fb
Damespraatjes Damespraatjes

Een ongeval… en wat nu?

Mijn cliënte Tamara was 24 jaar oud, en had net haar studie HBO rechten achter de rug en de wereld leek haar toe te lachen, toen zij een verkeersongeval kreeg.  Zij was op weg om op vakantie te gaan samen met haar vriend,  toen de auto waarin zij zat van achteren werd aangereden. De klap was zo hard dat zij een Whiplash kreeg, waar zij nooit van is hersteld.  Ze heeft haar plannen om HBO juriste te worden aan de wilgen moeten hangen, en zit al jaren thuis.

Een ongeval kan gebeuren in een fractie van een seconde en vaak vanwege een onbenullige onvoorzichtigheid. Het kan plaats vinden op de werkplek, maar ook worden jaarlijks  tal van mensen slachtoffer van een verkeersongeval of een bedrijfsongeval.

Het ene moment ben je nog volledig gezond, en het andere moment ziet je leven er letterlijk in één klap totaal anders uit. Soms gelukkig maar voor korte tijd, soms voor de rest van je leven.

Als Letselschadeadvocaat heb ik dagelijks te maken met de problemen en vragen die slachtoffers hebben over de gevolgen  van hun ongeval. Belangrijke vragen die ik regelmatig hoor zijn:  krijg ik alle schade vergoed? Wie kan ik aansprakelijk stellen? Waar heb ik recht op? Bij wie moet ik zijn om mijn schade vergoed te krijgen? Dit zijn vragen die niet gemakkelijk te beantwoorden zijn.

Na een ongeval lopen de kosten vaak snel op. Het gaat niet alleen om de ziekenhuis- en revalidatiekosten, zoals bijvoorbeeld fysiotherapie. Soms zijn er ook aanpassingen in huis nodig, of inschakeling van huishoudelijke hulp en dat soms voor de rest van je leven. En wat te denken van de reiskosten van het heen en weer rijden van en naar specialisten, artsen en therapeuten? Daarnaast loopt het inkomensverlies al snel op, als je bijvoorbeeld je baan verliest bij een tijdelijk contract. Maar ook als je een vaste aanstelling hebt, mag je werkgever je ontslaan na twee jaar arbeidsongeschiktheid en ben je aangewezen op een veel lagere WIA uitkering, die maximaal 70% uitkeert van je laatst verdiende salaris. Bovendien houdt de WIA geen rekening met gemiste promotiekansen of de auto van de zaak die je in moet leveren.

Daarnaast heeft een slachtoffer recht op smartengeld. Bij smartengeld gaat het om een symbolische vergoeding voor al het leed en de pijn die het slachtoffer heeft gehad en nog voor de boeg heeft. Hoe jonger het slechtoffer is of des te ingrijpender het letsel, des te hoger ligt de smartengeldvergoeding, De verzekeraars in Nederland zijn zo bang voor wat zij noemen  “Amerikaanse toestanden”  dat de meeste slachtoffers de smartengeldvergoeding ervaren als een te kleine pleister op de te grote wonde.

Ik heb inmiddels ruim 20 jaar ervaring als het gaat om verhalen van schade van mensen die betrokken raken bij een verkeersongeval op een ongeval op de werkvloer, en nog steeds raakt het mij als ik zie wat het met het dagelijks leven van een slachtoffer doet. Ik merk als ik bij de slachtoffers thuis kom, dat een slachtoffer heel vaak het gevoel heeft dat hij maar moet afwachten wat er gebeurt, en dat hij letterlijk aan de goden is overgeleverd. Verzekeraars zijn er zeker met de huidige crisis in de financiële wereld, veelal op uit om de schadelast zo veel mogelijk naar beneden te brengen en dat betekent dat een slachtoffer als hij niet wordt bijgestaan door een gespecialiseerd advocaat, heel vaak niet krijgt waar hij recht op heeft.

Een letselschadeadvocaat die lid is van de vereniging van Letselschade Advocaten LSA heeft minimaal 7 jaar ervaring en een uitgebreide letselschadeopleiding achter de rug voordat zij toegelaten wordt. Een LSA advocaat werkt niet op basis ‘no cure no pay’. Daarmee is het slachtoffer in de meeste gevallen het goedkoopst af. Want als de aansprakelijkheid vaststaat kan de LSA-advocaat zijn kosten in rekening brengen bij de veroorzaker.  Als ik dit de het slachtoffer vertel is dat een enorme opluchting. De verzekeraar is op basis van de wet gehouden alle kosten ter vaststelling van de schade te vergoeden, en daar horen ook mijn kosten bij, waardoor er geen financiële drempels zijn om een Letselschadeadvocaat in te schakelen. Heel veel mensen weten dat niet, maar daar heeft de wet gewoon in voorzien.

Als een slachtoffer niet weet of er sprake is van aansprakelijkheid, bied ik altijd een eerste kosteloos en vrijblijvend gesprek aan. Op basis van mijn kennis en ervaring kan ik al na een half uur vertellen wat de mogelijkheden zijn.

De bevrediging die mijn werk mij biedt is enorm motiverend. Je kunt echt wat voor mensen betekenen, en er toe bijdragen dat een slachtoffer ook daarna zijn leven in ieder geval weer in financieel opzicht kan oppakken

Inmiddels heb ik na jaren van heel veel discussies én procedures bij de rechtbank tegen de aansprakelijke verzekeraar,  de schadezaak van Tamara onlangs kunnen afsluiten met een schadevergoeding die recht doet aan haar situatie.

Hélène van Hout, LSA Advocaat Hilversum
Van Hout Advocaten

Mr. Hélène van Hout is zowel aangesloten bij de vereniging van Letselschade Advocaten(LSA) als bij
de vereniging Advocaten Slachtoffers Personenschade (ASP), die zich uitsluitend bezig houdt met de
belangen van slachtoffers.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook