Het leven is duur en dat wordt dit jaar alleen maar erger. Niet alleen voor luxe producten ben je meer geld kwijt, ook voor de dagelijkse boodschappen mag je meer geld neertellen. Er zijn gezinnen voor wie het elk jaar een beetje moeilijker wordt om rond te komen. Zo ook het gezin van Laurentien, haar man Eelko en hun drie kinderen.
4.000 per maand
“Eigenlijk mogen we niet klagen. We hebben een koophuis, een prima auto en kunnen elke zomer twee weken op vakantie. Toch zijn dit dingen waar we hard voor moeten werken en flink voor sparen. Eelko werkt als leraar in het basisonderwijs en verdient ongeveer 3.000 euro per maand. Ik heb een beginnende webshop en haal hier ongeveer 1.000 euro per maand mee binnen. Van die 4.000 euro moeten wij alles doen: het huis, de auto, verzekeringen, boodschappen, kleding voor ons en de kinderen, de vakanties en noem maar op.”
Jezelf trakteren
Laurentien wil niet zeggen dat ze elk dubbeltje drie keer moeten omdraaien. “Absoluut niet. 4.000 euro per maand is natuurlijk een heleboel geld. Maar het is ook weer niet een bedrag waarbij je kan zeggen: ‘ik trakteer mezelf eens lekker op een jas van 1.000 euro of ik koop een fiets van 3.000 euro’. En toch is dit precies wat Eelko wel regelmatig doet.”
Jas van 1.000 euro
Kapot ergert Laurentien zich aan het uitgave patroon van haar man. “Ik weet dat hij meer geld binnenbrengt dan ik, maar ik vind dat je binnen een huwelijk met kinderen gezamenlijk moet bepalen waar het geld aan uitgegeven wordt. Zo kwam hij vorige maand ineens met een jas van 1.000 euro thuis. En dat terwijl de kinderen net allemaal een tweedehands jas van de buurkinderen hebben gekregen. Er is niks mis met die tweedehands jas, maar ik kan er niet over uit dat Eelko dan voor zichzelf een kwart van ons maandinkomen uitgeeft. Zonder enkel overleg.”
Niet op vakantie
Eelko vindt dat Laurentien zich niet zo moet aanstellen. “Hij zegt dat hij hard werkt, het grootste deel van het geld binnenbrengt en dus vindt dat hij recht heeft op een extra’tje nu en dan. Een extra’tje gun ik hem op deze manier al lang niet meer. Vooral niet nu het erop lijkt dat we aankomende zomer niet op vakantie kunnen doordat Eelko een nieuwe racefiets van 3.000 euro wil kopen. Ik kan hem niet tegenhouden, maar het liefste zou ik al ons geld doorsluizen naar een rekening waar hij niet bijkan. Van die 3.000 euro hadden we een heerlijke vakantie kunnen boeken.”
Wat kan Laurentien doen?
Laurentien is benieuwd wat jullie zouden doen in haar situatie. “Wat kan ik beginnen? Hij heeft een punt: hij brengt meer geld binnen. Maar in een huwelijk neem je dit soort beslissingen toch samen?”
James -
Ik zou de inkomsten met elkaar herzien in verdeling. Op percentage waarbij de criteria inkomsten niet leidend of bepalend is, in een gezamenlijkheid eerlijk wegzetten van financiën naar rato. Ondanks dat de een meer verdiend dan de ander. Zeker wanneer de keuze is geweest mbt de kinderen waarin de ene vanuit huis werkt en de andere een fulltime baan kan veroorloven.
Herzien die handel, vaste lasten, variabelen lasten, gezamenlijke spaarrekening en eigen geld. Dan kan hij sparen voor zijn dure aankopen.