fb
Damespraatjes Damespraatjes

Elise schaamt zich voor de naam van haar man: “Zeg nooit zijn echte naam”

Als je verliefd op iemand wordt, vind je in het begin vaak alles aan diegene geweldig. Dingen waar je je normaal gesproken enorm aan kunt ergeren, bestaan niet als je hoteldebotel bent op elkaar. “Zo ook toen ik verliefd werd op mijn man. Hij kon werkelijk niets verkeerd doen en alles aan hem was leuk. Zelfs zijn slordigheid vond ik destijds geweldig. Dat is tegenwoordig wel anders”, vertelt Elise. “Maar er is één ding waar ik mij nog meer aan stoor dan aan zijn slordigheid. Dat is namelijk zijn naam…” 

Wat een leuke man

Elise en haar man leerden elkaar kennen op de voetbalclub van haar 8-jarige zoon Daan. “Mijn vorige man en ik gingen vlak na de geboorte van Daan uit elkaar. Ik vond het heerlijk om alleen te zijn met Daan en was helemaal niet op zoek naar een man. Totdat ik mijn huidige man als grensrechter langs het veld zag rennen. Ik was op slag verliefd en vroeg aan een moeder uit het team van Daan wie die leuke man was. Ter plekke kreeg ik te horen dat ook hij gescheiden was, geen kinderen had en in zijn weekenden veel vrijwilligerswerk voor de club deed.” Elise wordt aan hem voorgesteld en ze voelen allebei een klik.

Mijn naam is…

Datzelfde weekend spreekt Elise met hem af. “Toen we elkaar de hand schudden op de voetbalclub, heb ik niet goed naar zijn naam geluisterd. Het was gênant en hilarisch tegelijk dat ik hem op onze eerste date moest vragen hoe hij eigenlijk heette. ‘Hercules’, zei hij met een krachtige stem. Ik dacht dat hij een grapje maakte en proestte het uit. ‘Haha, ja je ziet er uit als Hercules. Maar even zonder dollen: hoe heet je?’. En weer gaf hij bloedserieus antwoord: ‘mijn naam is echt Hercules. Ik weet dat het een beetje anders is dan anders, maar mijn ouders vonden het mooi. Als kind had ik er moeite mee en ben ik er flink mee gepest, maar inmiddels heb ik het volledig omarmd’, zei hij.”

Uniek is het zeker

Elise gelooft niet wat ze hoort. “Wie noemt zijn kind nou Hercules? Je weet dan toch dat je kind enorm gepest gaat worden?” Tijdens de date legt Hercules uit dat zijn ouders onderzoek deden naar Griekse mythologie en dat ze altijd al in hun hoofd hadden hun zoon zo te noemen. “Zij vonden het mooi en uniek. Nou, uniek is het zeker. Maar mooi? Daar ben ik het helemaal niet mee eens.”

Gewone eerste date

Al snel gaat het gesprek over hele andere dingen. “Tja, ik ga op een eerste date ook niet helemaal zijn naam de grond inboren toch? We hadden het over ‘gewone’ eerste date onderwerpen, zoals werk, onze hobby’s, mijn zoon, vakanties, enzovoorts. Op basis van deze informatie wist ik: deze man is niet alleen woestaantrekkelijk. Hij is ook nog eens heel erg lief, grappig en leuk.”

Positief

Elise en Hercules worden in rap tempo verliefd op elkaar. “Ik kon alleen nog maar aan hem denken. In het begin deden we het rustig aan, zeker omdat ik niet zomaar de eerste beste man aan Daan wilde voorstellen. Maar na drie maanden van stiekem daten, nam ik Hercules voor het eerst mee naar huis. Daan kende hem natuurlijk al van de voetbalclub en vond het eigenlijk heel erg leuk dat ik iets met hem had. ‘Hercules is cool mam. Komt hij nu bij ons wonen?’, was zijn reactie.”

Hele wereld mag het weten

Wanneer Daan weet van de relatie, wil Elise het aan meer mensen gaan vertellen. “Mijn ouders en beste vriendin wisten het natuurlijk al. Maar verder nog niemand. Ik wilde absoluut niet dat Daan van anderen zou horen dat ik een nieuwe liefde had. Gelukkig hebben we het hem zelf kunnen vertellen. Maar nu hij het wist, mocht de hele wereld het weten. Er was alleen één ding waar ik me toch niet helemaal lekker bij voelde: de naam Hercules.”

