fb
Damespraatjes Damespraatjes

De gezondheidsvoordelen van groentesap

De laatste trend op het gebied van gezondheid zijn groentesappen. Hiermee kan je snel en gemakkelijk je lichaam voorzien van vrijwel alle vitamines en mineralen die het nodig heeft. In dit artikel duiken we in de wereld van de groentesappen en zochten we voor je uit wat ze zo gezond maakt. Dit zijn de gezondheidsvoordelen van groentesap!

Wat is groentesap?

Groentesap is het sap van groenten zonder de vezels of andere harde stukjes. Door het ontbreken van harde stukjes heb je een mooie dunne sap die je makkelijk op kunt drinken.

Groentesap wordt gemaakt door het sap uit groente te persen. Om de vitamines optimaal te bewaren is het hierbij van belang dat het sap niet verhit wordt. Om deze reden worden groentesappen gemaakt met behulp van een slowjuicer. Met een slowjuicer wordt al het sap langzaam uit de groente geperst zonder dat er door wrijving warmte wordt ontwikkeld.

Een groentesap is doorgaan een mix van verschillende soorten groenten. Door verschillende soorten groenten slim te combineren krijg je lekkere sapjes en verschillende soorten voedingsstoffen binnen. Aan het groentesap kan wat vruchtensap worden toegevoegd. Vruchtensap wordt gebruikt als gezonde smaak- en zoetmaker. Hierbij is het van belang dat het aandeel vruchtensap wel zo laag mogelijk blijft. Genoeg vruchtensap om de groentesap een lekkere smaak te geven maar niet zoveel dat je groentesap veranderd in een suikerrijk sapje.

In plaats van vruchtensap worden ook kruiden gebruikt om smaak aan groentesap te geven. Naast smaak hebben veel kruidensoorten ook positief effect op de gezondheid.

Kopen of maken

Wil je groentesappen gaan drinken dan zal je deze niet in de supermarkt vinden. De supermarkt verkoopt vruchtensappen en smoothies. In de smoothies wordt wel gebruik gemaakt van groenten maar deze zijn toch echt heel anders dan groentesap. In een smoothie is het aandeel vruchten veel hoger en een smoothie is dikker omdat hierin de vezels nog zitten.

Groentesappen kan je wel online kopen. Deze koop je dan bij gespecialiseerde bedrijven die zich hebben toegelegd op het maken van groentesap. De groentesap wordt ingevroren geleverd zodat de voedingsstoffen goed bewaard blijven. Het kopen van groentesap heeft een aantal voordelen. Het bespaart je een hoop tijd. Je hoeft niet meer verschillende soorten groenten in huis te halen, schoon te maken en klein te snijden alvorens je ze in de slowjuicer kunt doen. Een ander voordeel van groentesap kopen is dat je meerdere soorten groentesap in huis kunt halen. Sommige leveranciers hebben wel 20 soorten groentesap in hun assortiment. Door verschillende soorten te bestellen ben je ervan verzekerd dat je lichaam allerlei verschillende voedingsstoffen aangeboden krijgt.

Prijs

Een nadeel van online je groentesappen kopen is de prijs. Groentesappen zijn niet goedkoop. Voor een flesje van 250 ml betaal je gemiddeld 4,50 euro. Hiermee doe je een dag. Om geld te besparen kan je daarom ook zelf je groentesappen maken. Dit doe je met een slowjuicer. De investering in de slowjuicer verdien je vrij snel terug. Ga je zelf aan de slag met het maken van groentesap dan is het wel fijn om gebruik te maken van goede groentesap recepten. Dan kan je erop vertrouwen dat je groentesap ook lekker zal zijn. Het zou natuurlijk zonde zijn als je groentesap experiment eindigt in een onsmakelijk bitter sapje. Alleen als het sap lekker is kan je deze nieuwe gezonde gewoonte volhouden.

gezondheidsvoordelen van groentesap

Gezondheidsvoordelen van groentesap

Grote vraag is natuurlijk wat groentesap zo gezond maakt en waarom je deze zou gaan moeten drinken.

Gezondheidsvoordeel 1: goed opneembaar

Groenten zijn erg rijk aan vitaminen, mineralen, antioxidanten en spoorelementen. Al deze voedingsstoffen worden niet volledig opgenomen als je groente eet. Voedingsstoffen kunnen in de vezels achter blijven. Bij het maken van groentesap zijn alle voedingsstoffen eruit geperst en zitten in het sap. Omdat deze voedingstoffen vloeibaar worden aangeboden kunnen deze goed via de dunne darm worden geabsorbeerd. Om een goede opname van de voedingsstoffen te garanderen drink je het beste je groentesap nadat je minimaal 2 uur niets gegeten hebt. En eet je een half uur na het drinken van je groentesap niets. Zo hoeft het sap niet te concurreren met vast voedsel en wordt het beter opgenomen.

Gezondheidsvoordeel 2: beschermt tegen vrije radicalen

Groentesap zit boordevol met antioxidanten. Deze antioxidanten beschermen het lichaam tegen vrije radicalen. Dit helpt bij het voorkomen van chronische ziekten zoals diabetes type 2, bepaalde vormen van kanker, de ziekte van Alzheimer en hart- en vaatziekten.

Gezondheidsvoordeel 3: goed voor de bloeddruk

Voor een goede bloeddruk is een balans tussen kalium en natrium (zout) belangrijk. Eet je in verhouding teveel zout dan wordt de bloeddruk te hoog. Omdat er aan veel producten zout is toegevoegd krijgen veel mensen teveel zout binnen en hebben ze een verhoogde bloeddruk. Door meer kalium en minder natrium te eten kan de bloeddruk terug worden gebracht tot gezonde waarden. Groenten zijn erg rijk aan kalium en het drinken van groentesap is dan ook een snelle en makkelijk manier om voldoende kalium binnen te krijgen.

Gezondheidsvoordeel 4: goed voor huid en haar

De voedingsstoffen in groentesap zorgen voor een mooie en egalere huid. Het helpt tegen een vette huid. Groentesap is ook goed voor het haar omdat het de voedingsstoffen bevat die haren nodig hebben om te groeien.

Gezondheidsvoordeel 5: goed voor het immuunsysteem

Voor onze gezondheid is he zuurbase evenwicht belangrijk. Als het lichaam te zuur wordt dan neemt het immuunsysteem in kracht af en krijgen ziekteverwekkers meer kans. De meeste voedingsmiddelen die we tegenwoordig eten hebben een verzurende werking. Zo hebben toegevoegde suikers, geraffineerde koolhydraten, eiwitten en vetten een verzurende werking. Groenten hebben een basevormende werking en de meeste mensen eten onvoldoende groenten waardoor de zuurgraad van hun lichaam te zuur kan worden. Dit is door het drinken van groentesap makkelijk op te lossen. De mineralen die in groente zitten zijn basevormend. Door een beter zuurbase evenwicht verlopen de verschillende biochemische processen in je lichaam beter en werkt het immuunsysteem beter.

Kende jij deze gezondheidsvoordelen van groentesap al? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. 

Reageer ook