fb
Damespraatjes Damespraatjes

Brood dat van brood is gemaakt. Zou jij het eten?

Het is alweer een paar jaar geleden dat mijn dochters met een vriendschapsbrood thuiskwamen. Herman! Herman zat in een bakje en zag er een beetje vies uit. Dat het al de hele dag in een schooltas had gezeten werkte natuurlijk ook niet echt mee aan het verlangen om iets met Herman te doen. Uiteindelijk heb ik er nooit een brood van gebakken, heb Herman zelfs een beetje verdrongen. Maar vandaag dacht ik toch even aan hem toen ik het persbericht van Jumbo las.

Brood van Brood

In het persbericht lazen we dat Jumbo ‘Brood van Brood’ introduceert in het kader van de Verspillingsvrije week.  Van brood dat niet wordt verkocht  (retourbrood) wordt een nieuw, dagvers brood gebakken. In eerste instantie gaat het om een Knip Wit én Knip Volkoren brood onder het Jumbo huismerk. Met deze pilot wil Jumbo verspilling in haar keten verder tegengaan en onderzoekt Jumbo uitbreiding naar andere broodsoorten.

Oud principe

Het vervaardigen van nieuw brood uit oud brood is een oeroud ambachtelijk bakprincipe dat Jumbo samen met haar broodbakkers nieuw leven inblaast. Dagvers voorverpakt wit en volkoren brood dat terugkomt uit de winkels wordt verkruimeld, water en desemcultuur worden toegevoegd, waarna het in speciale ketels zich ontwikkelt tot een voordeeg. Dit wordt als ingrediënt gebruikt voor de ‘Brood van Brood’ knipbroden. “Bij Jumbo zijn we trots op de introductie van ‘Brood van Brood’,” zegt Olaf de Boer, directeur Commercie. “Niet alleen omdat het een mooi, ambachtelijk product is met een zeer rijke smaak, maar vooral ook omdat het aansluit bij onze doelstelling om voedselverspilling verder terug te dringen. Naast ons slimme bestelproces, waarmee we op basis van kassadata prognoses kunnen doen over te verkopen hoeveelheden, willen we met ‘Brood van Brood’ de verspilling van brood verder aanpakken. Als onze klanten dit omarmen, zullen we dit bakprincipe gaan uitbreiden naar meer broodsoorten.”

Zou jij Brood van Brood eten?

Ik ben gek op brood en ga het zeker proberen. Het lijkt me in ieder geval een stuk frisser dan het eten van Herman. En we helpen zo de verspilling ook nog enigszins tegen te gaan. Goed initiatief van Jumbo!

Laten jullie het ons weten als je het ook hebt geprobeerd? Vinden we leuk :-).

 

Reageer ook