fb

Eline haar zoon verdronk in zee: “Ik hoorde pas achteraf hoe het voorkomen had kunnen worden”

Een gezellig dagje strand, dat is wat veel mensen met mooi weer graag doen. Boekje erbij, hapje erbij en een drankje erbij: zo kom je de hete zomerdagen wel door. Hoewel het in de meeste gevallen heerlijke dagen zijn, hebben we ook veel negatief nieuws omtrent drenkelingen in de Noordzee te horen gekregen. Veel van deze mensen zijn in een zogeheten ‘mui’ terecht gekomen. Ook de zoon van Eline verdronk nadat hij in een mui terecht kwam, ze doet hier haar verhaal. 

Niet te ver

Met een groep vrienden vertrok het gezin van Eline in drie auto’s naar het strand, om de verjaardag van één van de kinderen te vieren. “Het was een bloedhete dag, dus we konden niet wachten om allemaal in het frisse zeewater af te koelen. Na die eerste duik liepen de ouders terug het strand op en bleven de kinderen in het water. ‘Niet te ver he, jongens!’ riep een van de ouders nog.”

Sportief

Terwijl het groepje ouders lekker zit te borrelen op het strand, gaan de kinderen los in zee. “De zee was rustig en we besloten dat de kinderen best even zonder ons mochten zwemmen. Joppe was altijd erg sportief en een vrij goede zwemmer, dus ik was in de veronderstelling dat alles helemaal in orde was. De sfeer was relaxt en iedereen had het naar zijn zin!”

Joppe kwijt

De sfeer sloeg in één klap om toen een van de kinderen het strand op kwam gerend. Ze waren Joppe kwijtgeraakt. “Dat is als moeder natuurlijk je grootste nachtmerrie, maar op dat moment probeerde ik kalm te blijven. Ik vroeg of hij misschien even naar de wc was gegaan of dat hij in het winkeltje aan het kijken was. De kinderen schudden hun hoofd en zeiden dat ze dachten van niet.”

Zoeken

Eline en een deel van de andere ouders rennen meteen naar het water, maar zien Joppe niet. “Toen sloeg de paniek toe en heb ik 112 gebeld. Een paar ouders zijn het water ingegaan om hem te zoeken, maar konden hem ook niet vinden. Al snel arriveerde de reddingsbrigade, die het zoeken zeer professioneel heeft overgenomen. Wij hebben aan de waterrand staan kijken en tuurden de zee af.”

Verdronken

Snel na de start van de zoekactie, werd Joppe gevonden. “Hij was niet meer in leven. Ze hebben hem nog geprobeerd te reanimeren, maar dat had geen zin meer. Hij was dood… Het gekke is: op dat moment kwam het helemaal niet binnen. Ik geloofde het gewoon niet. En ook toen ik de volgende ochtend wakker werd, realiseerde ik me totaal niet wat er de dag daarvoor was gebeurd. Dat besef kwam pas tijdens het gesprek met de reddingsbrigade over wat er nou precies was gebeurd.”

Mui

In een gesprek met de reddingsbrigade, blijkt dat Joppe in een mui terecht moet zijn gekomen. “Een mui  ontstaat tussen twee zandbanken. Tussen de twee zandbanken ontstaat een geul, waar een hele sterke stroming is. Hier is Joppe in terecht gekomen en meegetrokken naar zee. Hoe hard je hier ook tegenin probeert te zwemmen, het is zo goed als onmogelijk om tegen die sterke stroming in te komen. Joppe is hierdoor waarschijnlijk zo uitgeput geraakt, waardoor hij uiteindelijk is verdronken.”

Niet uniek

De manier waarop Joppe is verdronken, is niet uniek en reddingsbrigade rukt er regelmatig voor uit. Helaas overleeft een deel van de mensen het niet en daarom wil Eline het verhaal van Joppe delen. “Als je in een mui terecht komt, moet je je gewoon laten meevoeren. Zodra je uit de mui bent, wordt de stroming minder. Dan kan je via de zijkant, met de golven mee naar de kust zwemmen. Als Joppe dit had geweten, dan was hij hier nu nog geweest.”

Waarschuwen

Eline heeft het zichzelf lang kwalijk genomen dat ze niets wist van het fenomeen ‘mui’ en dat ze Joppe er dus nooit over heeft verteld. “Nu, jaren later, kan ik het loslaten. Maar wel met het idee dat ik andere mensen waarschuw! Ik hoop dat ons verhaal ook andere ouders aan het denken zet en met hun kinderen praat over de gevaren van de zee.”

Op respectvolle wijze meepraten over dit verhaal? Dat kan in de reacties onder dit artikel. 

Reageer ook