fb
Damespraatjes Damespraatjes

Een airconditioning kopen? Welke past bij mij?

airconditioning-kopen

Grappig was het wel, maar niet echt handig. Tijdens de snikhete nachten die we de afgelopen zomers hadden was mijn man hartstikke druk. Hij had ergens gelezen dat je een kamer echt koel kunt krijgen door een bevroren fles water voor de ventilator te zetten. Het werkte ook nog, maar niet goed genoeg. De nacht erna stonden er twee bevroren flessen water voor het draaiende apparaat, het tafeltje eronder werd drijfnat onder de ontdooiende flessen. Niet echt handig dus en ik opperde aan mijn man  “Misschien toch een airconditioning kopen?” Maar wat voor één koop ik er? Liefst zonder bevroren flessen water ervoor :-). Ik ging op zoek.

Wat voor airco nemen we?

Zoals met alles tegenwoordig start ik mijn zoektocht op internet. Je kunt verrijdbare airco’s nemen, maar je kunt ook een vaste airco laten installeren. Ik lees dat een vaste airco de waarde van je huis kan verhogen. Nou, dat klinkt mij als muziek in de oren. Bij het installeren van een vaste airco kun je kiezen tussen wandunits die tegen de wand gemonteerd worden of cassette airco binnenunits.

Deze cassette units lenen zich uitstekend voor in een  verlaagd plafond of voor in opstaande – vaak houten of gipsen – wand onder een schuin dak. Ze vallen niet op en het leidingwerk kan volledig uit het zicht achter het beschot worden weggewerkt. Hoe gaaf is dat! Maar voor ons zou een gewone wandunit het beste zijn omdat we ons plafond niet verder willen verlagen en ook geen loze ruimtes hebben.

Welke capaciteit heb ik nodig?

Natuurlijk is het logisch dat hoe groter de kamer, hoe meer capaciteit je nodig hebt om de ruimte te koelen. Maar ook de manier waarop je huis geïsoleerd is is van belang, of er veel ramen zijn en of je misschien een schuin dak hebt. Ik kwam ergens een formule tegen waarmee je de benodigde capaciteit van je airconditioning kunt bepalen.

  • Bereken de inhoud van de te koelen kamer. Nou dat is een “piece of cake”. De lengte x de breedte x de hoogte. In ons geval is dat 4 x 4 x 2,7 = 43,2 m3
  • Bepaal de vermenigvuldigingsfactor. Gebruik 30 voor ruimtes die goed geïsoleerd zijn en weinig warmtebronnen hebben. Neem 40 ruimtes met een wat mindere isolatie, grotere ramen en misschien computers. Factor 50 gebruik je voor zolders, ruimtes met platte of schuine daken, veel ramen etc. Bij twijfel neem je een hogere factor.
  • Vermenigvuldig de inhoud van je kamer met de factor. In ons geval is dat 43,2 x de factor 30 = 1.296 of 12.96 kW. De bedoeling is dat je 30 tot 50 watt per kubieke meter te koelen ruimte nodig hebt.

Check dit zeker nog even bij je installateur voordat je een airconditioning gaat kopen.

Airconditioning kopen iets voor jou?

Geen zin meer in hete nachten en wil je ook niet met bevroren flessen voor een ventilator klungelen? Zou jij dan de aanschaf van een airconditioning overwegen? Laat het ons weten bij de comments onder dit artikel. Vinden we leuk :-).

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook