fb
Damespraatjes Damespraatjes

Drie haagplanten die de tuin op een natuurlijke wijze afscheiden

Er zijn verschillende mogelijkheden om een tuin te omheinen. Een houten schutting, eventueel met een uitgewerkt stuk in het midden is een mogelijkheid. Ook kan een laag hek worden neergezet, maar dan moet de band met de buren in orde zijn. Veel tuinliefhebbers kiezen voor de groene optie: een haag. Waarop moet je letten als je een haag wilt planten?

Ten eerste moet je weten hoe hoog je de haag wilt laten groeien en of het de bedoeling is dat ie in de winter groen blijft. Als je gesteld bent op privacy, is het fijn een haag te planten die niet uitvalt in de winter. Belangrijk is om te weten wat voor een bladkleur je mooi vindt. Vergeet niet dat de haag een eyecather in de tuin is. De meeste haagplanten zijn verschillende tinten groen, maar ook kun je kiezen voor de rode beuk.

Onderhoud

Een haag onderhouden kan een tijdrovende klus zijn, bedenk je dus of je daarvoor tijd hebt. Het snoeien van de bladeren is veel werk en geeft veel afval. Goed om daarover dus even na te denken. En dan de hamvraag: wat voor een soort ga je planten?

Welke kies je?

Er zijn talloze soorten. Kies je voor de Portugese-laurier? Of plant je liever een taxus in de grond? Wat is het verschil?

Portugese – laurier: De Portugese-laurier, alias de prunus lusitanica is een mooi afscheiding voor ook de kleinere tuin. De haagplanten kunnen drie meter hoog worden en bieden ook in de wintermaanden privacy. Het onderhoud is makkelijk: hij groeit niet zo heel snel. Een keer in het jaar snoeien is voldoende. Bijkomend voordeel is dat de haag groeit op elke grondsoort en gedijt in de zon en in de schaduw. De bodem moet echter waterdoorlatend zijn om te voorkomen dat de wortels gaan rotten.

Taxus: De taxus groeit traag en kan enorm oud worden. Een taxushaag heeft weinig onderhoud nodig en is goed smal te houden. Hartstikke mooi dus als erfafscheiding. De haag blijft mooi groen en wordt regelmatig geplant in sier- en kasteeltuinen. Er zijn verschillende soorten taxussen. Zo geeft de Baccata in het najaar rode bessen, en de Hillii niet. Laatstgenoemde groeit minder snel dan de Baccata waardoor ie minder is geschikt voor hoge hagen.

Beukenhaag – De beukenhaag is de bekendste haag. In de zomer is hij mooi groen, in de winter wordt het blad bruin en blijft aan de plant zitten. Het is een makkelijke haag: hij groeit overal en is te koop in verschillende afmetingen. Als je niet veel geld hebt te besteden, maar wel op zoek bent naar een haag die zomer en winter privacy biedt, is het de moeite waard om deze haag in je tuin te planten.

Wanneer je de haagplanten het beste in de grond kan zetten, is verschillend. Doorgaans kun je haagplanten gedurende het jaar planten.

Heb jij een haag? Stond die er al of heb je m zelf geplant? Vind je een schutting mooier dan een heg? Laat het ons weten! Geef je tips in de comments onder dit artikel. Vinden we leuk!

Reageer ook