fb
Damespraatjes Damespraatjes

Een gesprongen adertje in je oog. Kan het kwaad?

Een paar maanden geleden had ik plotseling een bloed doorlopen oog. En niet zo maar een beetje? Het zag er echt heel bloederig uit.  Ik schrok er behoorlijk van en mocht gelukkig meteen even bij de huisarts langskomen.

Wat is het?

Het oogwit is bedekt met een dun bindvlies. Op het oogwit, dus direct onder het bindvlies, kan plotseling een bloeduitstorting ontstaan.

Je kunt dit eigenlijk vergelijken met een blauwe plek, maar het bindvlies bij het oog is zo dun, dat je echt kunt zien dat het bloed is.

Hoe ontstaat het?

Het ontstaat meestal  een door een gesprongen adertje, bijvoorbeeld als je je stoot.  Maar het kan ook door plotselinge druk ontstaan, bijvoorbeeld bij persen, niezen  of hoesten. Gebruik je bloedverdunners, dan is de kans wat groter dat dit je overkomt.

Kan het kwaad?

Een gesprongen adertje kan geen kwaad. Je hoeft er dus niet mee naar de dokter. Hij gaat vanzelf weer over en binnen een week of twee zal de plek helemaal zijn verdwenen. De vlek zakt langzaam naar beneden en verandert van kleur, na rood wordt het wat groenig en daarna geel, maar ook dat trekt helemaal weg.

Wanneer moet je er wel mee naar de huisarts?

Wij adviseren om er wel mee naar de huisarts te gaan als je ook de volgende klachten hebt:

  • Het jeukt heel erg of als het pijn doet
  • Je zicht slecht wordt
  • Je voelt je ziek en/of hebt koorts
  • Je hebt last van een hoge bloeddruk
  • Het komt heel vaak voor
  • Het trekt na 2 weken niet weg

Lees ook:

Bronnen:

 

Reageer ook