fb
Damespraatjes Damespraatjes

Dé manier om snel en veilig de scherven van een gebroken glas op te ruimen

Het komt eigenlijk nooit goed uit dat er een glas kapot valt. Of je wilt snel even je vaatwasser uitruimen vlak voordat je de deur uit gaat. Of je hebt een gezellig feestje, waar je geen minuut van wilt missen. Zo’n gebroken glas maakt dat je actie moet ondernemen. Een actie waar je niet zo veel zin in hebt. Toch moet het glas snel worden opgeruimd, anders verspreiden de glassplinters zich, met alle gevolgen van dien! Maar houd bij het opruimen in gedachten: scherven brengen geluk! Hieronder een paar tips om snel en efficiënt de glasscherven op te ruimen.

Super slim trucje met boterham

Heb je een glas laten vallen en liggen de splinters niet door de hele keuken, maar op een beperkt gebied. Dan is het trucje met de boterham heel handig. Haal de allergrootste scherven met de hand weg. Met een boterham kun je de kleine glasrestjes weghalen door het brood er zachtjes op te drukken. Het glas zal in de boterham blijven zitten en ook de kleinste splintertjes worden zo meegepakt. De boterham wel meteen weggooien en niet laten rondslingeren! Voor je het weet pakt de hond ‘m en zijn de gevolgen niet te overzien!

Meer nodig dan een slim trucje

In de categorie het kan altijd erger hebben we nog een lastige, mogelijk herkenbare situatie. Je laat een glas vallen op de stenen keukenvloer en de scherven verspreiden zich over een gebied van 15 vierkante meter. Het is dan geen doen om met je boterhammetje op je knieën alle scherven op te deppen. Hoe pak je dit dan aan?

Bescherm jezelf

Zorg er allereerst voor dat je maatregelen neemt zodat je geen wonden oploopt. Heb je geen schoenen aan, doe dit dan wel even, want voordat je het weet sta je zelf in de scherven. Bij voorkeur schoenen met een gladde onderkant, zodat je na afloop makkelijk de scherven er uit kunt halen (je wilt natuurlijk niet dat het glas zich alsnog door de rest van je huis verplaatst via je schoenen). Om je handen te beschermen zou je schoonmaakhandschoenen aan kunnen trekken.

A different point of view

Verwijder de grootste glasscherven eerst. Stop ze eventueel in een oude plastic boodschappen tas of een stuk keukenrol voordat je ze in de prullenbak gooit. Heb je een stofzuiger in de buurt? Zuig heel voorzichtig al het glas op en check goed of er geen stukjes onder je fornuis of meubels zijn gaan zitten. Ben je klaar? Zuig de ruimte nog een keer door, maar dan vanaf de andere kant. Door de andere lichtinval zie je mogelijk toch nog weer stukjes liggen.

De les van Wedgwood in mijn voet: dweilen

Heb je de stofzuiger opgeruimd en lijkt al het glas weg? Pak nog even een mop om de vloer te dweilen. Daarmee haal je alsnog de bijna onzichtbare splintertjes weg. Ik heb ooit een Wedgwood kopje in de keuken laten vallen. Ik dacht dat ik alle scherven had opgeruimd. Tot ik een paar dagen later enorme pijn kreeg aan de onderkant van mijn voet. Er ontstond een rode plek en die raakte ook wat opgezet. Een bezoekje aan de huisarts leek me toen geen overbodige luxe en hij haalde een bijna niet zichtbaar stukje Wedgwood porselein uit mijn voet. Sindsdien dweil ik de vloer altijd even na als ik scherven heb opgezogen.

Er sneuvelt vaak iets bij ons

Terwijl ik dit opschrijf realiseer ik me dat het net is of er bij ons de hele dag glazen en kopjes sneuvelen. Met een groot gezin en regelmatig een feestje is dat eigenlijk ook wel zo! Maar tot nu toe brachten die scherven altijd geluk.

Heb jij nog tips of trucs?

Dan zijn die meer dan welkom. Deel je ze met ons via de comments onder dit artikel? Vinden we leuk 🙂 en mogelijk help je ook veel van onze andere volgers hiermee!

 

1 reactie

Henk -

Stofzuigen? Je moet geen glasscherven gaan opzuigen. Tenzij je het zo heb verwijderd dat er al haast niks te zien is. Glasscherven kunnen je stofzuiger beschadigen.

Reageer ook