fb
Damespraatjes Damespraatjes

In aanraking gekomen met de Eikenprocessierups: dit zijn de klachten

Een paar weken geleden fietste ik door Duitsland en zag op verschillende plekken linten aan de bomen met daaraan de waarschuwing dat je moest oppassen voor naar beneden vallende  Eikenprocessierupsen. In Nederland kom je dit in bepaalde gebieden ook tegen en zeker in deze periode van het jaar, vooral in de maanden mei, juni en juli. Eikenbomen met de Eikenprocessierups herken je aan een dicht spinsel rondom de takken en de stam van de boom. En dan kun je er maar beter bij vandaan blijven.

De rupsen hebben brandharen die met het blote oog niet zichtbaar zijn. Contact met de brandharen kan klachten veroorzaken. Nou, ik dacht misschien een beetje jeuk of een enkel bultje, maar de gevolgen kunnen veel groter zijn. Als de brandharen van de rups namelijk in aanraking komen met je huid, ogen of longen kunnen ze daarin binnendringen. En dat kan vervelende klachten tot gevolg hebben.

Klachten die kunnen ontstaan door contact met haren van de Eikenprocessierups

  • (erge) jeuk, blaasjes, bultjes of roodheid van de huid,
  • rode en opgezette ogen.

Verder kunnen er klachten optreden die op een verkoudheid lijken:

  • een loopneus,
  • kriebel in de keel,
  • hoesten,
  • moeilijk slikken,
  • kortademigheid.

Andere klachten kunnen zijn: overgeven, duizeligheid, koorts of je niet lekker voelen. Maar natuurlijk is dit voor ieder persoon anders. En als je vaker die haartjes in je krijgt kan het ook heftiger worden. Maar ook dieren en dan met met name honden en paarden kunnen klachten krijgen.

Voorkomen is beter dan genezen

Het beste kun je zorgen dat je gewoon niet onder dat soort bomen door loopt en kun je het niet vermijden, wees er dan zeker van dat je goed beschermd bent door je kleding. Na het uittrekken van je kleren deze zeker goed wassen. Heb je toch haren op je huid, was jezelf dan meteen goed schoon.

Wanneer moet je contact opnemen met een arts?

  • Bij een oogontsteking, als gevolg van een haar van die rups moet je naar de oogarts, want het kan blindheid tot gevolg hebben,
  • Sommige mensen reageren allergisch op de haren. Bijvoorbeeld doordat ze het benauwd krijgen, dikke oogleden hebben, of dikke lippen of een dikke tong krijgen. In dat geval direct contact opnemen met een arts.

Heb jij toevallig ooit last gehad van de haren van de Eikenprocessierups? En wat heb je er tegen gedaan? Laat het ons weten via de comments onder dit artikel. Mogelijk hebben andere volgers profijt van jouw ervaringen. Dank je wel alvast!

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook