fb
Damespraatjes Damespraatjes

Aylin vraagt overal om korting: ‘Mijn man en kinderen schamen zich voor mij’

Aylin vraagt overal om korting

De 43-jarige Aylin groeide op in armoede. En niet een beetje armoede, maar écht. “Bij ons thuis was er geen elektriciteit of gas. We wasten ons zelf met ijskoud water en mijn moeder kookte op een camping gasstelletje.” Inmiddels gaat het Aylin goed, maar ze raakt sommige gewoonten die nodig waren om te overleven niet kwijt. “Ik vraag overal om korting, op het gênante af.”

Van niets iets maken

Aylin is zo blij dat ze tegenwoordig gewoon onder een warme douche kan stappen en op haar inductiekookplaat heerlijke gerechten kan bereiden. “Ik ben een gezegend en rijk mens. Mijn vader en moeder hebben er vroeger alles aan gedaan om ervoor te zorgen dat het leven van mijn broer en mij een soort van draaglijk was. Dat was het niet, want van een koude douche word je wel sterk, maar niet warm. Mooi vond ik wel dat mijn moeder super creatief was en van niets iets kon maken. Er is niemand die zo goed eenpansgerechten in elkaar kan flansen als zij. Omdat maaltijden moest bereiden op een camping gasstelletje kon ze niet anders dan vooral eenpansgerechten koken.”

Het gaat ons goed

Op school werd Aylin gepest, maar dat raakte haar niet. “De liefde in ons gezin was groot en we hadden alle vier het gevoel dat we het samen wel zouden cheffen. Dat is ook zo. Mijn broer en ik hebben inmiddels een goede baan en verdienen goed geld. Mijn broer is single en heeft een prima leven en ik ben getrouwd met Mo en heb samen met hem twee kinderen. De tijd van koud douchen is voorbij evenals eindeloos kleding verstellen. Ik heb altijd in tweedehands kleren gelopen en het is heerlijk dat als ik wil nu gewoon een nieuw outfitje kan kopen.”

Ik kiep eten niet in de kliko

Maar dat doet Aylin dus niet. Want, zo zegt ze, je kunt het meisje wel uit de armoede halen, maar de armoede niet uit meisje. “Ik douche niet meer koud, maar wel kort. Ik zet een timertje die na twee minuten afgaat en dan draai ik de kraan dicht. Het is precies lang genoeg om mijn haar en lichaam te wassen. Scheelt niet alleen geld op de energierekening, maar ook veel tijd ’s ochtends.” Als er één ding is dat Aylin simpelweg niet kan, is het eten weggooien. “Wie honger heeft gekend laat het wel uit zijn hoofd om eten in de kliko te kieperen. Eten verspil ik nooit, echt never. Wat overblijft na een maaltijd, stop ik in bakjes en om de twee dagen hebben we kliekjesdag. Zet ik alles op tafel en eten we alles op. Dat geeft me een heel fijn gevoel.”

Altijd om korting vragen

Wat Aylin ook van haar ouders leerde, was afdingen. “In bijna alle winkels vraag ik korting. Het mooie is dat je ook vaak gewoon korting krijgt en dat weten veel mensen niet. Zo laten ze heel veel geld liggen. Ik dus niet. In supermarkten kijk ik altijd naar de houdbaarheidsdatum en als die op de dag is dat ik iets wil kopen, wil ik het voor de helft van de prijs. Dat lukt bijna altijd, want winkeliers zijn al lang blij dat ze nog iets krijgen voor een product dat bijna over de datum is.” Toen ze nog in armoede leefde, kon Aylin niet anders dan korting vragen. Nu is dat eigenlijk niet meer nodig, ze heeft immers een fulltime baan, maar ze blijft het doen.

Ik kan het niet laten

Ze verdient genoeg geld en kan alles betalen en toch blijft ze om korting vragen. “Ik kan het niet laten, het zit zo in me. Met het korting bedingen kwets ik mijn man en kinderen onwijs. Zij vinden het zo ontzettend gênant als ik weer eens in een winkel sta af te dingen. Het vragen om korting is sterker dan ik, ik kan de verleiding niet weerstaan en voel me naar als ik het niet doe. Dan is het net of ik overal geld laat liggen waar ik gewoon recht op heb. Dat mijn man en kinderen zich schamen, neem ik op de koop toe, het is tenslotte ook in hun belang dat we het zo goed mogelijk hebben.”

Sta jij ook overal en regelmatig af te dingen? Of doe je dat alleen als je op vakantie bent? Snap je dat Aylin het blijft doen of vind je het tamelijk gênant als iemand gewoon genoeg geld heeft en dan toch nog korting wil? Praat mee in de comments onder dit artikel.

Afbeelding: Bobby Rahe via Unsplash

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

5 reacties

Fiene -

Hoi Joris,
Dat klopt wel wat je zegt idd.
Maar ik heb wel eens gelezen en een docu gezien erover dat winkels daar niet blij zijn met kortingen enz. Maar goed als iemand het vraagt hebben ze idd een keuze of ze het doen ja of nee.

Joris -

Het redden van eten via To Good To Go is toch niet voor minima maar uit milieuoverwegingen?

Heidi -

Doordat jij korting vraagt ligt dat product later misschien niet bij too good to go voor mensen die weinig geld hebben zoals jullie vroeger. Dat wil je toch niet.
Dus vraag alleen korting bij zaken waarbij dat standaard is, nieuwe auto, meubels etc. En als je het niet kunt laten om overal korting te vragen en je gezin heeft er last van, moet je misschien eens met een psycholoog gaan praten.

Joris -

Hey Fiene, als een klant vraagt om korting en de winkelier stemt in met een nettobedrag dat verliesgevend is, had ie beter niets kunnen verkopen, is het niet? Verder verkopen supermarkten actieproducten ook geregeld onder de kostprijs – dat is dus net zo goed verliesgevend.

Fiene -

Hoi aylin,

Ik snap echt wel dat als je zo bent opgegroeid dat je het op deze manier door gaat. En geen geld wilt weg gooien. Besef het wel dat het voor mensen die niet in op groeien missiven wel een een beetje doorslaan is. Korting is altijd wel goed maar weet ook dat het voor de mensen van de winkel niet altijd goed is. Mensen verdienen niets aan korting, ze lijden dan altijd verlies. Om geld te besparen zou je ook supermarkten kunnen vergelijken en naar de goedkopere kunnen gaan. Probeer producten op te slaan als er ergens een actie is. Houd folders enz in de gaten voor aanbiedingen. Dat is er altijd wel. En mocht er seizoenskortingen zijn op kleding en schoenen kan je ook daar heen gaan. Dat scheelt ook een heleboel

Reageer ook