fb
Damespraatjes Damespraatjes

Een seconde langer slapen? – Schrikkelseconde op 1 juli 2012

Aan het eind van de maand juni 2012 zal een positieve schrikkelseconde ingevoerd worden in de wereldtijd (UTC). Dit is aangekondigd door het internationaal instituut dat de rotatiesnelheid van de aarde observeert, IERS. De telling van de seconden zal daarbij als volgt verlopen:
30 juni 2012, 23u 59m 59s
30 juni 2012, 23u 59m 60s
01 juli 2012, 00u 00m 00s

Natuurlijk weet jij al wat je die extra seconde gaat doen!!

UTC en TAI
De wereldtijd (UTC) tikt uiterst nauwkeurig in het ritme van de internationale atoomtijd (TAI). Doordat de aarde een klein beetje langzamer om zijn as draait dan in exact 24 uur, zou zonder de schrikkelseconde over enkele honderden jaren de zon later op komen en later onder gaan. Om de UTC gelijk te laten lopen met het draaien van de aarde om zijn as, is daarom zo nu en dan een schrikkelseconde nodig.
Na de schrikkelseconde van 1 juli bedraagt het verschil tussen de wereldtijd (UTC) en de internationale atoomtijd (TAI) dan 35 s, waarbij de TAI voor loopt ten opzichte van UTC.

Nederlandse tijdschaal
Het Nederlandse metrologisch instituut VSL, dat verantwoordelijk is voor onder andere het beheer van de Nederlandse tijdschaal, volgt de aanwijzing van het IERS en zal ook in de Nederlandse tijdschaal een schrikkelseconde invoeren.

De vorige keer dat een schrikkelseconde werd ingevoerd was op 1 januari 2009.

Bron:  http://www.vsl.nl

Reageer ook