fb
Damespraatjes Damespraatjes

De man van Laurentien geeft extreem veel geld uit: “Hij koopt een jas van € 1.000 terwijl onze kinderen oude kleding van vriendjes dragen”

Het leven is duur en dat wordt dit jaar alleen maar erger. Niet alleen voor luxe producten ben je meer geld kwijt, ook voor de dagelijkse boodschappen mag je meer geld neertellen. Er zijn gezinnen voor wie het elk jaar een beetje moeilijker wordt om rond te komen. Zo ook het gezin van Laurentien, haar man Eelko en hun drie kinderen. 

4.000 per maand

“Eigenlijk mogen we niet klagen. We hebben een koophuis, een prima auto en kunnen elke zomer twee weken op vakantie. Toch zijn dit dingen waar we hard voor moeten werken en flink voor sparen. Eelko werkt als leraar in het basisonderwijs en verdient ongeveer 3.000 euro per maand. Ik heb een beginnende webshop en haal hier ongeveer 1.000 euro per maand mee binnen. Van die 4.000 euro moeten wij alles doen: het huis, de auto, verzekeringen, boodschappen, kleding voor ons en de kinderen, de vakanties en noem maar op.”

Jezelf trakteren

Laurentien wil niet zeggen dat ze elk dubbeltje drie keer moeten omdraaien. “Absoluut niet. 4.000 euro per maand is natuurlijk een heleboel geld. Maar het is ook weer niet een bedrag waarbij je kan zeggen: ‘ik trakteer mezelf eens lekker op een jas van 1.000 euro of ik koop een fiets van 3.000 euro’. En toch is dit precies wat Eelko wel regelmatig doet.”

Jas van 1.000 euro

Kapot ergert Laurentien zich aan het uitgave patroon van haar man. “Ik weet dat hij meer geld binnenbrengt dan ik, maar ik vind dat je binnen een huwelijk met kinderen gezamenlijk moet bepalen waar het geld aan uitgegeven wordt. Zo kwam hij vorige maand ineens met een jas van 1.000 euro thuis. En dat terwijl de kinderen net allemaal een tweedehands jas van de buurkinderen hebben gekregen. Er is niks mis met die tweedehands jas, maar ik kan er niet over uit dat Eelko dan voor zichzelf een kwart van ons maandinkomen uitgeeft. Zonder enkel overleg.”

Niet op vakantie

Eelko vindt dat Laurentien zich niet zo moet aanstellen. “Hij zegt dat hij hard werkt, het grootste deel van het geld binnenbrengt en dus vindt dat hij recht heeft op een extra’tje nu en dan. Een extra’tje gun ik hem op deze manier al lang niet meer. Vooral niet nu het erop lijkt dat we aankomende zomer niet op vakantie kunnen doordat Eelko een nieuwe racefiets van 3.000 euro wil kopen. Ik kan hem niet tegenhouden, maar het liefste zou ik al ons geld doorsluizen naar een rekening waar hij niet bijkan. Van die 3.000 euro hadden we een heerlijke vakantie kunnen boeken.”

Wat kan Laurentien doen? 

Laurentien is benieuwd wat jullie zouden doen in haar situatie. “Wat kan ik beginnen? Hij heeft een punt: hij brengt meer geld binnen. Maar in een huwelijk neem je dit soort beslissingen toch samen?”

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

7 reacties

James -

Ik zou de inkomsten met elkaar herzien in verdeling. Op percentage waarbij de criteria inkomsten niet leidend of bepalend is, in een gezamenlijkheid eerlijk wegzetten van financiën naar rato. Ondanks dat de een meer verdiend dan de ander. Zeker wanneer de keuze is geweest mbt de kinderen waarin de ene vanuit huis werkt en de andere een fulltime baan kan veroorloven.
Herzien die handel, vaste lasten, variabelen lasten, gezamenlijke spaarrekening en eigen geld. Dan kan hij sparen voor zijn dure aankopen.

Ervaringsdeskundige -

Mijn inmiddels ex man deed dit ook! Wel geld uitgeven aan een duur vrijgezellenfeest van zijn vriend (incl. vliegreis, hotels, drank en dure restaurants) terwijl we geen geld hadden om onze auto te laten maken (gezin met 3 jonge kinderen).
Zijn kleding moest van een duur merk zijn en vooral nieuw! Kids (en ik) liepen in afdankertjes, kringloop en budget winkels.
Wel een duur menu voor zichzelf bestellen bij de Mac wanneer de kids alleen een ijsje mogen.. lijst is lang, heel lang..
Achteraf vielen de puzzelstukjes in elkaar, maar pas na de scheiding. Ik bleek te maken te hebben met een narcist pur sang. Het is moeilijk om de schade te herstellen..
sterkte!

Harry -

Wees even reeel: geef die gast een schop in zn ballen. Asociaal. Zo ga je toch niet met je vrouw en kinderen om!

Annelies -

Allebei een vrij besteedbaar bedrag uit de maandelijkse 4000 euro nemen. Wil hij dan een dure jas, dan kan hij het daar van kopen.

Jantina -

Ik zou zeggen tegen mijn man; vind je die racefiets echt belangrijk? Dan moeten we ervoor gaan! Hóe gaan we dit doen zónder dat dit ten koste gaat van een gezamenlijke vakantie; want dát vinden we toch beide óók belangrijk? Want ik ben bang dat dit misschien niet door kan gaan…. Gewoon sámen ervoor gaan! Spreek je angst uit en geef hem de kans om jou gerust te stellen zonder hem te verwijten dat hij jouw mening niet belangrijk vindt. Gun hem wat hij graag wil. Dan gunt hij jou een volgende keer ook vast wat. Geven en ontvangen in een relatie. Ik herken het verhaal wel wanneer mijn man een blik verf van 75 kocht en ik idd zakken kleding kreeg via familie en vrienden om rond te komen. Ik heb gemerkt dat mijn man echt anders moest léren denken. Hij was altijd zelf baas over zijn geld. Niet met het idee iemand anders tekort te willen doen. Dat wat die ander wil komt ook wel (weer) goed toch? Was zijn idee. Lijkt me een mooie gelegenheid om respect en begrip voor élkaar te ontwikkelen. Dat is een huwelijk; léren samen te denken in oplossingen..Succes!

Heidie -

Ik zou aangeven dat je er verdrietig van wordt, als je ziet wat hij allemaal uitgeeft, zonder overleg.
Hij moet toch zelf ook wel inzien dat 1000 euro voor een jas waanzin is, al kun je het betalen. En als je nu zegt, hij brengt elke maand 5000 euro in zijn eentje binnen, vind ik het wat anders als je dan af en toe wat duurdere voor jezelf zou kopen omdat er dan genoeg overblijft voor andere dingen.
En als je daardoor als gezin niet op vakantie kunt gaan, vind ik dat je asociaal bezig bent als man/vader. Zo’n racefiets, als hij daar jaren mee vooruit kan en sportief bezig is, vind ik op zich niet zo’n gekke uitgave, maar daar zou hij dan voor moeten gaan reserveren vind ik, zodat het niet ten koste gaat van een vakantie voor het gezin.
Bij mij zou hij met dit gedrag niet wegkomen. Je mag best op je strepen gaan staan dat is helemaal niet gek!

Janny -

Duidelijk maken dat wat hij doet echt niet kan, jullie hebben een gezin en ook die moet hij onderhouden samen met jou. Als hij vind dat hij dat wel kan doen dan zal ik ook hem de rekeningen laten betalen en jou loon lekker opsparen en kijken wat hij dan zegt. Het maakt niet uit wie meer inbrengt je bent samen een gezin gestart en dus ook samen verantwoordelijk.

Reageer ook