fb
Damespraatjes Damespraatjes

Dit zijn de gevoelens tijdens het verloop van je menstruatiecyclus

Huil- en vreetbuien zijn heel herkenbaar voor iedereen die ongesteld moeten worden of het net is. Zielig met een dekentje op de bank en er al Netflixend aan toegeven is het enige dat er dan opzit. Je omgeving juicht dit vermoedelijk toe, want je bent tijdelijk in een soort heks veranderd die ze liever uit de weg gaan. 

Veel zin in seks

De hele maand door wordt je gedrag voor een groot deel door je hormonen bepaald. Niet alleen rond je menstruatie, maar bij sommige vrouwen speelt dit ook heel nadrukkelijk rond de ovulatie. Ze kunnen er bloedgeil van worden. Een vriendin vertelde me laatst dat ze één dag per maand binnen moet blijven omdat ze dan een gevaar vormt voor de samenleving. Ze zou die dag het liefst overal bovenop kruipen :-).

Misschien goed om de menstruatiecyclus wat nader te bekijken en te zien waardoor het komt dat je gedrag door de maand heen zo kan wisselen.

Zo loopt je menstruatiecyclus

Onderstaande omschrijving van de menstruatiecyclus troffen we aan op Gezondheidsplein en we vonden het zo goed omschreven dat we dit graag met jullie delen.

Week 1. Je bent ongesteld en vooral aan het begin voel je je minder goed. Je oestrogeengehalte gaat in de loop van de week stijgen en daardoor raak je weer opgepept.

Week 2. Deze week voel je je het beste. Je oestrogeengehalte blijft stijgen en aan het eind van de week stijgt ook je testosterongehalte: hierdoor krijg je meer zin in seks. Niet zo gek natuurlijk want je lichaam maakt zich klaar voor de ovulatie en jouw genen willen jou stimuleren om kindjes te gaan maken.

Week 3. Je oestrogeengehalte gaat dalen tot een dieptepunt. De aanmaak van progesteron wordt gestart en het kan zijn dat je fijne gevoel al een beetje begint om te slaan. Mogelijk word je al wat neerslachtig en krijg je eetbuien.

Week 4. Je oestrogeengehalte daalt tot een dieptepunt (bye bye fijn gevoel) en het progesteronniveau gaat omlaag. Dit wordt wel de ‘premenstruele week’ genoemd, waarin het premenstruele syndroom (PMS) soms kan optreden. Qua humeur is dit dan ook de slechtste week. Chagrijnigheid, neerslachtigheid, moeheid, hoofdpijn en andere PMS symptomen kunnen zich voordoen.

We kunnen er niets aan doen

Maar kunnen mijn vriendin en alle vrouwen die dan zin hebben in seks of later in de cyclus zin hebben om met dat dekentje op de bank te zitten, er iets aan doen? En kunnen we iets doen aan onze drang naar huilen en chocola eten. Je kunt de gevoelens natuurlijk niet wegnemen, maar het is helemaal aan jou wat je met die gevoelens doet en of je er aan toegeeft. It’s your life!

Heb jij bepaalde momenten in de maand dat je je heel slecht of juist super goed voelt. Wanneer is dat met name? We zijn benieuwd naar jullie reactie en fijn als jullie dit met ons willen delen. Dat kan via de comments onder dit artikel.

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook