fb
Damespraatjes Damespraatjes

Een refurbished telefoon versus een tweedehands telefoon: wat zijn de verschillen?

refurbished telefoon

‘Mijn telefoon is vannacht gevallen. Helaas doet hij het niet meer. Heeft iemand een oude telefoon die ik kan overnemen?’, las ik meer dan eens op social media. En ja, helaas gebeurt het dat een telefoon kapot gaat. Is het niet door hem in de wc te laten vallen, dan is het uiteindelijk wel uit ‘ouderdom’. Tijd voor een nieuw exemplaar! Leuk natuurlijk een nieuw toestel, maar hem spiksplinternieuw kopen laat je vaak achter met een lege bankrekening of zelfs een BKR-registratie. Gelukkig kan het anders, door een refurbished telefoon of een tweedehands exemplaar te kopen. Maar wat is precies het verschil tussen die twee?

Wat is een tweedehands telefoon

Een tweedehands telefoon is een mobiel die voor jou van iemand anders was. Hij of zij had het toestel niet meer nodig, heeft zijn instellingen gereset en de telefoon aan jou verkocht. Op deze manier ben je een stuk goedkoper uit dan wanneer je een nieuw toestel koopt. Helaas kleven er ook wat nadelen aan. Zo weet je op de eerste plaats niet goed wat er allemaal met de telefoon is gebeurd en hoe hij er vanbinnen uitziet. Het kan natuurlijk dat de buitenkant nog mooi is, maar tegelijkertijd kan het zijn dat (bepaalde) onderdelen binnenin eigenlijk geen lange levensverwachting meer hebben. Helaas heb je bij een tweedehands telefoon eigenlijk nooit garantie (hij was immers erg goedkoop) en kan het dus zijn dat goedkoop uiteindelijk duurkoop wordt. Als leentelefoon vind ik een tweedehands telefoon dus heel geschikt, maar eigenlijk niet wanneer je voor een langere tijd op zoek bent naar een betrouwbaar toestel.

Wat is een refurbished telefoon? 

Een refurbished telefoon heeft net als een tweedehands telefoon al een eerdere eigenaar gehad. Het grote verschil zit hem echter in de renovatie van de telefoon. Bij een refurbished telefoon wordt de telefoon opengemaakt, schoongemaakt en kapotte (of bijna kapotte) onderdelen worden vervangen. Op deze manier is de binnenkant van het toestel weer als nieuw. Koop je bijvoorbeeld een iPhone refurbished van Forza dan heb je zelfs twee jaar garantie! De telefoon is technisch gezien dus tweedehands -en is ook goedkoper dan een nieuw toestel- maar is zo grondig opgeknapt dat je eigenlijk hetzelfde mag verwachten als van een nieuwe telefoon. Een refurbished telefoon is dan ook wat duurder dan een tweedehands telefoon, maar dankzij het Keurmerk Refurbished even goed als nieuw en nog steeds voordeliger dan een nieuw toestel. Sommige mensen denken dat er alleen oude modellen refurbished op de markt zijn, maar dat is onjuist. Je kunt ook recente modellen kopen, zoals de iPhone XR refurbished uit 2018 of de refurbished iPhone SE 2020.

Wat raden wij aan? 

Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe telefoon en je wilt kiezen tussen tweedehands en refurbished, dan raden wij je altijd aan om een refurbished toestel te kiezen. Let er hierbij wel op dat de aanbieder, zoals bijvoorbeeld Forza, over het Keurmerk Refurbished beschikt. Zo heb je betrouwbaar en gecontroleerd toestel, mét garantie en zeer recente modellen. Je bent daarnaast stukken goedkoper uit dan wanneer je een nieuwe telefoon aanschaft.

Praat mee

Ben jij momenteel op zoek naar een nieuwe telefoon? Wat voor toestel zou jij graag willen? En ga je dan voor nieuw, refurbished of tweedehands? We zijn heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. Vinden we altijd super gezellig!

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook