op je energierekening. Duurzaam wonen hoeft helemaal niet moeilijk te zijn:

  • Sluit ‘s avonds en ‘s nachts je gordijnen om minder warmte te laten ontsnappen.
  • Zet een uur voordat je naar bed gaat je verwarming alvast laag.
  • Zijn elektrische apparaten aan vervanging toe? Kies dan voor energiezuinige apparaten met energielabel A++ of zelfs A+++.
  • Gebruik je een apparaat niet? Haal de stekker uit het stopcontact om sluipverbruik te voorkomen. Hiermee bespaar je al snel € 35 per jaar.

Op dit moment heeft iedere woning een voorlopig energielabel, wat gebaseerd is op openbare gegevens zoals de grootte van je huis, het type woning en het bouwjaar. Ben je benieuwd naar hoe energiezuinig jouw woning is? Je voorlopige energielabel kun je opzoeken op de website zoekuwenergielabel.nl. Ga je je huis verkopen of verhuren? Vergeet dan niet om een definitief energielabel aan te vragen.

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook