fb
Damespraatjes Damespraatjes

De beste tips om energie te besparen met wasmachine en droger

De wasmachine en droger zijn flinke energievreters onder de huishoudelijke apparaten. Niet fijn natuurlijk, zeker niet nu die energieprijzen steeds maar blijven stijgen. Gelukkig zijn er een aantal tips die je heel gemakkelijk kunt toepassen waarmee je het verbruik van wasmachine en droger kunt terugdringen. Doe er je voordeel mee!

Energiezuinige modellen

Heb je nog een hele oude wasmachine of droger staan? Dan is het een goed moment om te overwegen om deze te vervangen door een nieuwer apparaat. Om je een voorbeeld te schetsen: een 8 kilo wasmachine met energielabel A verbruikt al snel €100 per jaar minder dan een model met energielabel D. En met die stijgende energieprijzen wordt dat verschil alleen maar groter. Een nieuwe wasmachine of droger kopen met aantrekkelijk energielabel? Maak dan gebruik van een vergelijkingssite als DeBeste.com, die voor jou de wasmachines en drogers met de beste prijs-kwaliteit van het moment overzichtelijk op een rijtje zet.

Wassen en drogen tijdens daluren

De meeste energiemaatschappijen hanteren een normaal tarief en een daluren tarief. Tijdens de daluren wordt energie aan lagere prijzen aangeboden. Deze daltijden verschillen per aanbieder en vinden veelal plaats in de nacht. Check zelf even bij jouw maatschappij welke tijdstippen van toepassing zijn. Wassen en drogen tijdens de daluren kan je flink wat geld besparen. Natuurlijk begrijpen we dat je geen zin hebt om bijvoorbeeld te wachten tot 23.00 uur ’s avonds om je wasmachine of droger aan te zetten, maar gelukkig hebben de modellen van tegenwoordig de functie ‘startuitstel’, waarmee je hem kunt programmeren om op een later tijdstip aan te gaan. Heb je deze functie op dit moment niet? Dan heb je naast het energielabel nog een extra reden om een nieuwe beste wasmachine of droger te scoren!

Kies voor de eco-stand

Als je ooit wilde wassen op de eco-stand dan kwam je er waarschijnlijk achter dat dit programma flink wat meer tijd in beslag neemt. Mogelijk twijfel je daardoor of dit wel echt goedkoper is. Terechte twijfel, maar we kunnen je vertellen hoe het zit. De eco-stand gaat namelijk slimmer om met het opwarmen van warm water. Zo is de eco-stand bij een programma van 60 graden zo’n 30% zuiniger dan het reguliere programma. En als je dan toch wast in de daluren zoals beschreven bij bovenstaande tip, dan maakt het toch niet veel uit of die wasmachine er ’s nachts een uurtje langer over doet.

Kouder wassen

Je hoeft overigens niet altijd op een hoge temperatuur te wassen om je kleding schoon te krijgen. 30 graden will do the job. En dat is ook nog eens beter voor je wasgoed. Zo hoef je minder vaak nieuwe kleding en handdoeken te kopen en dat maakt het nog eens dubbel zo aantrekkelijk voor de portemonnee. Wel is het belangrijk dat je eens in de zoveel tijd een heet programma draait, zonder was en wasmiddel. Zo verdwijnen achterblijvende vuil- en zeepresten als sneeuw voor de zon.

Minder wassen

We hoeven je natuurlijk niet te vertellen dat minder wassen de energierekening drukt. Daarom is het van belang dat je de wasmachine ook echt pas aanzet als hij vol zit. Dit is namelijk niet alleen beter voor het verbruik, maar ook voor je wasgoed. Als je de trommel voor circa 90% vult dan wordt je wasgoed door de wrijving beter schoon. Hang daarnaast die kleding eens wat vaker uit in plaats van in de droger te stoppen. Zo blijven kleren langer mooi en het scheelt je ook een extra droogbeurt.

Heb je zelf nog interessante wasmachine en droger bespaartips? Wij zijn benieuwd en zouden het leuk vinden als je je reactie deelt onder dit artikel.

Afbeelding: PlanetCare via Unsplash

1 reactie

Joris -

Als je 2 vierkante meter hebt, kan je ook een droogrek neerzetten. Als ik de droger 5 keer per jaar gebruik, zal het veel zijn.

Reageer ook