Facebook official

Wanneer Hercules voorstelt hun relatie ‘Facebook official’ te maken, twijfelt Elise daar zichtbaar over. “Hij zag meteen dat ik er niet om stond te springen. Ik vond het zo naar om die onzekerheid in zijn ogen te zien. ‘Waarom niet lieverd? Het is toch heerlijk dat we het van de daken mogen schreeuwen?’, vroeg hij. En ja: dat was het ook. Alleen ik zat helemaal niet te wachten op reacties op zijn bijzondere naam…”

Niet leuk

Elise besluit zich er overheen te zetten. Samen met Hercules post ze een gelukkige foto en tagt Hercules hierin. “In de post zette ik: ‘met mijn lieve Her. Op naar vele mooie jaren samen!’ Thuis noemde ik hem toch altijd al ‘Her’ en dat vond hij prima. Maar bij deze Facebookpost vond hij dat ineens minder leuk. ‘Waarom zeg je niet gewoon Hercules?’, vroeg hij.”

Verdrietig

Op dat moment kan Elise niet anders dan opbiechten dat ze zich een beetje schaamt voor de naam van haar liefde. “Hij was daar natuurlijk heel erg verdrietig over. Zeker omdat hij er vroeger veel mee gepest is. Dat snap ik. Hij snapt mij ook; Hercules is een hele opvallende naam. ‘Ik ben er uiteindelijk ook aan gewend geraakt. Ik weet zeker dat jij er ook snel genoeg van gaat houden’, zei hij nog.”

Zo getroffen

De Facebookpost met liefdesaankondiging is inmiddels vier jaar geleden. “Er is veel gebeurd in de tussentijd. Hercules en ik zijn getrouwd, hebben samen een huis gekocht en Daan heeft gevraagd of Hercules hem wil adopteren. Hij wordt dan de echte vader van Daan. Hercules vond dit heel bijzonder en zei natuurlijk volmondig ‘ja’. Hij houdt van Daan alsof het zijn eigen zoon is. We hebben het zó getroffen met Hercules. Des te meer baal ik ervan dat ik me nog steeds niet prettig voel bij het uitspreken van zijn naam.”

Paspoort zien

Elise stelt Hercules nog steeds altijd voor als ‘Her’. “Overal waar we zijn, doe ik dit. Het lijkt wel of ik ontken dat hij Hercules heet. Iemand een koosnaam of bijnaam geven is natuurlijk heel gebruikelijk als je samen bent. Maar ik noem hem ook zo in een gezelschap met onbekenden. ‘Ik ben Elise en dit is mijn man Her’, zeg ik dan. ‘Hercules, aangenaam’, stelt hij zichzelf daarna snel voor. Iedereen reageert verbaasd op zijn naam. Het is altijd direct onderwerp van gesprek en ook dat vind ik heel vervelend. Hij moet altijd maar uitleggen waarom hij zo heet en mensen willen in zijn paspoort zien dat het daadwerkelijk zo is. Het gesprek over zijn bijzondere naam kost ons gemiddeld tien minuten. En dat dus elke keer als je een nieuw persoon ontmoet. Om gek van te worden.”

Niet prettig

Ergens schaamt Elise zich ervoor dat ze zich schaamt voor de naam van haar man. “Een naam is zo onbenullig en zegt niks over iemands persoonlijkheid. Ik vind het heel pijnlijk dat ik me nog steeds niet prettig voel bij zijn naam. Wie weet komt dat wel nooit?”

Afbeelding: Unsplash+

Volg Mama in Control en maak kans op een HEMA bon van € 50!

Hema cadeaubon

Twee jaar geleden zijn wij naast Damespraatjes ook met Mama in Control gestart. Met veel plezier delen we hier tips, verhalen en informatie over het moederschap en kinderen. Mama in Control richt zich op moeders die positief in het leven staan, maar er ook eerlijk voor uitkomen dat het soms gewoon heel zwaar is. De website heeft inmiddels duizenden vaste bezoekers per maand en om dat te vieren organiseren we een leuke winactie. Volg Mama in Control op Facebook en maak kans op een HEMA bon van € 50….. VERDER LEZEN!

2 reacties

Miep -

Stel je niet zo aan zeg… pffff waar doe je moeilijk om?!

Fiene -

Pff meid wat een probleem..er zijn ergere dingen op de wereld hoor..

Reageer ook