Elvira: ‘Mijn dochtertje vindt haar juf verschrikkelijk’

Aanvankelijk zag Elvira niet dat haar dochtertje met lood in haar schoenen naar school ging. Van een vrolijk spring-in-‘t-veld is Cato veranderd in een stil verdrietig meisje. Oorzaak: juf Doris. Een strenge zij-instroomster waarmee Cato het niet kan vinden. “Ik wil haar in de andere groep 6 laten plaatsen, maar mijn man wil daar niets van weten.”

“Cato is een heel blij, nieuwsgierig en creatief kind. Tot nu toe had ze het altijd prima naar haar zin op school. En daarvoor ook op de crèche waar ze met veel plezier naar toe ging en lief speelde met andere kindjes.” In groep 6 kreeg Cato les van Yasmina, een geduldige en opgewekte juf. “Cato is dol op Yasmina, ze kan het goed met haar vinden. Maar de juf is nu met zwangerschapsverlof en wordt vervangen door Doris, een juf die er heel andere ideeën op nahoudt. Ze is streng en vindt dat kinderen zich goed moeten concentreren. De gezellige tafelgroepjes zijn uit elkaar gehaald en de kinderen zitten nu in rijen apart. Zo ongezellig.”

Het leven is niet altijd ‘n feestje

Het bewind van juf Doris doet Cato geen goed. Vanaf het moment dat zij voor de klas staat, mankeert Cato van alles. “’s Ochtends begint het al; mijn meisje wil niet uit bed komen en klaagt over pijn in haar buik. In het begin dacht ik nog dat ze zich inderdaad niet goed voelde, maar gaandeweg kwam ik erachter dat het met school te maken had. Ze eet slecht en is verschrikkelijk moe. Ik herkende mijn dochter helemaal niet meer. Toen ik het aankaartte bij mijn man, voelde ik me weinig door hem gesteund. Hij vindt dat onze dochter moet leren om met allerlei verschillende mensen om te gaan. Het leven is volgens hem niet alleen maar een feestje.”

Juist goed die strakke hand

Dat snapt Elvira ook wel, maar het niet overweg kunnen met een juf die vijf dagen voor de klas staat, is voor een kind wel heel lastig. “Ik hoopte dat een gesprek met de directeur van de school de oplossing zou bieden, maar niets is minder waar. Hij verdedigde juf Doris en vond het juist wel goed dat er weer iemand was die normen en waarden hoog in het vaandel heeft staan. Hij vertelde me dat ze een zij-instroomster is, dat ze voordat ze juf werd een heel hoge functie in het bedrijfsleven had. Dat verbaast me niet, vandaar die strakke hand.”

Lees ook: Hoeveel koppen gemberthee mag je per dag drinken?

Daar ben ik weer

Elvira laat zich niet afschepen door de directeur en staat een week later weer voor zijn bureau. “Ik had het opeens bedacht. Op school zijn er twee groepen 6 en Cato vindt de meester die de andere groep lesgeeft leuk. Ik dacht: als ze kan worden overgeplaatst naar de andere groep, dan is het probleem opgelost. Hoe moeilijk kan het zijn?” Nou, heel moeilijk. Want de schooldirecteur piekert er niet over. Net als Elvira haar man is hij van mening dat kinderen moeten leren om om te gaan met verschillende mensen. In het grote mensen leven hebben we het immers ook niet voor het uitkiezen. Natuurlijk is dat zo, maar we hebben het hier over een heel ongelukkig kind dat niet meer graag naar school gaat.”

Slim meisje haalt nu onvoldoendes

Ondertussen bakt Cato er niets van op school. De toetsen die ze moet maken zijn ver beneden haar kunnen maar tellen straks wel mee bij het maken van een keuze voor het middelbaar. “Er wordt op school niet alleen gekeken naar de resultaten in groep 8 maar naar alle resultaten. Cato is een slim meisje maar nu haalt ze onvoldoendes. Ik heb mijn man gevraagd of hij eens wil praten met de directeur, maar dat wil hij niet. Hij vindt het echt een futiliteit en is van mening dat Cato zich maar moet aanpassen en niet zo moet aanstellen.”

Ondertussen kijk Elvira al naar andere scholen. “Ik wil niet dat mijn meisje ten onder gaat aan de manier van lesgeven van een of andere zij-instroomster. Ik vergeef het mezelf nooit als blijkt dat Cato straks helemaal niet meer functioneert. Dat kan toch niet de bedoeling zijn.”

Heb jij ook wel eens problemen gehad met een juf of meester van je kind? Hoe loste je dat op? Vind je dat de schooldirecteur en Elvira’s man gelijk hebben en dat Cato maar moet wennen aan verschillende persoonlijkheden? Of denk je dat Elvira echt wel weet wat goed is voor haar dochter? Praat mee in de comments onder dit artikel.


4 reacties

Bianca -

Precies hetzelfde met mijn dochter meegemaakt in groep 7. Geprobeerd met leerkracht, met de directeur en samen met dochter en leerkracht hierover in gesprek te gaan. Dochter een SOVA (sociale vaardigheidstraining) training laten volgen. Ondanks dat ze populair was onder haar klasgenootjes. Feit dat mijn dochter problemen had met deze leerkracht werd kompleet bij haar neergelegd. Toen ze tijdens een 10 minuten gesprek na 6 jaar een ‘goede’ leerling te zijn geweest, opeens een ‘middelmatige’ leerling genoemd werd werd voor mij duidelijk dat buiten de sociaal emotionele schade, dit wel eens consequenties kon hebben voor haar schoolkeuze. Ik heb mijn dochter gevraagd wat ze zelf het liefst zelf zou willen. Hierin was zegel duidelijk, ze wilde liefst naar een andere school. Dit natuurlijk goed met haar besproken. De laatste 2 jaar heeft ze op een andere school de basisschool afgemaakt en vanuit daar naar het gymnasium gegaan. Ze is nu 32 jaar en we hebben het er nog wel eens over. Het was voor haar de beste keuze en we zijn heel blij dat we haar destijds serieus genomen hebben.

Fransje -

Onze zoon had als kleuter een juf waar hij totaal geen klik mee had. Ook hij was iedere ochtend verdrietig en sliep slecht. En hij was toch echt degene die stond te juichen dat hij naar de ‘grote’ school mocht. Op de peuterspeelzaal nooit problemen met hem gehad. Zijn juf werd echter zo’n beetje de eerste dag van haar zwangerschap al doodziek en bleef dat de hele zwangerschap. De vervanging, maar ook alle leerkrachten die hij daarna kreeg waren hem allemaal even lief, zelfs nu op het hbo nog. Het lag echt aan het karakter van die ene juf. Ze was dan ook alles behalve sympathiek. Ik heb er dan ook echt voor gezorgd dat onze dochter niet bij ‘juf Joriza’ in de klas kwam, maar zal er ook voor waken dat straks onze kleinkinderen ooit bij haar in de klas komen.

Sigrid -

Ik snap dat je als moeder het beste voor je kind wilt en ik herken me in dit verhaal maar achteraf ben ik blij dat ik het heb gelaten hoe het was. Het is inderdaad betert geweest dat mijn kind leert dat je moet kunnen omgaan met andere persoonlijkheden . Wat als ze volgende juf ook niks vind? Of straks klasgenootjes krijgt die haar niet aanstaan? Ze moet gewoon leren te functioneren met leraren die ze minder leuk vindt. Anders wordt het een drama op de middelbare school hahaha

Joris -

“Ondertussen kijk Elvira al naar andere scholen.” En haar man stemt wel in met wisselen van school? Effectief is dat niet heel anders dan wisselen van klas.

In groep 6 wisselen van school lijkt voor het kind overigens vervelender dan een jaartje doorbijten.

Reageer ook