fb
Damespraatjes Damespraatjes

Ontwijnen? Mens, ga toch weg, ik sta dronken te worden!

Als schrijfster van het boek In 28 dagen van gifbelt naar tempel was het misschien toch best gek dat ze zelf aardig wat wijntjes wegtikte. Jacqueline van Lieshout vond dat ze op de opmerking ‘ach meid, doe niet zo ongezellig, neem nog een wijntje’ nee moest kunnen zeggen. In juli 2016 begon voor haar het grote ontwijnen. Haar strijd, haar bloed, zweet en tranen beschrijft ze in ‘Ontwijnen. Echt blij alcoholvrij.’

Doe toch niet zo ongezellig
Van in de kroeg staan met een cola light in je hand word je niet echt populair. Gezopen moet er worden, dronken moet je worden. Als je aangeeft dat je geen alcohol drinkt, word je als ongezellig weggezet. Jacqueline, die anderhalf jaar geleden radicaal met de alcohol stopte, weet er alles van. “Sinds ik niet meer drink heb ik ontdekt hoe sterk de sociale druk is omtrent alcohol. Het lijkt wel een schoolplein, je hoort er niet meer bij wanneer je niet drinkt. Stop je met roken of ben je bezig met afvallen, moedigt iedereen je aan. Stop je met drinken, wil iedereen dat je zo snel mogelijk weer gewoon ‘gezellig’ doet.”

Wijntjes-cultuur
Als schrijfster van twee boeken over detox was het op z’n zachtst gezegd opmerkelijk dat ze zelf net zo vrolijk meeging in de ‘wijntjes-cultuur’. Ze was het zat en besloot te stoppen met het drinken van drank. Om te zeggen dat het haar meeviel, nee. Haar ervaringen en persoonlijke strijd heeft ze beschreven in haar boek ‘Ontwijnen. Echt blij alcoholvrij. Daarnaast ís een gestart met een online hulpprogramma voor mensen die haar voorbeeld willen volgen. In een besloten Facebook-programma kunnen mensen die willen stoppen met alcohol ervaringen uitwisselen en elkaar ondersteunen.

Wat doet alcohol me je lijf?
De illusie Nederland drankvrij te krijgen, heeft ze niet. “Wel hoop ik mensen bewuster te worden van alcohol. Wat het met je doet met je gezondheid en hoe gewoon iedereen het maar vindt dat je drinkt.” Want wat doet alcohol met je lichaam? Wij vroegen een deskundige ernaar.

Het nuttigen van alcohol is slecht omdat:
1. Je er van aankomt. In een glas wijn zitten al snel zo’n zeventig calorieën, als je die vervangt door bijvoorbeeld een spaatje rood krijgt je een stuk minder binnen. Want reken maar uit hoe lang je er sporten om het er weer af te krijgen.

2. Het je hersenen aantast. Alcohol kan zorgen voor blijvende schade aan je grijze massa. Het beïnvloed de werking van je hersenen.

3. Je lever er een behoorlijke opdonder van krijgt. Je lever speelt een grote rol bij het afbreken van alcohol in je lichaam. Een glas wijn afbreken duurt ongeveer een uur. Alcohol wordt in je lever omgezet in een giftige stof waarvan je lever niet blij wordt en kan beschadigden.

4. Het een dure grap is. Reken maar eens uit wat je kwijt bent als je een avondje in de kroeg doorbrengt. Van dat geld dat je verdrinkt kun je veel andere leuke dingen doen.

5. Omdat het venijn, de kater, in de staart zit. Zolang je aan de bar staat met je wijntje voel je je prima. Je bent de schaamte voorbij. Die steekt de volgende ochtend de kop op. Als je wakker wordt met een kater. Met hoofdpijn. Stel je voor dat je niet had gedronken? Dan had je vol energie de dag omarmd.

Na anderhalve jaar zonder wijntjes, staat Jacqueline fris en fruitig op. In haar boek kun je haar soms schokkende verhaal lezen, naast tips en inzichten.

Nieuwsgierig geworden hoe je kunt ontwijnen? Kijk dan op www.ontwijnen.nl We zijn benieuwd naar jouw verhaal, ben je gestopt met alcohol? Hoe ging dat? Praat met ons mee in de comments onder dit artikel. Vinden we leuk!

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook