fb
Damespraatjes Damespraatjes

Coach worden doe je zo!

Coach worden doe je zo

Heb je er wel eens over nagedacht om jezelf op te laten leiden tot coach? Tegenwoordig zijn er veel verschillende mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan een opleiding tot lifestylecoach, loopbaancoach, interne coach of relatiecoach. Natuurlijk kun je ook vanuit je professionele functie bezig gaan met jezelf bijscholen, zoals door het volgen van een coach intensive. Maar hoe pak je dit nou eigenlijk allemaal aan? Coach worden doe je zo!

Wat doet een coach?

Een coach is eigenlijk het ‘steuntje in de rug’ of ‘de stok achter de deur’ van iemand die op welke manier dan ook aan zichzelf wil werken en wat wil bereiken. Een coach wil iemand anders iets leren door middel van het geven van inspiratie en ondersteuning. Samen met de hulpvrager wordt er een gepersonaliseerd plan opgesteld en aan de hand hiervan wordt er naar afgesproken doelen toegewerkt. Het beroep van coach is in Nederland geen beschermd beroep. Dit betekent simpelweg dat eenieder zich dus coach mag noemen en aan de slag kan in het werkveld zonder opleiding tot coach. Waar deze functie dus eigenlijk voor iedereen toegankelijk is, is het volgen van een een cursus of opleiding natuurlijk wel interessant. Het geeft je namelijk net eventjes dat streepje voor als potentiële klanten op zoek gaan naar een betrouwbare en geschikte coach.

Hoewel er dus veel verschillende soorten coaches zijn, zijn er in de kern wel een aantal dezelfde werkzaamheden te benoemen. De meeste coaches zullen namelijk intakegesprekken voeren om te kunnen bepalen wat de hulpvraag is en hoe de fysieke, mentale en/of emotionele toestand is van de cliënt. Samen met hen worden de sterke en zwakke punten op een rijtje gezet en aan de hand hiervan maakt men een plan. Gedurende de hele periode van de coaching wordt de voortgang bewaakt (en gedocumenteerd) en indien nodig aangepast.

Welke vaardigheden moet je hebben?

Als je een goede coach wilt worden (en zijn) is het van belang dat je beschikt over een groot empatisch vermogen en kennis van mensen en het gedrag dat er wordt vertoond. Samen met de cliënt is het noodzakelijk om eventuele niet gewenste patronen te kunnen doorbreken om verder te komen. Vaardigheden die je nodig hebt zijn oplossingsgericht kunnen denken en aan de hand daarvan een plan van aanpak kunnen maken, goed signaleren door te luisteren en dingen bespreekbaar maken en dat je op een vertrouwelijke manier omgaat met alle informatie met betrekking tot de cliënt.

Praktijkervaring opdoen is key!

Als je als coach aan de slag wilt gaan is het belangrijk dat je van tevoren voldoende praktijkervaring hebt opgedaan. Dit laatste geeft je namelijk voldoende zelfvertrouwen en dit straal je uit naar jouw cliënten. Maar hoe doe je deze praktijkervaring nou eigenlijk op? Begin allereerst met het voeren van oefengesprekken (bijvoorbeeld met familie of vrienden) en luister dit zorgvuldig terug. Daarnaast is het een goed idee om deze gesprekken ook te laten beluisteren door een ervaren coach uit jouw werkveld. Deze kan samen met jou bespreken wat er eventueel anders zou kunnen en hier tips over geven. Probeer ook eens aan de slag te gaan als vrijwillige coach bij een organisatie die met vrijwilligers werkt. Denk bijvoorbeeld aan het helpen van iemand die een financieel overzicht op papier moet zetten, maar hier zelf niet uitkomt.

Heb jij er wel eens over nagedacht om aan de slag te gaan als coach? Wat voor soort coach zou je graag willen zijn? We lezen het graag in de comments hieronder 🙂

Afbeelding: cottonbro studio – Pexels

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over!

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook