fb
Damespraatjes Damespraatjes

Heidi: “De werkhouding van mijn collega verpest het voor mij”

Al jaren werkt Heidi als caissière bij een grote supermarktketen. “Niet bepaald mijn droombaan. Het betaalt slecht, er is een groot verloop van collega’s en het werk is saai. Waarom ik hier nog werk? Ik heb geen diploma en ik heb weinig andere opties. Ik zit mijn dagen uit en doe wat er van mij gevraagd wordt. Tot een jaar geleden was mijn baas altijd wel tevreden, maar sinds er een nieuwe collega is bijgekomen is hij dat niet meer.” 

Niet gelukkig

Als klein meisje droomde Heidi van een eigen kapsalon of nagelstudio. “Maar ik raakte jong zwanger en er moest brood op de plak komen. Voor een opleiding had ik geen tijd of geld en dus ben ik achter de kassa terecht gekomen. Leuk vind ik dit niet, maar ik moet iets om mijn rekeningen te betalen. Ik heb mezelf in deze situatie gebracht, dus ik mag niet klagen. Maar heel gelukkig word ik niet van mijn werk.”

Doen wat de baas vraagt

De meeste collega’s van Heidi kijken op dezelfde manier naar hun werk als zij. “De jongeren op de werkvloer brengen wat gezelligheid, maar die werken hier vaak maar kort. Als ze gaan studeren zijn ze weg en komt er weer een nieuw gezicht bij. Achter de kassa zitten dames die hier al langer werken en – net als ik- zijn blijven hangen. We doen wat onze baas van ons vraagt, maar meer ook niet. Daar worden we ook niet voor betaald.”

Welbespraakt en geweldige uitstraling

Begin dit jaar kwam er een nieuwe caissière bij die dingen anders doet dan de rest. “Joyce was met haar man en kinderen naar onze stad verhuisd en solliciteerde bij deze vestiging. Ze is knap, welbespraakt en heeft een geweldige uitstraling. Haar man heeft een goede baan en dus hebben ze geld voor leuke vakanties en mooie kleren. Een heel ander type dan mijn andere collega’s en ik.”

Dol op haar

Joyce is elke dag vrolijk, altijd 15 minuten voor haar shift aanwezig en zegt iedereen vriendelijk gedag. “De klanten, onze filiaalmanager en de eigenaar lopen met haar weg. Iedereen is dol op de mooie, lieve, vrolijke en gezellige Joyce. De rij bij haar kassa is steevast lang. En wist je dat er zelfs klanten zijn die geen zelfscan gebruiken als Joyce achter de kassa zit?! Gewoon zodat ze een praatje met haar kunnen maken.”

Ga ik niet doen

Heidi vond Joyce in eerste instantie leuk, maar ziet dat nu anders. “Ik vind haar bloedirritant. En wat ik nog het meest erge vind, is dat de filiaalmanager en de eigenaar van de supermarkt vinden dat wij een voorbeeld moeten nemen aan Joyce. Ze willen nu dat wij ook 15 minuten voor de start van onze shift aanwezig zijn en dat we als een stel zonnestraaltjes achter de kassa zitten. Nou, ik heb nieuws voor je: voor dat hongerloontje kom ik écht niet eerder en ga ik niet doen alsof ik het leuk vind.”

Niet voor het geld

Hoe positiever en charmanter Joyce is, des te chagrijniger wordt Heidi. “Het is oneerlijk dat er van mij verwacht wordt dat ik me gedraag zoals Joyce. Joyce heeft geen zorgen over geld en Joyce hóéft niet eens te werken. Laatst zei ze: ‘ik doe dit werk omdat ik het leuk vind, het maakt me niet uit wat ik ermee verdien’. Zij rijdt naar huis in een nette auto en kan elk jaar met haar man en kinderen op vakantie. Logisch dat zij vrolijk en positief is. Bij mij is dat anders.”

Oneerlijk

Het liefst ziet Heidi dat Joyce haar baan opzegt. “Daar heb ik geen invloed op. Wel overweeg ik met haar in gesprek te gaan over hoe zij overkomt op haar collega’s. Dat het niet leuk is om te zeggen dat je hier voor de lol zit, wetende dat je collega’s elke euro keihard nodig hebben. Ik hoop dat onze manager ook doorkrijgt dat de vergelijking oneerlijk is.”

Bovenste afbeelding: Shutterstock

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

8 reacties

Greta -

Jammer om zo jaloers te reageren op de nieuwe collega. Maak er zelf ook wat van, zou ik zeggen. Met negativiteit creëer je nog meer negativiteit.

Greta -

Jammer om zo jaloers te reageren op de nieuwe collega. Maak er zelf ook wat van, eou ik zeggen. Met negativiteit creëer je nig meer negativiteit.

Romana -

Mijn god! Wat een gezeik zeg! Rot voor je dat je het niet leuk vindt achter de kassa, maar overdrijven is ook een vak. Joyce klinkt als een spontane klantvriendelijke dame, die weet hoe ze met klanten om moet gaan. Ik ben zelf teamleider op de kassa in een grote supermarkt en zou 1000x liever iemand als Joyce willen hebben dan een zuurpruim die er alleen maar zit omdat ze denkt dat ze geen andere keuze heeft. Ik heb een HBO-diploma maar werk in een supermarkt omdat ik het werken met mensen en in een winkel leuker vind dan een kantoorbaantje, iets wat ik 11 jaar heb gedaan. De supermarkt en kassa is niet voor “mensen die verder niks kunnen.” Als je zo denkt, blijf je hangen in negativiteit en kom je ook nergens. En en supermarkt biedt vaak ook opleidingen en doorgroeimogelijkheden, als je maar iets moeite wilt doen. En dat hongerloontje valt ook wel mee. Ik kan prima rondkomen en daarnaast leuke dingen doen. Sterker nog ik verdien met mijn 40 uur nu meer dan toen ik 40 uur op kantoor werkte!

Corine -

Amai zeg, met zo’n verzuurde houding gelijk het uwe, ging ik als klant toch liever naar uw collega. U heeft zelf uw toekomst in de hand. Volg een opleiding tot nagelsryliste. Of in iedergeval een cursus klantvriendelijk en klantgericht werken.

Lucia -

Tjee, als je zo met tegenzin aan t werk gaat is t ook niet leuk…probeer dat praatje ook eens te maken met de klanten wie weet ga je dan ook nog leuk vinden…geld nodig of niet wat je geeft krijg je terug

Fiene -

Tja want een ander mag het niet beter hebben dan jij toch? Of zich beter voordoen? Ze zal maar aardig gevonden worden..vreselijk lijkt mij dat..want een mentaliteit heeft die Joyce zeg. Wat een vreselijk mens!

Petra van Dorp -

Wow. Wow. Ongelooflijk wat een zelfbeklag, slachtoffergedrag en pestgedrag. Jammer voor je dat je leven zo gelopen is (wat weerhoudt je om in je vrije tijd cursussen/opleiding te doen en voorzichtig met een salon aan huis te beginnen?), maar als je dat zo uitstraalt, en dit zure gedrag straalt in het hele verhaaltje door, is het geen wonder dat niets meezit en dat je baas er zo op reageert. En in plaats van om op Joyce te pissen kun je ook je eigen gedrag onder de loep nemen en inderdaad een voorbeeld aan haar te nemen. Dat wil je natuurlijk niet horen, want je wil al je onrecht, je onvrede en je frustratie op háár afreageren want zij heeft het zo goed!!11! maar je vergeet dat je zélf iets van je leven moet maken, en met een chagrijnige kop achter de kassa zitten voegt inderdaad niets toe. Hup, met jezelf aan de slag!

Joris -

Dit kán niet serieus zijn, toch? Vervelend voor je dat je je werk niet leuk vindt, maar doe dáár wat aan in plaats van je storen aan een collega die kennelijk wél plezier in haar werk heeft én dat uitstraalt. Natuurlijk wil je manager dat je niet met een chagrijnige kop achter de kassa zit. De klanten geven (m.i. terecht) de voorkeur aan een kassa met een gezellige caissière boven de verlepte exemplaren of de zelfscan.

Reageer ook