fb
Damespraatjes Damespraatjes

Check je pinpas voordat je naar het buitenland gaat: op deze 7 dingen moet je letten!

Stress! Dat heb ik vaak de dag voordat ik op vakantie ga. Nu ik geen kleine kinderen meer heb is dat wel een stuk minder geworden. Maar wat je niet al moet regelen voordat je weg gaat, niet normaal. Het maken van lijstjes waarop ik lekker kan afvinken helpt me wel. Steevast komt het checken van mijn pinpas terug op die lijstjes. En dat is maar goed ook, want ik las zojuist op NU.nl dat je pinpas lang niet altijd voldoende is als betaalmiddel op reis. Eerlijk gezegd heb ik dat ook wel ervaren onderweg.

7 dingen waarop je op moet letten!

1. Staat je pinpas op Europa of op werelddekking? Ik heb wel gehad dat ik in Curacao geld wilde pinnen en dat mijn pinpas niet werkte. Ik was vergeten werelddekking in te schakelen. Je kunt het zelf heel makkelijk instellen via mobiel bankieren. Zelfs als je al in het buitenland bent in mijn geval. Twijfel je? Bel dan even met je bank.

2. Check je limiet. Hoeveel mag jij per dag opnemen met je pinpas? Het kan zijn dat er bij jouw bank andere limietregels gelden als je naar het buitenland gaat. Check dat zeker even voor je vertrekt!

3. Je kunt lang niet overal pinnen. Zelfs in Europa. Daar ben ik wel achter gekomen tijdens mijn fietsreizen. Waar in Nederland geldt: “Klein bedrag, pinnen mag” kunnen ze in het buitenland woedend worden als je iets van 2 euro wilt pinnen. Vaak kan het zelfs niet eens. Wat ik niet verwacht had dat in een land als Duitsland, zo’n beetje het financiële hart van Europa, op veel plekken helemaal niet gepind kan worden. Bij menig hotel onderweg heb ik contant moeten afrekenen.

4. Wat kost het als je in het buitenland je pinpas gebruikt? Buiten de Europese Unie kost het vaak zo rond de € 2,25 als je geld wilt opnemen met een Maestro- of V-Pay-kaart. Helaas kun je dat niet voorkomen. Wel kun je proberen wat minder te pinnen en grotere bedragen opnemen. Nadeel is dan weer dat je met veel geld op zak loopt.

5. Werkt jouw betaalpas in het land waar je naartoe gaat? Hierboven hadden we het al even over de Maestro- of V-Pay-kaart debetkaart. In Nederland wordt meestal met Maestro gewerkt, maar in veel andere landen juist de V-Pay-kaart. Bij de ING en SNS kun je die kaarten tegenwoordig krijgen. In Canada bijvoorbeeld kun je wel geld pinnen met beide passen, maar afrekenen alleen met V-Pay. In sommige landen kun je helemaal geen betaalpas gebruiken. Dan is het beter om een creditcard aan te schaffen, want die werken bijna overal. Is sowieso wel handig als je veel reist, ook met het boeken van hotels en tickets.

6. Withdrawal with or without conversion? Deze tip lazen we op NU.nl en ik kan me ook herinneren dat ik deze vraag ook wel eens heb gezien als ik in het buitenland pin. NU.nl adviseert om vooral voor de optie om je geld niet te laten omrekenen (‘without conversion’) te kiezen, want “dan rekent je eigen bank het geld om voor een eerlijk tarief. Kies je voor de andere optie, dan rekent de desbetreffende partij het bedrag om. In dat geval worden er doorgaans niet erg voordelige tarieven gebruikt, omdat deze partijen hier geld mee verdienen.”

7. Zorg dat je altijd een alternatief achter de hand hebt. Als je pinpas het niet doet, dat je dan op een andere manier kunt afrekenen: cash, met een andere pinpas of een creditcard. Als je met meerdere mensen reist zijn er vaak meerdere pasjes, maar als je alleen bent dan is het heel vervelend als je niet kunt afrekenen.

Bron: NU.nl

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook