fb
Damespraatjes Damespraatjes

Janne’s moeder kan het niet hebben dat haar dochter gaat scheiden

Tien kilo is ze afgevallen. Van pure ellende. Janne (49) en haar man gaan scheiden en Jannes moeder is daarover woest. “Het vreet aan me. Sowieso dat mijn huwelijk is mislukt, terwijl ik dacht samen oud te worden met Martijn, ik vind het vreselijk voor mijn kinderen en nu neemt mijn moeder het me kwalijk. Ligt allemaal aan mij, wijst ze met haar vinger. Maar zo is het niet. Martijn gaat al jaren vreemd.”

Ze heeft zo lang geprobeerd haar relatie te redden. “Martijn is een flirt. Een vrolijke man, grote bos krullen en altijd een twinkeling in zijn ogen. Als wij samen ergens lopen, kijkt iedereen naar hem. Hij maakt makkelijk contact en veel vrouwen vinden hem aantrekkelijk. Ik ook. Nog steeds.” Sinds een jaar weet Janne dat haar man er al jaren verschillende affaires op na houdt. Ze had geen idee en dacht dat hij alleen maar flirtte. “Niets is minder waar. Als hij voor zijn werk naar het buitenland moest, nam hij een van zijn vriendinnen mee. Daar stelde hij haar dan voor als een collega of stagiaire. Net hoe het uitkwam.”

Innig zoenen

Het was een van de beste vriendinnen van Janne die haar vertelde dat ze Martijn met een andere vrouw had gezien. “Aanvankelijk zocht ik daar niets achter, maar toen Jessie vertelde dat Martijn innig zoende met die vrouw, kreeg ik een hoge hartslag. Dus toch!” Als Martijn ’s avonds thuiskomt werpt ze het hem voor zijn voeten. Uiteraard ontkent hij eerst maar als hij hoort dat Jessie hem heeft betrapt zegt hij dat het eenmalig was. Vanaf die dag houdt Janne hem in de gaten en vindt in zijn computer verschillende mailwisselingen en pikante foto’s.

Woeste moeder

De maat is vol. Janne wil scheiden. Haar twee pubermeiden zijn er stuk van en haar moeder is woest. “Mijn moeder legt de schuld volledig bij mij. Zij vindt dat het mijn schuld is dat mijn huwelijk is mislukt. Ze werpt me voor mijn voeten dat ik nooit fulltime had moeten gaan werken en dat ik meer aandacht moet hebben voor mijn uiterlijk. Ze vindt dat ik me slonzig kleed. ‘Ik snap Martijn wel dat hij er geen zin meer in heeft’ beet ze me toe.” Het lag op het puntje van Jannes tong om de echte reden te vertellen, maar ze doet het niet. “Mijn moeder heeft kanker en niet zo lang meer te leven. Ik wil haar niet met mijn problemen en de affaires van mijn man belasten. Mijn vader ging ook vreemd en dat heeft mijn moeder geaccepteerd.

Voor de goede vrede

Mama bleef voor de goede vrede en voor mij en mijn broer bij mijn vader. Ik doe dat niet. Nu ben ik 49, de wereld ligt nog open en ik weet dat het een zware tijd gaat worden, maar ik ga het aan. Ik wil nog wat maken van mijn leven met een man die me trouw is en van me houdt. Dat ik dat zonder mijn de onvoorwaardelijke steun van mijn moeder moet doen, neem ik op de koop toe. Maar onder één dak leven met Martijn is geen optie. Ik walg van hem.”

Wat vind jij? Moet Janne de ware reden van haar scheiding aan haar moeder vertellen, of snap je wel dat ze het verzwijgt? Wat zou jij doen? We zijn benieuwd. Praat met ons mee in de comments onder dit artikel!

Victoria doet alsof ze veganistisch is: “Vlees en zuivel eten wordt onder collega’s niet geaccepteerd”

vrouw in het bos

Drie jaar geleden solliciteerde de Amsterdamse Victoria (32) op haar droombaan. “Door het dolle heen was ik toen ik te horen kreeg dat ze mij hadden gekozen uit heel veel sollicitanten. Je gelooft het bijna niet, maar als vrouw met twee universitaire masters in the pocket was het voor mij verdomde lastig om een baan te vinden.” Met goede zin gaat Victoria dan ook van start…. Verder lezen

3 reacties

Joris -

Goh, waar bemoeit de moeder zich mee? Richt je lekker op je eigen sores, dat is al heftig genoeg.

Sanderien van Mul -

Eens met Anita. Ik begrijp het dat je je moeder in bescherming wil nemen gezien haar ziekte, maar dat is geen vrijbrief dat ze maar alles naar jouw hoofd kan slingeren. Zeg rustig en afgemeten dat er andere dingen speelden in het huwelijk en dat je het zou waarderen als je haar steun zou hebben, in plaats van met verwijten overladen te worden. Zo niet, richt je dan op je moeders ziekteproces en help haar waar mogelijk, en reageer alleen met ‘mm’ of ‘ja’ of wat je ook wilt. Als ze daadwerkelijk niet meer lang te leven heeft, dan heeft het inderdaad ook weinig zin om daar nog energie in te steken. Die kun je beter gebruiken om je leven op de rit te krijgen en de wereld stralend tegemoet te treden want daar heb je gelijk in: de wereld ligt aan je voeten, en overspelige vreemdgaande lul de behangers horen daar niet in thuis!

Anita -

Dat moeder accepteerde dat haar man vreemd ging wil niet zeggen dat jij dat ook moet doen. En persoonlijk vind ik het feit dat ze kanker heeft geen vrijbrief voor haar om te bepalen dat jij bij je man zou moeten blijven en jou van alles voor de voeten mag gooien.
Ze moet zich gewoon afzijdig houden.
Maar dit is mijn persoonlijke mening.

Reageer ook