fb
Damespraatjes Damespraatjes

Dierenartsen waarschuwen: Dodelijke en zeer besmettelijke kattenziekte opgedoken

In Harderwijk en Ermelo is een zeer dodelijk en besmettelijk kattenvirus opgedoken. Dierenartsen waarschuwen voor de ziekte die een plotselinge sterfte kan veroorzaken. De ziekte heet het panleucopenievirus en komt vooral voor bij katten en kittens die niet gevaccineerd zijn. 

Panleucopenievirus

Heb jij een kat die niet in gevaccineerd? Dan adviseren dierenartsen om zo snel mogelijk een afspraak te maken om jouw kat alsnog te vaccineren. Het panleucopenievirus wordt via de ontlasting van een besmette kat verspreid en kan lang overleven op verschillende materialen. Het advies om te vaccineren geldt niet alleen voor katten die naar buiten mogen, maar ook voor katten die altijd binnen zijn. De besmetting vindt niet alleen buiten plaats, maar het kan ook via schoenen het huis inkomen. Zo loopt de kat dan alsnog gevaar. Symptomen van de ziekte zijn sloomheid, hoge koorts, braken en diarree. Neem in het geval dat je deze symptomen waarneemt, direct contact op met de dierenarts.

Grote cocktail

Heeft jouw kat de afgelopen drie jaar een ‘grote cocktail’ vaccinatie gehad? Dan zit het goed en is je kat beschermd tegen het panleucopenievirus. Twijfel je? Kijk dan even in het vaccinatieboekje of je de Tricat-sticker ziet. Is jouw kat langer dan drie jaar geleden gevaccineerd, helemaal niet gevaccineerd of twijfel je of je kat is gevaccineerd? Dan kan je het beste even contact opnemen met de dierenarts.

Kittens

Ook voor kittens is het belangrijk om ze zo snel mogelijk te laten vaccineren. Normaal gebeurt dit bij negen en twaalf weken, maar er wordt nu geadviseerd om daar een extra vaccinatie bij zestien weken aan toe te voegen.

Praat mee

Heb jij een kat? En is deze momenteel goed gevaccineerd? Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook