fb
Damespraatjes Damespraatjes

Dit zijn de signalen dat je in aanraking bent gekomen met de eikenprocessierups

Je zit er niet op te wachten, maar toch is de kans groot dat je deze zomer in aanraking komt met de eikenprocessierups. Vorig jaar al was er een enorme stijging van het aantal rupsen te zien en door het weer van het afgelopen jaar lijkt de kans groot dat er een verdrievoudiging van het aantal rupsen zal zijn.

Wat zijn de symptomen als je geraakt bent door de rups?

Je zult het niet geloven maar de eikenprocessierups heeft meer dan 70.000 haartjes!? Aanraking met die haartjes veroorzaakt constante jeuk, irritatie aan je ogen of in extreme gevallen zelfs dat je lichaam in shock raakt.

Bekijk hieronder de video van RTL nieuws over Denny, waarbij zelfs medicijnen niet hielpen om van zijn klachten af te komen.

Wat kun je doen als je in aanraking bent gekomen met de rups en je klachten ervaart?

  • In ieder geval niet wrijven of krabben
  • Ga meteen douchen met lauw water en spoel je ogen ook uit. Heb je geen douche bij de hand? Spoel dan zoveel mogelijk onder de kraan
  • Pak een rol plakband of ducktape, plak dat over de huid en trek het er voorzichtig af. Zo strip je als het ware je huid
  • Gebruik verkoelende zalf om de jeuk te verlichten
  • Was je kleding zo heet mogelijk!
  • Heb je eikenprocessierupsen bij je in de buurt? Laat ze zo snel mogelijk verwijderen door een deskundig bedrijf. Of meld het bij de gemeente.

Heb je ernstige klachten? Ga dan zeker naar de huisarts. Ook in geval van twijfel!

We lazen trouwens op RTL nieuws dat er binnenkort nog een nieuwe rups zijn intrede in Nederland gaat doen. Eentje met nog meer haartjes: de dennenprocessierups!

We zijn heel benieuwd of jij wel eens klachten hebt ervaren door de rupsen. Waren ze vergelijkbaar met die van Denny? Laat het ons weten bij de comments onder dit artikel.

Wil je meer lezen over de eikenprocessierups, bekijk dan het hele artikel op RTLnieuws.

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook