fb
Damespraatjes Damespraatjes

Elsbeth vertelde haar man dat ze vreemd is gegaan. Hij wil er niet met haar over praten. Wat kan ze doen?

Elsbeth woont samen met Paul. Tijdens een congres in Italië heeft ze zich laten verleiden door een heel charmante man. Ze beleeft een wilde nacht met hem. Omdat zij meent met Paul een relatie te hebben waarin alles bespreekbaar is, vertelt ze hem er vrij snel na thuiskomst over. Paul hoort haar verhaal aan, vraagt of zegt niets en gaat over tot de orde van de dag.

Gek van zijn stilte
Elsbeth zoekt mij op. Ze wordt er gek van dat Paul niet laat weten wat het met hem doet. Ze heeft het nodig om van Paul te horen wat er in hem omgaat. Ze vraagt Paul mee te gaan voor een sessie, maar dat wil hij niet. Zij wil zo graag dat hij het haar vergeeft. Hij zegt alleen dat zij hem tijd moet geven.

Verschillende gevoelens
Als je partner vreemd gaat, kan dat van alles met je doen. Het kan voelen als verraad. Of als verlies van vertrouwen. Op verlies en heftige gebeurtenissen kan iedereen anders reageren. Dat heeft te maken met wat je van huis uit hebt meegekregen en met je karakter. In elk geval kunnen er verschillende gevoelens bij je boven komen, waarvan boosheid en verdriet wel de meest voorkomende zijn. Elsbeth had dan ook een dergelijke reactie verwacht van Paul.

Ieder zijn eigen manier
Bij het verwerken van verlies heb je mensen die graag praten over wat er is gebeurd en wat zij daarbij voelen. Maar er zijn ook mensen die dat liever anders doen. Die lossen het in zichzelf op. Er is daarin geen goed of fout, behalve als je iemand forceert om te doen wat niet in zijn aard ligt. Ik kan uit ervaring spreken dat het zeker wel de moeite loont om juist eens de andere manier te onderzoeken, om te zien of dat je iets oplevert. Het kan namelijk ontzettend opluchten om niet alleen te blijven zitten met je gevoel. Maar de ander daartoe verplichten werkt niet.

Vergeven doe je niet voor de ander
Bij de wens van Elsbeth om door Paul te worden vergeven, is het belangrijk om te beseffen dat vergeven niet gaat om de ‘dader’: vergeven doe je voor jezelf. Het betekent ook niet dat je opeens goed zou vinden wat de ander gedaan heeft. Het gaat erom of je je kunt bevrijden van de pijn die de gebeurtenis jou heeft gegeven. Dat is dus Pauls eigen proces en dat is aan hem.

Jezelf vergeven
Wat Elsbeth wel kan doen is onderzoeken hoe zij zichzelf kan vergeven. Een eerste stap daarin is onderkennen welke gevoelens het gebeuren bij haar oproept. In deze sessie komen we vooral bij haar angst dat Paul haar zal verlaten. Ze komt er achter dat die nacht voor haar geenszins heeft betekend dat zij niet meer met Paul verder wil. Het omgekeerde is eerder het geval. Wat ze naar Paul toe kan doen is hem dat te laten weten. Ze kan hem ook vertellen wat zijn stilte met haar doet. Samen kunnen ze gaan onderzoeken wat zij ieder nodig hebben om hier al dan niet door heen te gaan. Met respect voor hoe Paul daarin een andere manier of wens heeft dan zij.

Mayke Smit is een ervaren trainer en coach die mensen begeleidt in het loskomen van patronen of van elkaar in of na hun relatie. Over de emotionele verwerking die komt kijken bij scheiding heeft zij de roman Los geschreven, waarvan zojuist de derde druk is verschenen. In Los lees je hoe Floor zichzelf na haar scheiding weer terugvindt in de training ‘Je leven na een echtscheiding’. Een herkenbaar en inspirerend verhaal over relaties.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook