fb
Damespraatjes Damespraatjes

Lizzy: “Mijn dochtertje wil iets waar ik tegen ben. Kan ik het verbieden?”

Lizzy is met haar 30 jaar een van de jongste moeders op het schoolplein. “Mijn dochter Valerie is net 8 jaar geworden. Heerlijk vind ik het om een jonge moeder te zijn. Ik ben nog lekker fit en kan me goed verplaatsen in haar belevingswereld. Toch is er iets waar Valerie en ik enorm over van mening verschillen. Ze wil namelijk iets doen waar ik heel erg tegen ben. Maar kan ik dat wel verbieden of ontneem ik haar dan iets?”

Studeren

De opvoedstijl van Lizzy en haar vriend Dave is vrij en warm. “Ik wil dat Valerie alle ruimte krijgt om zich te ontplooien. Ik kom uit een heel traditioneel gezin en mijn ouders waren erg streng. Ze wilden dat ik ging studeren en vonden het heel belangrijk dat ik een goede baan zou krijgen. Inmiddels heb ik een goede baan als financieel controller, maar erg leuk vind ik het niet. Ik wil mijn dochter de kans geven om iets te doen waar ze gelukkig van wordt.”

Trots

Hoewel Valerie pas 8 jaar oud is, is het een meisje met een sterke wil. “Ze doet het super goed op school en is hartstikke slim. Als ze zich zo door-ontwikkelt kan ze met twee vingers in haar neus naar het gymnasium. Dat komt goed van pas, want later wil ze graag kinderarts worden. Dat is nog heel ver weg, maar ik weet zeker dat ze dit goed zou kunnen. We zijn heel trots op haar.”

Haar droom

Naast de droom om kinderarts te worden, wil Valerie ook graag beginnen met vloggen. “Dat is natuurlijk echt iets van haar generatie. Ik ben ook opgegroeid met het kijken van de vlogs van Monica Geuze, Enzo Knol en Mascha Feoktistova, maar zij is hier nog jonger mee in aanraking gekomen. Sterker nog: ze heeft nooit in een tijd geleefd waarin YouTube niet bestond.”

Doorslaand succes

Ondanks dat Lizzy en Dave hun dochter vrij willen opvoeden en haar willen stimuleren haar hart te volgen, is het vloggen toch een issue. “Ik sta er niet om te springen dat mijn achtjarige dochter voor altijd op het internet te vinden zal zijn. Valerie is mooi, slim en getalenteerd. Ik weet zeker dat haar video’s een doorslaand succes zouden worden. Maar het is mijn grote angst dat ze ineens herkend zou worden op straat. Of dat nú kiezen voor vloggen, haar mogelijke carrière als arts in gevaar kan brengen. Ze is pas 8 jaar, maar is het niet beter om het zekere voor het onzekere te nemen?”

Heel ouderwets?

Valerie is boos op Lizzy dat ze niet mag vloggen. “Ze zegt dat ik nu precies hetzelfde ben als mijn ouders. Ze weet dat ik er vroeger van droomde om actrice te worden, maar dat dit niet mocht van mijn ouders. Nog steeds neem ik het ze een beetje kwalijk dat ik geen audities mocht doen. De geschiedenis lijkt zich te herhalen: ik verbied mijn dochter iets waar zij van droomt. Alleen vind ik acteren in films toch iets anders dan filmpjes op YouTube. Of ben ik heel ouderwets?”

Wij nabewerken

Dave staat er iets positiever in dan Lizzy. “Hij stelde voor dat wij de filmpjes nabewerken en dat we zorgen dat er geen rare dingen online verschijnen. Dat is best slim, alleen ben ik niet zo bang voor ‘rare dingen’. Ik vind het vooral heel vervelend dat ze nooit meer van de video’s af zal komen. Zeker niet als ze snel veel kijkers zou krijgen. Nu lijkt het haar heel erg leuk, maar over een paar jaar heeft ze misschien spijt als haren op haar hoofd. En ik zou dat heel erg vinden.”

Eigenlijk weet Valerie niet wat ze moet doen. “Laat ik haar doen waar ze nu gelukkig van wordt of bescherm ik haar? Ik kom er zelf niet uit en ben heel benieuwd naar de mening van andere moeders.”

Afbeelding: Tamara Bellis via Unsplash

Caissière Loes is zo klaar met haar werk: “Ik stoor me flink aan bepaalde klanten”

Loes werkt al 25 jaar als caissière bij een gezellige buurtsuper. “Ik ben daar begonnen toen de kinderen naar school gingen en ik weer wat meer tijd kreeg. Voor het geld hoefde ik het niet te doen; veel verdiende ik er niet met mijn 18 uur per week. Toch vond ik die ochtendjes achter de kassa heerlijk. Lekker kletsen met alle moeders die de boodschappen deden als de kinderen op school waren. En ik vond het altijd heel gezellig om een praatje te maken met ouderen die de deur niet zo vaak meer uitkomen. Vroeger was daar nog tijd voor”, vertelt Loes. “Maar duidelijk moge zijn dat tijden veranderen. De jeugd van tegenwoordig heeft helemaal geen oog meer voor mij… LEES HIER VERDER!

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

5 reacties

Bianca -

Niet doen, om meerdere redenen. De grootste hiervan is veiligheid: hoewel we allemaal natuurlijk liever willen geloven dat het niet zo is, is er een grote groep mensen die video’s van jonge kinderen voor andere doeleinden gebruikt. “De regie houden” met iets zo groot als het internet, is een fantasie. Videos die eenmaal op het internet staan, zijn niet meer van jou. Ze kunnen gedownload worden, al dan niet bewerkt, en op sites geüpload waar jij ze helemaal niet wil hebben, met een minder onschuldige context. Daarnaast is iedereen vrij om zijn/haar mening op jouw kind los te laten: opmerkingen over haar uiterlijk (positief of negatief), haar lichaam (positief of negatief), haar stem, haar manier van doen.. Denk maar niet dat het anonieme troll accounts uitmaakt dat jouw dochter nog maar 8 jaar oud is, ze zijn bikkelhard.

Anna -

Mijn dochtertje ( 8 jaar ) wil iets waar ik tegen ben. Kan ik het verbieden.
Ja , dat kun je verbieden.
Hoe moeilijk kan het zijn.

Joris -

Ja, leuk dat je video’s kunt verwijderem, Margreet, maar je weet natuurlijk niet wie er waar en met welk doel kopieën van hebben en of, wanneer en waar (en hoe) het misschien weer opduikt. Ik vind het een tikje naïef te denken dat je denkt dat als je het verwijdert, het ook echt (defnitief) weg is.

Ze kan toch prima vloggen en dat in een selecte groep delen? Deel de video lekker via mail of WhatsApp met opa en oma. Boeiend dat ze dan maar een paar views heeft – dat is toch helemaal niet relevant?

Margreet -

Het is een gevleugeld gezegde dat dingen nooit meer van het internet verdwijnen maar ik twijfel daaraan. Als je het zelf op YouTube zet kan je het er ook weer afhalen toch? Ik kan regelmatig video’s niet meer terugvinden. Vraag me af of je het probleem niet te groot maakt? Zeker als jullie de regie houden.
Wat vindt Valerie zelf van het probleem eventueel op straat herkend te worden? Vermoed dat ze dat juist leuk vindt.

Fien -

Hoi Lizzy,

Los even van het vloggen meen ik toch wel wat anders te lezen dan dat je het zelf l denkt.

“ Ik wil dat Valerie alle ruimte krijgt om zich te ontplooien. Ik kom uit een heel traditioneel gezin en mijn ouders waren erg streng. Ze wilden dat ik ging studeren en vonden het heel belangrijk dat ik een goede baan zou krijgen.”
En dan dit:
Ondanks dat Lizzy en Dave hun dochter vrij willen opvoeden en haar willen stimuleren haar hart te volgen, is het vloggen toch een issue. “Ik sta er niet om te springen dat mijn achtjarige dochter voor altijd op het internet te vinden zal zijn.
haar mogelijke carrière als arts in gevaar kan brengen. Ze doet het super goed op school en is hartstikke slim. Als ze zich zo door-ontwikkelt kan ze met twee vingers in haar neus naar het gymnasium.

Eigenlijk doe je precies hetzelfde als je ouders toch? Ze is 8 jaar, ze kan nog alle kanten op…
En vloggen tja wat wilt ze vloggen? Maak er afspraken over met elkaar, houd het goed in de gaten wat ze erop zet en let op wat er bij de reacties gezegd wordt. Ze hoeft natuurlijk geen hele bekende vlogger te worden. Hou een goed gesprek over de voor en de nadelen.

Reageer ook