fb
Damespraatjes Damespraatjes

Een gloednieuw schooljaar!

In Zuid- Nederland werd begonnen met de zomervakantie. In deze regio mochten leraren en leerlingen als eerste gaan genieten van een tijdje niets doen…Hoewel, in de zomervakantie staan vaak allerlei leuke tripjes gepland of klusjes die toch echt eens opgepakt moeten worden. En na een week of zes vrij is het dan echt zover….de scholen beginnen weer. De schoolbankjes gevuld met nieuwe leerlingen. Een nieuw schooljaar met nieuwe uitdagingen en strakke planningen.

Voorbereidingen treffen

Een goede voorbereiding is het halve werk. Dat weten we natuurlijk allemaal. In het onderwijs is dat niet anders. Essentieel zelfs. Zonder een goede voorbereiding zou een schooldag behoorlijk ongestructureerd, en dus rommelig verlopen. De voorbereiding op het nieuwe schooljaar is zo rond de laatste week van de zomervakantie begonnen. Misschien geef je ook dit jaar weer les aan groep 6, net als de afgelopen jaren. Hopelijk bestaat de klas uit allemaal nieuwe leerlingen, want dat zou betekenen dat iedereen over is gegaan naar de volgende groep. Waar bestaat jouw voorbereiding uit? Het leren kennen van de nieuwe namen? Of het maken van een klassenindeling? En wellicht de planning van dit jaar? Dat het wederom een druk jaar wordt staat vast.

Iets meer tijd en ruimte

Het is niet nieuw dat leraren aangeven het druk te hebben. Soms te druk. En vaak zijn het niet eens de grote klassen of kinderen die wat meer aandacht vragen die zorgen voor een hoge werkdruk. De verplichting om alles vast te leggen en dus goed te administreren levert een grote bijdrage aan de werkdruk. Al deze zaken moeten geregeld worden buiten het lesgeven om. Oplossingen om dit te verminderen? Misschien kleinere klassen, zodat er minder administratie bijgehouden hoeft te worden? En natuurlijk ook werken in het onderwijs aantrekkelijker maken, zodat taken meer verdeeld kunnen worden. Er zijn ook kleinere oplossingen die helpen om de werkdruk te verlagen. Het administreren en informeren wat makkelijker te maken. Op veel basisscholen wordt bijvoorbeeld de school app van Social Schools gebruikt als communicatietool tussen leraren, leerlingen en ouders. Deze app is ontwikkeld om de communicatie en samenwerking tussen alle betrokken partijen te bevorderen.

Afspraken plannen

Na de voorbereiding start het echte werk. Binnenkort staat vast het eerste teamoverleg gepland. Over een aantal weken de oudergesprekken om de voortgang van de leerling te bespreken. En dat is nog wel eens een hele uitdaging om in te plannen. Misschien worden uitnodigingen per mail gestuurd? Of wordt gebruik gemaakt van een app met daarin de mogelijkheid om ouders uitnodigingen te sturen of gesprekken op de nog beschikbare tijden in te plannen. Een ouder app voor dergelijke zaken biedt wat meer gemak en het kost minder tijd om afspraken in te plannen.

Het nieuwe schooljaar staat voor de deur. En de eerste dag na de vakantie is best een beetje spannend en onwennig; voor de leerlingen én voor de leraar. Maar over een paar weken heeft iedereen zijn of haar draai gevonden. En dient de herfstvakantie zich alweer aan. Ook dit schooljaar zal weer voorbij vliegen.

 

Reageer ook