fb
Damespraatjes Damespraatjes

Deze lekkernijen lijken gezond, maar zijn enorme caloriebommen

“Doe mij maar een broodje gezond, in plaats van een broodje kroket. Dat is veel beter.” Hoe vaak hoor je mensen dat niet zeggen. Of deze: “Nou, ik neem die appelpunt wel, want die is het gezondst.” Ook zo’n misvatting.

Laten we het broodje gezond eens onder de loep nemen. Wat gaat daar allemaal op?

boter (44 kcal)
plak kaas (65 kcal)
plak ham (20 kcal)
gekookt eitje (64 kcal)
mayonaise (133 kcal)
op een bruin pistoletje (139 kcal)

Als we de calorieën optellen komen we uit op 465. Twee volkoren boterhammen met kaas bevatten 223 calorieën. Een punt appeltaart bevat 292 calorieen. Een roomsoes: 172. Terwijl je zou denken dat de slagroomsoes veel meer aanzet.

Wat klinkt nog meer gezond maar is het stiekem helemaal niet?

Gezonde koeken
Havermoutkoeken, Sultana’s, ontbijtkoek. Lijkt prima te doen, maar al deze koeken bevatten veel meer dan de 100 kcal die er voor een tussendoortje staan.

Avocado
De avocado wordt de laatste jaren de hemel in geprezen. Deels terecht omdat ie veel goede vetten en vitamine bevat. Er zijn ook mensen die denken dat de avocado een dikmaker is: het is tenslotte een vette vrucht. Het klopt dat de avocado redelijk wat kilocalorieën bevat: zo’n 170 tot 180 per halve (100 gram), maar de vetten in de avocado zijn vooral gezond. Het betreft oliezuur, een enkelvoudig onverzadigd vet dat gunstig is voor het cholesterol. Lekker blijven eten dus, maar houd er rekening mee dat je niet direct afvalt.

Cappuccino
Zonder na te denken neem je cappuccino. Koffie en een beetje warme melk. Wat zou dat? Deze speciale koffies worden altijd gezet met volvette melk. Dus ongemerkt slobber je veel calorieën naar binnen. Een zwarte koffie zonder suiker is het beste: daar zit geen enkele calorie in.

Salades
Salades lijken zo onschuldig. Een berg groenten dus gezond. Mis! In veel salades worden allerlei ingrediënten gebruikt, die veel calorieën bevatten. Denk aan nootjes, dressing, kaas en spekjes.

Lees ook: 10 keer de grootste dikmakers in jouw salade

Sapjes en smoothies

Doe mij maar een appelsap. Doe maar niet als je op je suikerinname wil letten. Een appelsapje zit boordevol suiker. Smoothies gemaakt van groente en fruit ook. Sowieso bevat fruit suiker. Maar een appel, peer of banaan is altijd nog beter dan een reep chocola of een zak chips.

Weten jullie nog lekkernijen die gezond lijken maar het vooral niet zijn? We zijn heel benieuwd! Praat met ons mee in de comments onder dit artikel. Vinden we gezellig J  

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook