fb
Damespraatjes Damespraatjes

Een tip voor bij het shoppen: Welk lichaamstype heb jij?

Als je je als vrouw vergelijkt met je vriendinnen, zal het ongetwijfeld opvallen dat jullie er allemaal anders uit zien. De één heeft bijvoorbeeld brede heupen, de ander brede schouders, een vollere bouw of juist slankere benen. Elk individu is uniek, maar toch zijn er algemene kenmerken voor verschillende lichaamstypes. Welk lichaamstype heb jij? En waar kun je dan bij het shoppen op letten?

In 1940 deed psycholoog William H. Sheldon onderzoek naar lichaamstypen en de bijbehorende psychologische karakteristieken van de mens. Hij bracht daarbij de volgende drie lichaamstypes naar voren, waarvan hij dacht dat elk menselijk lichaam voor het grootste deel in één van de drie categorieën zou passen:

  • Ectomorf
  • Mesomorf
  • Endomorf

Hieronder leggen we iets meer uit over deze drie lichaamstypes.

De ectomorf

De ectomorf is het smalste lichaamstype van de drie. Personen met dit lichaamstype zijn kenmerkend lang, hebben een slank gezicht, een smalle taille, lange armen en benen en weinig vet en spiermassa. De ectomorf zal doorgaans niet snel aankomen in gewicht. Voor de ectomorf is het belangrijk om rondingen in de outfit te creëren. Dit kun je doen door bijvoorbeeld blazers met schoudervulling en getailleerde kleding te dragen. Veel merken, zoals Asos, hebben tegenwoordig een kledinglijn voor de lange of voor de kleinere, slanke vrouw.

De mesomorf

De mesomorf heeft een atletische bouw, veel spiermassa, brede schouders en smalle heupen. Mensen met dit lichaamstype zijn in staat snel gewicht te verliezen en spiermassa aan te komen. De extreme mesomorf heeft een vrij vierkante bouw. Voor dit lichaamstype zijn er bij het shoppen een paar dingen om op te letten. Bij een gespierde bouw kun je goed getailleerde bovenkleding dragen, maar probeer kleding met schoudervulling te vermijden. De vrouw met een mesomorf figuur zal in een reguliere kledingwinkel genoeg passend aanbod kunnen vinden. Heb je echter bijvoorbeeld flink gespierde benen en billen, en is het daardoor lastig voor je om een goed passende jeans te vinden? Hier vind je een overzicht van verschillende jeansmerken geschikt voor de gespierdere vrouw.

De endomorf

Mensen met een endomorf lichaamstype hebben vaak ronde vormen. In extreme gevallen is hun bouw zo rond als menselijk mogelijk is. De endomorf heeft korte armen en benen, waarbij de bovenarmen en dijen vaak vol zijn, maar de enkels en polsen slank. De endomorf heeft in verhouding veel lichaamsvet, maar dit hoeft niet per se te betekenen dat dit lichaamstype overgewicht heeft. Zelfs als de endomorf zichzelf zou uithongeren, zou deze alsnog een ronde lichaamsvorm hebben. Vaak zijn de endomorfe lichaamstypes wat voller, en tijdens het shoppen kun je hier zeker rekening mee houden. In dit artikel gaven we je al wat tips om je slanker te kleden. Wil je er graag fashionable uitzien, ook met een maatje meer? Doe dan inspiratie op bij winkels zoals Ulla Popken, waar ze een uitgebreid aanbod dameskleding hebben voor de vollere vrouw.

Natuurlijk is het zo dat niet elke vrouw precies onder één van de lichaamstypes valt, want vaak is je lichaam een combinatie van verschillende types. Toch kan het voor het vinden van een passende garderobe handig zijn om rekening te houden met het type dat het meeste op jou van toepassing is. Het ontdekken hiervan is al erg leuk, en doordat je weet waar je met kleding op kan letten, kan het je shopplezier ook weer een boost geven!

Waar let jij op bij het shoppen voor jouw lichaamstype?

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook