fb
Damespraatjes Damespraatjes

Dit is waarom sommige meisjes hete stenen op hun borsten krijgen

Steeds vaker komt het voor dat borsten van jonge meisjes worden platgestreken, aldus het Britse VN-comité voor vrouwenrechten. De gruwelijke praktijken komen vooral voor in Zuid-Afrika, Nigeria en Kameroen. Volgens het VN comité is het ook in Groot-Brittannië gesignaleerd. Wereldwijd gaat het om zo’n 3,8 miljoen slachtoffers zo lazen we op Welingelichtkringen.nl.

Waarom gebeurt dit?

Het bijzondere van deze gruwelijk maatregel is dat moeders denken dat ze er goed aan doen om hun dochters met hete stenen te behandelen. Ze doen het om de signalen van de puberteit uit te stellen. Dit doen ze vanuit goede motieven, want ze willen dat hun dochters hun school kunnen afmaken en nog niet hoeven te trouwen. Ze willen de vrouwelijke seksualiteit en aantrekkingskracht op mannen tot een minimum beperken, zodat de kans op verkrachting kleiner is en ze minder snel als huwelijkspartner worden gezien. De meisjes, die erop vertrouwen dat hun moeder het beste met ze voor heeft, komen niet in opstand en ondergaan het gewoon.

Hoe gebeurt het?

Al op de leeftijd van een jaar of 10 wordt de behandeling, die enkele dagen tot weken duurt, ingezet. Meestal door de moeder zelf die de stenen eerst gloeiend heet laten worden en daarna op de borsten van het meisje legt. De hulporganisatie Cawogido is een campagne is gestart tegen deze praktijken. Medewerkers van de organisatie stellen dat het strijken van de borsten met hete stenen kan leiden tot kanker, abcessen, infecties, cystes en zelfs het verdwijnen van een of beide borsten.

Wat een spagaat!

Het is altijd zo moeilijk om als buitenstaander te bepalen wat wel of niet goed is voor een ander. De moeders van deze meisjes handelen vanuit zuivere motieven, maar berokkenen een hoop leed bij hun dochters. Vaak moet er een plan B zijn, een manier waardoor meisjes zich wel kunnen ontplooien zonder dat daar verminkingen bij komen kijken. Meestal hangt dit samen met structuren in een maatschappij, die niet eenvoudig te veranderen zijn.

Natuurlijk zijn we wel benieuwd naar jullie mening hierover. Laat het ons weten in de comments onder dit artikel.

Reageer ook