fb
Damespraatjes Damespraatjes

Bruiloftswijnen proeven

byw.jpgVolgende week gaan we hier, in het pakhuis van BuyYourWine.com wijnen proeven voor een grote zomerbruiloft in het noorden van het land. Dat is natuurlijk verschrikkelijke leuk “werk” om te doen. Uiteraard moet het heel zorgvuldig voorbereid worden. Immers als men op de ‘belangrijkste’ dag van je leven aan de vieze wijn moet, dan is dat niet bevorderlijk voor enig toekomstig geluk!

Hoe bereid je nu zo iets voor? Het bruidspaar in spé komt hier natuurlijk, maar we kunnen niet een hele bruiloft nabootsen met bruidstaart en diner en toeters en bellen. Toch moet je wel een proefindruk kunnen geven. Daarom zorgen we voor kleine hapjes, die basissmaken vertegenwoordigen, zodat je met deze pinkelhapjes toch een idee kunt krijgen van wat lekker is en wat absoluut niet smaakt.

We starten vol met zachte, witte en roze bubbels en eindigen rustig met een rode bubbel. Daartussen proeven we dan de series voor bij het diner en het feest. Bubbles heb je in alle soorten. Champagne uit Noord-Frankrijk, Cava uit Spanje, Prosecco uit de Veneto. Ga zo maar door.

Proeven is beslist niet makkelijk. Integendeel het luistert nauw! Het is niet een slok in je mond nemen en doorslikken. Welnee, je moet er ruim de tijd voor nemen! Je snuffelt eens een beetje aan het glas, je walst de wijn voorzichtig rond, je ruikt weer eens en dan ga je pas proeven! Smakken mag in dit geval!

Voor deze bruiloft hebben we op de proeftafel straks om mee te beginnen Champagne, Cava en Prosecco staan. Allemaal even lekker en van uitstekende kwaliteit. Zeer representatief voor hun eigen soort! Ben erg benieuwd waar dit bruidspaar voor zal gaan. Ze zijn zeer kwaliteitsbewust en willen van er werkelijk een volle genietdag maken, dat merk je aan hun zorgvuldige voorbereiding van dit voor hun zo bijzondere evenement!

De mousserende godennectar is beslist niet het enige wat ze moeten uitzoeken! Daarna volgen de wijnen die ze bij het diner gaan drinken. Het uitgebreide menu met de hierin verwerkte amuses en dessertamuses ziet er tongstrelend uit. Mooie combinaties! Voor het voorgerecht hebben wij een prestigieuze magnum op het oog, kijken of zij daar ook oren naar hebben? Het dessert wordt weliswaar nog een hele uitdaging. Daar zijn zoveel smaken in verwerkt! We hebben bij verschillende collegae ons licht nog maar eens opgestoken wat we daar nu toch bij moeten gaan proeven. Edwin Raben, topsommelier en wijnautoriteit bij uitstek kwam met enkele ultieme tips die we verder zijn gaan uitwerken. Te zoet kan niet, te strak is ook niet goed en we moeten ook nog rekening houden met chocolade! Welaan, een heftige uitdaging dus. En passant gaan we de potentiële feestwijnen laten proeven. Die moeten goed zijn uiteraard, maar vooral ook niet te hoog in alcohol. Dat is nog wel eens het geval met de soepele wijnen uit de Nieuwe Wereld.

Wel wij zijn er klaar voor, de flûtes staan te schitteren, de wijnen staan klaar. Kom maar op. Zulk werk, dat kun je geen werken noemen natuurlijk! Daar zijn we elke dag wel voor te porren.

Marja van Beek
BuyYourWine.com

byw_logo.jpg

Marja van Beek (1959) stapte in 1989, van een mooie carrière als
hotelmanager bij de hotelketen Accor, over naar een eigen bedrijf. Met
haar man Marcel nam zij de monumentale boerderij ’t Hoogje over in de
beroemde oude Kerkebuurt van Soest. Hierin was al een klassiek
georiënteerd restaurant gevestigd, gericht op de Franse keuken en kon
zij zich geheel gaan toeleggen op haar passie voor wijn en spijs. Het
samenstellen van een mooie wijnkaart zorgde voor heel wat wijngenot bij
haar gasten en gaf haar veel plezier.
In 1997 vroeg de Business School Notenboom haar, als vinologe, om de
lessen over wijn en spijs aan HBO hotelstudenten voor haar rekening te
nemen.  Vandaag de dag geeft ze met veel plezier les op drie vestigingen
met een door haar zelf ontwikkelde wijnmodule, waarin zij veel aandacht
schenkt aan de combinatie van wijn en gerechten.

Naast haar werk als wijndocent, is zij eigenaresse van
Wijncoachingbureau Marja van Beek, waarbij ze horecamedewerkers
begeleidt en traint op het gebied van de wijnverkoop, partner van de
webwinkel BuyYourWine.com  en schrijft ze het blog byWine.nl

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook