fb
Damespraatjes Damespraatjes

Een eigen onderneming starten? Zo vergroot je de kans op succes!

“Karin. Ik zou er veel voor over hebben dit gesprek niet met jou te voeren. Ik moet je helaas vertellen dat je boventallig bent.” Je. Bent. Boventallig. Drie simpele woorden die mijn leven op z’n kop zetten. Die ervoor zorgden dat de tranen in mijn ogen prikten. Ik zou geen kranten meer maken. Het was mijn lust en mijn leven. Hoe moest het nou verder met mij?

Dat was vier jaar geleden.

Nadat ik de schok te boven was, rechtte ik mijn rug. Ging nadenken. Vroeg me af of ik echt zo gelukkig werd van kranten maken. Ik ontdekte dat schrijven vooral mijn lust en mijn leven was. Ik begon met bloggen. Zocht ondertussen naar een andere baan. Viste met andere boventalligen in dezelfde redactiebanen-vijver. Werd er moedeloos van. Mijn werkcoach van het UWV zag dat. Opperde dat ik misschien voor mezelf kon beginnen. Freelance schrijver. Lekker vanaf thuis werken. Mijn jongens groot zien worden. Ja maar. Hoe moet dat dan? Dan moest ik een boekhouding gaan voeren. Ik heb niets met cijfers! Ik moest nota’s versturen. Ik moest opdrachtgevers zoeken. Ik moest gedisciplineerd aan de slag. Een olifant kun je niet in een keer opeten. Dus stap voor stap startte ik mijn eigen bedrijf. En het lukte! Achteraf is mijn niet zelf verkozen vertrek bij de krant het beste wat me is overkomen.

Speel je met de gedachte om je eigen onderneming op te zetten? Doen! Lees onderstaande tips om de kans op succes te vergroten.

  1. Schrijf een businessplan. Dat lijkt misschien niet nodig omdat je echt wel in je hoofd hebt wat je wilt, maar door het op te schrijven, schep je orde. In het plan beschrijf je jezelf en schets je het bedrijf dat je wilt starten.
  2. Regel je administratie goed. Voor veel startende ondernemers is de administratie het minst interessante. Toch is het belangrijk dat je het op orde hebt. Je bedrijfsadministratie moet je bijhouden en bewaren. Voor het afdragen van btw wil de Belastingdienst de facturen die je uitschrijft en betaalt zien, je uitgaven en ontvangsten moeten zichtbaar zijn en je moet privé-gebruik van goederen en diensten kunnen aantonen.
  3. Bedenk een passende naam voor je bedrijf en schrijf je in bij de Kamer van Koophandel. Check ook goed of die naam niet bestaat. Bij het kiezen van een naam is het belangrijk er een te nemen die duidelijk maakt wat je doet. Of verzin een originele naam die iedereen onthoudt. De Kamer van Koophandel adviseert je ook over het aanmelden bij de Belastingdienst.
  4. Het lijkt misschien een open deur, maar begin klein. Je kunt dan op je gemak ontdekken of je het leuk vindt om voor jezelf te werken, of het ondernemerschap jou past. Het is mogelijk een bedrijf te beginnen zonder startkapitaal, maar dit is natuurlijk wel afhankelijk van de branche waarin je gaat ondernemen. Begin je een winkel dan zal je flink moeten investeren. Maar als je net als ik artikelen schrijft dan kun je vanaf de grote tafel thuis werken. Doe dat dan de eerste tijd. Haal niet gelijk alles uit de kast, maar kijk de kat rustig uit de boom.
  5. Zorg voor een goed netwerk. Al voordat je überhaupt denkt aan een eigen bedrijf, is het altijd goed te investeren in je netwerk. Je kunt gebruik maken van kennis en ervaring van anderen zodat je het wiel niet weer hoeft uit te vinden. Wees om die reden alert op je social media-uitingen. Zorg dat je serieus wordt genomen.

Ben jij voor jezelf begonnen? Waar liep je tegenaan? Hoe loste je dat op? We zijn benieuwd naar jouw ervaringen. Praat erover mee in de comments onder dit artikel.

Reageer ook