Iedereen heeft moedervlekken. De een kan ze misschien op één hand tellen terwijl een ander juist helemaal vol zit met mooie bruine vlekjes. Dit maakt een persoon uniek en is juist iets om trots op te zijn. Maar helaas kan het zo zijn dat er sprake kan zijn van een kwaadaardige moedervlek, en dat wil je natuurlijk niet. Hoe herken je ze, en wanneer is het slim om naar de huisarts te gaan om de moedervlek te laten controleren?
De moedervlek verandert
Als een moedervlek verandert van bijvoorbeeld kleur of vorm, of hij groeit? Dan is dat geen goed teken. Het is slim om deze dan te laten bekijken door een huisarts. Een normale moedervlek zal namelijk niet veranderen en dus is er een kans aanwezig dat je hier spreekt van een melanoom. Houd je moedervlekken dus goed in de gaten en kijk of er verandering plaats vindt.
De moedervlek is niet gelijk
Een moedervlek is een huidaandoening en heeft over het algemeen één kleur en is vaak glad of heeft een gladde rand. Als je ziet dat de moedervlek geen symmetrische kleur of vorm heeft, of een onregelmatige rand, dan is ook dit wellicht teken van een melanoom. Kijk kritisch naar je moedervlekken en als je ongelijkheid ziet in een moedervlek, trek dan aan de bel bij de huisarts. Of ga direct zonder verwijzing naar een dermatoloog. Dan kan er direct duidelijkheid gegeven worden over de oorzaak van aanhoudende klachten en onzuiverheden. Ook kan het dermatologisch onderzoek preventief worden uitgevoerd, niet alle huidschade of elke huidaandoening zie je zelf of herken je als zodanig met het blote oog.
De moedervlek doet pijn of jeukt
Een moedervlek hoort niet vervelend aan te voelen. Jeukt de plek, doet het vlekje pijn of merk je andere oncomfortabele symptomen? Dan is ook dit wellicht een teken van een melanoom en is het dus weer slim om hem te laten bekijken door een professional die je kan zeggen of je wel of niet te maken hebt met een melanoom.
Je hebt een grotere kans op melanomen
Sommige mensen die hebben door bepaalde invloeden een grotere kans om een melanoom te ontwikkelen. Dit betekent niet dat als je één van de volgende dingen hebt, je ook een melanoom zult krijgen of hebben. Maar er is wel een hoger risico. Denk aan erfelijke aanleg voor melanomen, veel in het zonlicht werken of gewerkt hebben, als je een lichte huid en licht haar hebt en ook makkelijk verbrandt in de zon, als je in het verleden bestraald bent of als je een keer eerder te maken gehad hebt met huidkanker. Al deze dingen kunnen aanleidingen zijn tot het ontwikkelen van een melanoom. Herken je jezelf hierin? Laat dan regelmatig je moedervlekken controleren, zeker als je het niet vertrouwt. Zo ben je er vaak vroeg bij. Eventueel is het uit laten voeren van een huidonderzoek ook mogelijk, om zeker te zijn dat er niks aan de hand is.